Au minţit poporul cu televizorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suportera Germaniei surprinsă de camerele TV cu lacrimi în ochi a plâns, de fapt, la intonarea imnului ţării sale, nu după ce Balotelli făcuse 2-0 pentru Italia
Suportera Germaniei surprinsă de camerele TV cu lacrimi în ochi a plâns, de fapt, la intonarea imnului ţării sale, nu după ce Balotelli făcuse 2-0 pentru Italia

UEFA e acuzată din nou de manipulare a transmisiilor TV de la Euro 2012 după ce a inserat în timpul semifinalei Italia – Germania secvenţe de dinaintea meciului.

Eliminaţi de la Euro în semifinale de Italia, germanii se răfuiesc cu toată lumea. Ultimii pe listă, cei de la UEFA, care „s-au jucat" cu trăirile fanilor nemţi în meciul pierdut de „Mannschaft" în faţa „squadrei azzura". După ce Balotelli a marcat al doilea gol, în minutul 36, primul cadru TV a fost cu o suporteră germană care plângea în tribună. Secvenţa a mai fost reluată de câteva ori de regizorul transmisiei, iar momentul emoţionant a impresionat întreaga Europă.

Femeia a devenit o vedetă în Germania, prietenii au sunat-o întrebând-o de ce plângea când mai era o oră de joc şi echipa lui Löw putea remonta scorul, iar jurnaliştii au căutat-o să le povestească acea secvenţă. Surpriză însă! Fana a declarat nonşalantă că lacrimile ei nu au fost produse, în niciun caz, de reuşitele lui Balotelli! Ci că ea a plâns în momentul intonării imnului german, impresionată fiind de modul în care cântau pe stadion fanii nemţi. Aşa s-a aflat că UEFA a „lipit" practic pe transmisia live această secvenţă, înregistrată înaintea meciului, pentru a oferi un plus de emoţie partidei.

Televiziunile germane sunt revoltate

Gestul forului european i-a scandalizat pe nemţi, televiziunea publică din Germania, ARD, arătându-se revoltată de „ingineriile" făcute de UEFA. „Suntem surprinşi şi iritaţi! Asemenea imagini sunt inacceptabile pentru noi, mai ales cu cât am avut o discuţie cu UEFA pe această temă cu câteva zile înainte", a declarat Joerg Schoenborn, editor-şef la ARD, în presa din Anglia.

UEFA: „Am vrut să transmitem emoţia"

UEFA a încercat însă să diminueze impactul gestului său. „Am încercat să arătăm ce simt oamenii la un astfel de meci. Nu am dorit să exercităm vreo formă de control asupra publicului prin difuzarea acelor imagini. Ci doar am vrut să transmitem oamenilor din faţa televizoarelor emoţia şi tensiunea prin care treceau fanii germani la meci, dar producătorii noştri nu agreează alipirea unor astfel de cadre imediat după marcarea unui gol. De asemenea, noi nu folosim astfel de reacţii în „buclă" pe transmisia live, tocmai pentru a evita asemenea momente", a răspuns forul condus de Platini într-un comunicat oficial.

Fanii: „O să ne arate şi de la antrenamente"

Nemţii nu s-au mulţumit însă cu aceste explicaţii. „Asemenea tehnici nu corespund standardelor noastre jurnalistice", a spus şi Dieter Gruschwitz, directorul ZDF, televiziunea germană care transmite meciurile de la Euro. Fanii germani sunt însă şi mai scandalizaţi: „În curând, o să ajungem să vedem goluri de la antrenamente sau driblinguri de la încălzire prezentate în timpul meciului ca reale", scriu ei pe pagina web a celui mai citit ziar din Europa, „Bild". 

Tot nemţilor le-au făcut-o şi în grupe, la meciul cu Olanda!

UEFA se pare că are o predispoziţie pentru meciurile naţionalei Germaniei când vine vorba de manipulări TV. Forul european a mai fost prins în fapt la acest turneu final cu o secvenţă asemănătoare, la partida nemţilor cu Olanda. Atunci, în ceea ce a fost considerat derby-ul fazei grupelor, selecţionerul german Joachim Löw a făcut o glumă cu un copil de mingi, dând un pumn mingii pe care acesta o ţinea în braţe.

Momentul, prezentat de UEFA în timpul meciului, i-a impresionat pe germani, care au lăudat atitudinea relaxată a antrenorului lor în timpul unui meci cu asemenea miză. La final însă, s-a aflat adevărul. Löw fusese, într-adevăr, „cool", dar înainte să înceapă partida, la încălzirea jucătorilor!

Franţa

Blanc a renunţat la echipa naţională

Laurent Blanc a anunţat că nu va continua pe banca Franţei şi în preliminariile pentru CM 2014. „Am avut o discuţie cu şefii Federaţiei şi nu am reuşit să ajungem la un acord asupra managementului pentru următorii doi ani. În aceste condiţii, nu-mi voi prelungi contractul", a spus Blanc. Tehnicianul francez ar putea ajunge la Tottenham, echipă fără antrenor în acest moment.

Germania

Löw ar putea demisiona

După înfrângerea cu Italia din semifinale, al treilea turneu la rând cu Löw pe bancă în care Germania nu reuşeşte să câştige trofeul, selecţionerul nemţilor ia în calcul să demisioneze. „Sunt încă sub contract cu echipa naţională, dar acum simt nevoia să mă distanţez un pic şi să văd dacă nu ar fi mai bine să accept o nouă provocare", a declarat Löw, aflat din 2006 pe banca nemţilor, cu care a ajuns în două semifinale şi o finală.

Irlanda

Platini merge la Dublin să-i premieze pe „verzi"

UEFA le va oferi un premiu special suporterilor irlandezi de la Euro. „Irlanda a avut rezultatele pe care le ştim, dar suporterii au fost fantastici. Preşedintele UEFA, Michel Platini, va merge la Dublin pentru a le acorda un premiu fanilor irlandezi", a declarat Gianni Infantino, secretarul general UEFA.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite