ATP Cup, la linia de start. Ce aduce nou rivala Cupei Davis, grupele, programul şi sistemul atipic de acordare a punctelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ATP Cup dă startul noului sezon în tenisul masculin. Este vorba despre o întrecere pe echipe şi pe naţiuni, aflată la debut, un concurent direct al Cupei Davis, care are avantajul de a oferi puncte în clasamentul mondial - ceea ce nu se întâmplă în cazul Cupei Davis şi nici în cazul Jocurilor Olimpice. ATP Cup se lansează în această noapte, în Australia, fiind programată în perioada 3-12 ianuarie.

Rafael Nadal şi Novak Djokovic sunt vârf de lance pe un tablou puternic, care aduce la start 24 de naţiuni. Roger Federer, Stan Wawarinka şi Matteo Berrettini sunt singurii jucători din Top 15 mondial care absentează de la startul ATP Cup.

ATP Cup: formatul competiţional

24 de echipe au fost împărţite în şase grupe de câte patru şi vor juca la Sydney, Perth şi Brisbane, în sistem fiecare cu fiecare. Câştigătoarele grupelor, plus cele mai bune locuri doi vor avansa pe un tablou eliminatoriu de opt, care se va disputa în ultimele patru zile, în Ken Rosewall Arena, la Sydney.

Confruntările programează câte trei meciuri, urmând în mare măsură noul format competiţional adoptat şi pentru Cupa Davis. Jucătorii numărul doi deschid înfruntarea în meci de simplu, urmează duelul rachetelor numărul unu, apoi partida de dublu, acolo unde pot evolua inclusiv sportivii nominalizaţi pentru simplu.

Meciurile se joacă după sistemul cel mai bun din trei seturi cu tie-break, în timp ce la dublu se joacă game-uri fără avantaj (sau cu punct decisiv la 40-40) şi meci-tiebreak în caz de egalitate 1-1 la seturi.

De ce România nu se află la startul ATP Cup

Echipele participante au fost stabilite în baza ATP Cup Standings, dictat de poziţia celui mai bine clasat jucător din fiecare ţară în clasamentul ATP de simplu.

Primele 18 naţiuni participante au fost nominalizate în baza clasamentului ATP de la jumătatea lunii septembrie, Australia - ţară gazdă - a primit wildcard pentru că nu a avut sportiv în Top 18, iar ultimele poziţii au fost completate tot în baza clasamentului mondial al rachetelor numărul unu, dar la jumătatea lunii noiembrie.

Clasamentul lui Marius Copil, la limita de jos a Top 100 în toamnă, a fost insuficient pentru a califica România, chiar dacă ţara noastră îndeplinea criteriul existenţei a minimum trei sportivi cu puncte ATP. În prezent, Copil a coborât pe locul 153 ATP şi 46 de ţări au cel puţin un jucător mai bine clasat decât România.

Marea favorită ATP Cup: Spania

Spania este favorita ATP Cup, având la start doi jucători din Top 10 mondial (Rafael Nadal şi Roberto Bautista Agut). Totodată, Spania este şi câştigătoarea Cupei Davis, în noiembrie anul trecut.

Serbia se prezintă la start cu Novak Djokovic, dar acest lucru nu i-a fost suficient la Cupa Davis. Japonia a suferit o pierdere importantă, prin retragerea lui Kei Nishikori, nerefăcut după o intervenţie la cot. Canada nu poate miza nici ea pe Milos Raonic.

Regăsim totodată şi echipe în care fanii tenisului sunt familiarizaţi cu câte un singur jucător: Gerogia, Ungaria, Norvegia, Grecia şi Moldova. Aceasta din urmă s-a calificat datorită lui Radu Albot - 46 ATP în prezent - şi îi aduce la start şi pe Egor Matvievici, Dmitrii Baskov şi Alexander Cozbinov (locul 818 ATP, fiind cel mai slab clasat jucător prezent la ATP Cup).

ATP Cup: căpitani-nejucători ca în Cupa Davis

Un element comun între ATP Cup şi Cupa Davis (luând în calcul atât varianta tradiţională, cât şi pe cea revoluţionară a lui Gerard Pique, care şi-a făcut debutul în noiembrie 2019) este legat de prezenţa căpitanilor nejucători, care pot oferi sfaturi la schimburile de terenuri, dar şi între puncte.

Aceştia nu sunt aceeaşi ca în Cupa Davis (de exemplu, Rusia a jucat la Madrid sub cârma lui Shamil Tapishchev, însă va merge pe mâna lui Marat Safin în Australia).

Sistem de premiere diferenţiat în ATP Cup

ATP Cup pune la bătaie premii totale în bani în valoare de 15 milioane de dolari. Fiecare jucător selecţionat (maximum cinci per naţiune) va îprimi un onorariu de participare, apoi va încasa bani pentru fiecare meci câştigat. Jucătorii numărul unu primesc bani mai mulţi decât jucătorii numărul doi, iar premiul individual pentru un meci câştigat în finală ajunge până la 290.000 dolari.

Interesant este şi felul în care se acordă puncte ATP. Pentru prima dată, jucătorii primesc puncte în funcţie de valoarea adversarului. Concret, o victorie în grupă în faţa unui jucător din Top 10 valorează 75 puncte ATP, în timp ce dacă în aceeaşi fază a competiţiei învingi un sportiv din afara Top 100 - răsplata este de doar 20 puncte ATP.

Organizatorii au alcătuit codul de punctare cu cinci categorii de adversari: locurile 1-10, 11-25, 26-50, 51-100 şi 101+.

La simplu, se pot câştiga maximum 750 de puncte, cu victorii în fiecare confruntare, până în finală. La dublu, se procedează similar, un sportiv putând acumula un maxim de 250 puncte (echivalentul unui titlu din categoria ATP cea mai slabă, precum turneul de la Doha programat în aceeaşi săptămână).

Imagine indisponibilă


Punctele oferite jucătorilor la simplu, în funcţie de faza competiţiei şi poziţia în clasament a adversarului. Sursa: ATP

Grupele ATP Cup:

Grupa A (Brisbane): Serbia, Franţa, Africa de Sud, Chile

Grupa B (Perth): Spania, Japonia, Georgia, Uruguay

Grupa C (Sydney): Bulgaria, Belgia, Marea Britanie, Republica Moldova

Grupa D (Perth): Rusia, Italia, SUA, Norvegia

Grupa E (Sydney): Austria, Croaţia, Argentina

Grupa F (Brisbane): Germania, Grecia, Canada, Australia.

Meciurile de urmărit în prima zi (vineri dimineaţă, de la ora României 1:00, în direct pe Eurosport):

În Grupa F: două veritabile derby-uri al noii generaţii

  • Stefanos Tsitsipas (Grecia, 6 ATP) - Denis Shapovalov (Canada, 15 ATP)
  • Alexander Zverev (Germania, 7 ATP) - Alex de Minaur (Australia, 18 ATP)  

În Grupa D: duelul "bufonilor"

  • Daniil Medvedev (Rusia, 5 ATP) - Fabio Fognini (Italia, 12 ATP). Rusul a atras prima dată atenţia la US Open 2019 prin gesturile provocatoare de pe teren, înainte de a străluci cu parcursul său până în finală şi cu inteligenţa şi adaptabilitatea sa în finala cu Nadal. De partea cealaltă, italianul este un showman adevărat, cu lovituri senzaţionale dar şi multe tertipuri şi răbufniri zgomotoase
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite