Arbitrii şi-au dat iar în petic la Jocurile Olimpice: i-au furat medalia unui luptător iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mediafax | Luptătorul iranian Abdvali (dreapta) a fost victima unui arbitraj părtinitor la Jocurile Olimpice
Mediafax | Luptătorul iranian Abdvali (dreapta) a fost victima unui arbitraj părtinitor la Jocurile Olimpice

Probelemele de arbitraj de la Olimpiada londoneză continuă să pună pe jar lumea olimpismului. Cea mai recentă greşeală a celor care împart dreptatea la Londra s-a produs în concursul de lupte greco-romane. Luptătorul iranian Saied Abdvali a fost dezavantajat de arbitri în favoarea unui francez, campion olimpic de la Beijing.

Saied Abdvali a luptat pentru titlul olimpic chiar cu campionul de la Beijing, francezul Steeve Guenot. Spre surprindearea tuturor celor prezenţi în sala concursului de lupte greco-romane, arbitrii i-au dat câştig de cauză europeanului, deşi, potrivit specialiştilor, iranianul a fost mai bun şi ar fi meritat să câştige. Mai mult, în primă instanţă asiaticul a câştigat, dar, în urma unei contestaţii a antrenorului sportivului francez, arbitrii au decis să întoarcă decizia şi i-au acordat victoria lui Guenot, scrie cotidianul Adevărul.

Nedreptatea comisă l-a făcut pe Abdvali să izbucnească în lacrimi, deoarece visul său de a deveni campion olimpic i-a fost spulberat din cauza arbitrajului părtinitor. De altfel, după confruntare, însuşi luptătorul francez a recunoscut cu fair-play că adversarul său a fost mai bun şi că nu ar fi meritat să câştige.
De remarcat este şi povestea luptătorului iranian, care s-a pregătit intes pentru Jocurile Olimpice pentru a scăpa de sărăcie. În viaţa obişnuită, Abdvali vine sandwichuri pe marginea drumului şi ar fi putut scăpa de sărăcie dacă ar fi câştigat medalia de aur la Londra, deoarece statul iranian îi premiază pe campionii olimpici cu 200 de monede de aur. Totuşi, iranienii fac presiuni acum pentru ca statul să îl premieze şi pe Abdvali, chiar dacă nu a câştigat aurul olimpic. 

Iranul a avut la Jocurile Olimpice de la Londra cea mai bună prestaţie din istoria participărilor la Olimpiadă, cucerind patru medalii de aur, trei de argint şi una de bronz. În clasamentul pe naţiuni, statul asiatic se află pe locul 14.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite