Anul lui Andy Murray. Britanicul a încheiat 2016 în stil de mare campion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andy Murray
Andy Murray

Tenisul mondial masculin are un nou stăpân. Britanicul Andy Murray, cel care acum două săptămâni l-a detronat pe Novak Djokovici, din fotoliul de lider ATP, a terminat sezonul 2016 en-fanfare.

Scoţianul l-a învins pe Djokovici în finala Turneului Campionilor, iar sfârşitul de an îl va prinde pe primul loc ATP.
Andy Murray şi-a adjudecat în premieră Turneul Campionilor, după ce a trecut în finala de la Londra de Novak Djokovici, scor 6-3, 6-4, partidă care a durat o oră şi 42 de minute. El a avut un final de an impecabil, cu victorii la China Open, Shanghai Masters, Vienna Open şi Paris Masters, acest ultim trofeu aducându-l pe locul 1 ATP. În total, Andy a câştigat 44 de turnee în carieră, dintre care doar trei sunt de Grand Slem. Lui îi lipsea din palmares Turneul Campionilor, care în ultimele patru ediţii fusese adjudecat chiar de Novak Djokovici. Doar victoria îi asigura lui Murray  supremaţia în tenis la final de an, iar succesul de la Londra a confirmat că este omul momentului.
Djokovici i-a lăudat soţia
Marele perdant al acestui an, sârbul Novak Djokovici, a dovedit că rămâne un sportiv desăvârşit până la final. El a avut un discurs elegant la adresa rivalului său şi nu a uitat să o menţioneze pe soţia acestuia. “Ar trebui să-l lăsăm pe Andy să se bucure puţin. Nu îi puneţi întrebări despre sezonul viitor. Merită să se bucure de ceea ce a obţinut. Şi echipa lui, la fel şi soţia lui. Şi ea are un mare merit. A născut în acest an. El a călătorit mereu. Ştiu cum este cu soţia mea, Jelena, prin ce a trecut ca mamă cu un copil mic acasă. Deci, Kim, felicitări. Ea probabil a făcut un efort mai mare ca Andy", a spus Novak Djokovic, după finala pierdută în faţa lui Andy Murray.
Ilie Năstase, câştigător de patru ori
Turneul Campionilor s-a înfiinţat în 1970 şi aduce la start cei mai buni opt jucători ai lumii din anul respectiv. Este competiţia care încheie sezonul şi oferă premii consistente, câştigătorul încasând 1, 13 milioane de dolari. Compatriotul nostru Ilie Năstase şi-a adjudecat de patru ori trofeul (1971, 1972, 1973 şi 1975) şi a jucat o dată finala (1974) pierzând-o în faţa lui Guillermo Villas. Elveţianul Roger Federer este tenismenul cu cele mai multe Turnee ale Campionilor în palmares. El a triumfat de şase ori, în vreme ce Pete Sampras, Ivan Lendl şi Novak Djokovici au câştifagat de cinci ori. Dintre sportivii aflaţi în activitate, doar Murray, Djokovici şi Federer au luat Turneul Campionilor.

“Am terminat anul pe primul loc, este ceva foarte special, nu mă aşteptam la asta” Andy Murray, nr 1 ATP


Murray a câştigat în 2016 şi aurul olimpic la Rio, după ce făcuse acelaşi lucru şi la Londra 2012

Clasamentul ATP
1. Andy Murray (Marea Britanie) 12.685 puncte
2. Novak Djokovici (Serbia) 11.780
3. Milan Raonici (Canada) 5.450
4. Stan Wawrinka (Elveţia) 5.315
5. Kei Nishikori (Japonia) 4.905
6. Marin  Cilici (Croaţia) 3.650
7. Gael Monfils (Franţa) 3.625
8. Dominic Thiem (Austria) 3.415
9. Rafael Nadal (Spania) 3.300
10. Thomas Berdych (Cehia) 3.060
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite