Aniversare tragică: a murit omul care a decis cea mai dramatică finală a unui Mondial. Povestea unui meci colosal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alcides Ghiggia, jucătorul uruguayan care a decis finala din 1950
Alcides Ghiggia, jucătorul uruguayan care a decis finala din 1950

În 1950, în faţa a 173,850 de spectatori, Brazilia a fost învinsă pe „Maracana“ de Uruguay la finalul unui joc care a marcat istoria fotbalului, a născut eroi şi a ruinat mai multe vieţi.

În zilele noastre, înfrângerea Braziliei în semifinalele Mondialului din 2014, 1-7 cu Germania, e considerată printre cele mai dramatice rezultate din sportul-rege.

Din păcate pentru brazilieni, naţionala lor a fost implicată şi într-o altă tragedie fotbalistică, acum 65 de ani. Mai precis, la 16 iulie 1950, Brazilia a fost învinsă de Uruguay, scor 2-1, la capătul unui meci în care victoria oaspeţilor nu era luată în calcul de nimeni.

Ca o ironie a sorţii, joi, în ziua în care s-au implinit 65 de ani de la acel meci colosal, Alcides Ghiggia, jucătorul uruguayan care a decis finala din 1950 prin golul său, s-a stins din viaţă. Era ultimul supravieţuitor din echipa campioană.

Brazilia, 13 goluri în două meciuri

Mondialul din 1950 a fost singura ediţie a competiţiei în care runda finală a fost disputată de patru echipe care au alcătuit o grupă: Brazilia, Uruguay, Spania şi Suedia.

Fiecare naţională a disputat trei partide. Iată cum arăta clasamentul înaintea ultimelor jocuri, cu precizarea că, la vremea respectivă, victoria era răsplătită cu două puncte:

1. Brazilia 2 2 0 0 13-2  4

2. Uruguay 2 1 1 0 5-4  3

3. Spania 2 0 1 1 3-8  1

4. Suedia 2 0 0 2 3-1    0

Brazilia zdrobise Suedia (7-1) şi Spania (6-1) în primele două partide şi ar fi câştigat titlul mondial şi cu o remiză, în ultimul meci, cu Uruguay. Deşi s-a jucat în format de grupe şi n-a existat o finală propriu zisă, Brazilia – Uruguay e considerat drept ultimul act al Mondialului din 1950, deoarece s-a jucat cu trofeul pe masă.

Căpitanul Uruguay-ului s-a urinat pe pozele cu adversarii

Cum Uruguay-ul se chinuise pentru o remiză cu Spania şi învinsese Suedia la limită, în mod evident, Brazilia era marea favorită. 

De altfel, în ziua meciului, ziarul brazilian „O Mundo“ a publicat o ediţie specială în care pe coperta era poza naţionalei Braziliei şi sub ea scria: „Ei sunt campionii mondiali“.

Când a văzut ziarul, căpitanul naţionalei Uruguay-ului, Obdulio Varela, a cumpărat mai multe exemplare, le-a pus în toaleta camerei sale, după care s-a urinat pe ele! Apoi, şi-a îndemnat colegii să facă la fel!

A fost primul gest de motivare din partea căpitanului. La şedinţa tehnică, antrenorul Uruguay-ului le-a spus jucătorilor să adopte o tactică defensivă, în încercarea de a rezista în faţa Braziliei. 

După ce a ieşit din încăpere, căpitanul Varela s-a ridicat şi a ţinut un discurs în faţa echipei: „Antrenorul e un om bun, dar acum greşeşte! Dacă vom juca defensiv împotriva Braziliei, vom pierde, aşa cum au pierdut Spania şi Suedia“.

Discursul motivaţional ţinut de Varela s-a încheiat aşa: „Băieţi! Cu outsiderii nu e de joacă! Hai să dăm drumul la spectacol“.

„Acum e momentul să câştigăm“

Uruguay a rezistat eroic în prima repriză a meciului în care Brazilia a atacat în valuri. La pauză, a fost 0-0, scor la care brazilienii erau campioni mondiali.

La două minute de la reluare, titlul părea ca şi adjudecat de Selecao, după ce Friaca a deschis scorul pentru gazde. „Maracana“, unde, neoficial, erau peste 200.000 de oameni, a erupt! Din nou, a intervenit căpitanul Uruguay-ului, Varela.

Şimţind că în această atmosferă, echipa riscă prăbuşirea, el a început un lung dialog cu arbitrul de centru, folosind chiar şi un translator, susţinând că golul Braziliei s-a înscris din ofsaid. De fapt, totul era un joc din partea lui Varela. Au trecut minute bune până şi-a terminat lungul dialog cu centralul finalei, iar publicul nu mai era atât de înfierbântat ca după deschiderea scorului.

Cu obiectivul atins, Varela a pus balonul la centrul terenului, după care s-a întors spre coechipierii săi şi a strigat: „Acum e momentul să câştigăm!“.

Şi exact asta s-a întâmplat! Schiaffino a egalat în minutul 66, iar Ghiggia a făcut 2-1 pentru Uruguay în minutul 79. După a doua reuşită a celeştilor, pe stadion s-a lăsat o tăcere totală şi nu s-a mai auzit nimic până la fluierul de final.

Destin tragic pentru portarul Braziliei

Dacă Varela şi Ghiggia au fost eroii pozitivi ai finalei, în schimb, portarul Braziliei, Moacir Barbosa, a devenit ţap ispăşitor pentru finala pierdută de Selecao.

Chiar dacă era unul dintre cei mai buni portari ai lumii la vremea respectivă, el a fost criticat pentru cele două goluri încasate în finala Mondialului din 1950.

A devenit un personaj negativ în Brazilia şi, în 1993, preşedintele federaţiei, Ricardo Teixeria, nu i-a permis să comenteze un meci al naţionalei. Altă dată, n-a fost lăsat să vadă un antrenament al Braziliei de la faţa locului pe motiv că aduce ghinion echipei!

Barbosa a murit la 7 aprilie 2000, la 79 de ani, iar înainte de a se stinge a rostit o frază care a demonstrat calvarul său după Mondialul din 1950: „În Brazilia, pedeapsa maximă e 30 de ani de închisoare. Dar eu plătesc, pentru ceva de care nici măcar nu sunt vinovat, de 50 de ani“. 

VEZI SECVENŢE DE LA FINALA MONDIALULUI DIN 1950

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite