ANALIZĂ Zece motive pentru care Răzvan Burleanu a câştigat alegerile de FRF! Cum l-a învins el pe Ionuţ Lupescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Burleanu l-a surclasat pe Ionuţ Lupescu, la alegerile pentru preşedenţia FRF, câştigând scrutinul de ieri cu 90 de voturi în plus.

254 de membri FRF au votat ieri la sediul Federaţiei şi au decis ca Răzvan Burleanu să îi conducă şi în următorii patru ani. Aparent o surpriză, realegerea lui Burleanu nu trebuie privită aşa cel puţin din următoarele motive:

1. Lumea fotbalului s-a schimbat extrem de mult în ultimii ani. Au cam dispărut preşedinţii de club sau de asociaţii care se credeau aleşi pe viaţă, care erau de uşor de influenţat şi aveau un caracter îndoielnic. Faţă de precedentele alegeri, a fost un nou val de electorat, val care în ultimii ani a avut contact doar cu Răzvan Burleanu, nu şi cu Lupescu, ori susţinătorii acestuia. Burleanu şi-a pregătit din timp alegerile şi a reuşit să îşi facă un electorat solid, care nu l-a trădat. S-a dovedit încă o dată că e greu să câştigi contra unui preşedinte în funcţie.

2. Ionuţ Lupescu a intrat în cărţi foarte târziu şi a avut puţin timp la dispoziţie pentru a organiza o campanie convingătoare. El n-a avut nimic palpabil prin care să-i convingă pe alegători să-l voteze, programul său fiind prea puţin consistent şi bazat doar pe promisiuni. Lupescu s-a bazat prea mult doar pe numele lui şi pe trecutul său de fotbalist ori pe cel de manager la UEFA.

3. Decizia de a imprima un mesaj de forţă, apelând la personaje politice, gen Liviu Dragnea sau Gabriela Firea, plus oficialităţile locale, a fost una care i-a adus mai multe deservicii. Asocierea cu aceştia a fost percepută ca un gest disperat de a câştiga alegerile cu orice preţ, mai ales în condiţiile în care dezvăluirile despre precedentul său mandat la FRF i-au afectat imaginea.


4. Politicul nu mai poate influenţa acum fotbalul decât într-o foarte mică măsură, pentru cele mai multe dintre cluburi sunt private. E adevărat că mai există pârghii de finanţare cu autorităţile locale, dar nu atât de mari încât acestea să decidă hotărârea unor investitori privaţi.

Imagine indisponibilă

5. Lupescu a defilat cu toată Generaţia de Aur şi cu alte nume grele, ignorând faptul că cei mai mulţi dintre foştii săi colegi nu sunt implicaţi activ în fotbal. Singurul avantaj pe care i l-au adus aceştia a fost unul de imagine! Atât! Foarte puţini l-au însoţit în ţară la discuţii pentru a convinge alegătorii că merită să fie preşedinte. Susţinerea lor de la distanţă şi prin intermediul tv n-a avut niciun efect.

6. Răzvan Burleanu a avut o campanie mult mai solidă decât Lupescu. Actualul preşedinte al FRF s-a concentrat pe convingerea alegătorilor, nu a publicului. Burleanu şi-a asumat rolul de victimă a unui linşaj mediatic fără precedent în România şi l-a transformat într-un avantaj în faţa alegătorilor, imprimându-le acestora ideea că cineva vrea să decidă în numele lor.

7. Burleanu chiar a făcut foarte multe lucruri pentru fotbalul de bază. A acordat atenţie sporită cluburilor de copii şi juniori, a creat competiţii, a dezvoltat fotbalului feminin, categorii care fuseseră ignorate până în 2014. În plus, a schimbat total politica de funcţionare a FRF, punând capăt, acum patru ani, unei dictaturi instituite de Mircea Sandu şi de acoliţii săi, pe care i-a scos definitiv din fotbal. La Federaţie au dispărut practicile de altădată şi se lucrează la ca într-o companie sănătoasă, deşi e evident că acest lucru nu poate garanta rezultatele sportive.

8. Burleanu a ştiu că nu se poate baza pe sprijinul cluburilor mari, adică a celor din Liga I, dar nu a încercat să îndrepte asta, ştiind că procentul de 5,5 %, aferent acestora, nu poate influenţa decisiv alegerile. Administraţia lui s-a ocupat să dea celor mici ceea ce aveau nevoie, luând din felia care altadată aparţinea celor mari. Pentru cei din eşaloanele inferioare faptul că au primit şapte mingi, o poartă sau zece tricouri a contat, pentru că aveau nevoie de ele şi pentru că ani de zile nu au primit nimic, deoarece nu erau băgaţi în seamă, decât dacă "deschideau uşa cu capul"

Imagine indisponibilă

9. Unul dintre motivele pentru care fotbalul mic a fost alături de Burleanu a fost acordarea acelui procent de 5 % din drepturile tv ale cluburilor din Liga I, proiect aprobat de Adunarea Generală, dar încă neaplicat. Aceşti bani ar ajuta enorm cluburile din Liga a II-a şi a III-a, acolo unde fotbalul este la limita existenţei.

10. Mesajul lui Răzvan Burleanu “Împreună suntem fotbal”, tradus prin “Fotbalul este al tuturor” i-a adus suficient sprijin şi a stârnit orgoliul celor care ani de zile, decenii chiar, au privit cum mai marii fotbalului stau la masa bogaţilor, iar la ei nu ajunge nimic. Altfel spus, fotbalul românesc nu mai înseamnă acum doar echipa naţională, ci fiecare are rolul lui într-un angrenaj, care funcţionează chiar dacă nu oferă rezultatele de altădată.

Rezultatele finale

1. Răzvan Burleanu: 168 de voturi

2. Ionuţ Lupescu: 78 de voturi

3. Marcel Puşcaş: 8 voturi

4. Ilie Drăgan 0 voturi

 

De unde au venit voturile

Sursă   Număr voturi   Procentaj

Liga a 3-a        66        25,9%

Copii şi juniori 61        23,9%

AJF     42        16,5%

Fotbal feminin 29        11,4%

Futsal  25        9,8%

Liga a 2-a        18        7%

Liga I  14        5,5%

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite