ANALIZĂ STRANIERI. Doar Răzvan şi Ştefan. Doi de bază, restul de umplutură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul turului, dintre stranierii care evoluează în campionatele europene, doar Răzvan Raţ şi Ştefan Radu au cu ce se lăuda. În rest, fie avem jucători care ruginesc pe banca de rezerve, fie au rezultate notabile, dar în ligi inferioare.

Raţ, lider în Grecia

După un sezon aproape ratat, cu experienţe mai puţin reuşite în Anglia (West Ham) şi Spania (Rayo Vallecano), Răzvan Raţ (33 de ani) pare a-şi fi găsit liniştea în Grecia. 

Din vară la PAOK, fundaşul român se simte excelent în tricoul „alb-negrilor“, pentru care a şi marcat trei goluri, mai mult decât în orice tur de sezon din cariera sa. PAOK e campioană de toamnă, cu un punct peste Olympiakos şi şase peste Asteras Tripoli, echipa la care Dorin Goian (34 de ani) e şi el om de bază (un gol în 10 meciuri). 

Tot în Grecia, de la sfârşitul lui septembrie a aterizat şi Răzvan Lucescu. Antrenorul român a preluat-o pe Skoda Xanthi, şi a câştigat până acum jumătate din cele 12 meciuri pe care le-a avut, în toate competiţiile. A impresionat cu o serie de patru victorii consecutive, în campionat, în care a legat succese în faţa granzilor PAOK şi Panathinaikos, serie stopată duminică, chiar de Asteras (2-1). La finalul turului, Xanthi e pe locul 7, la 10 puncte în spatele liderului PAOK.

Pleacă Radu la Milan?

Fundaşul stânga român şi-a anunţat în aprilie 2013 retragerea de la naţională, şi deşi Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, anunţa că vrea să-l readucă sub tricolor, Ştefan Radu (28 de ani) nu dă semne că ar vrea să-şi schimbe decizia. Se simte excelent la Lazio, unde este unul dintre cei doi vicecăpitani. A avut ceva probleme medicale în acest sezon, motiv pentru care n-a jucat decât în opt din cele 16 etape, dar duminică seară a oferit o pasă de gol în egalul dintre Lazio şi Inter (2-2), de la Milano. Lazio încheie anul pe locul 3, la egalitate de puncte cu Napoli şi Sampdoria, dar cu un golaveraj superior, la 12 puncte în spatele liderului Juventus. Românul nu duce lipsă de oferte, iar în urmă cu câteva zile italienii de la „Il Messagero“ au scris că ar putea ajungă încă din iarnă la AC Milan, interesată să-şi întărească o defensivă perisabilă.

Tătăruşanu, viitor titular?

Transferat în vară la Fiorentina din postura de jucător liber de contract, Ciprian Tătăruşanu (28 de ani) n-a câştigat duelul cu Neto. Doar că ar putea primi veşti bune. Brazilianul intră în ianuarie în ultimele şase luni de contract şi ezită să-şi prelungească înţelegerea, pentru a se transfera gratis în vară la altă echipă. Site-ul violanews.com a anunţat că dacă Neto nu va semna în perioada următoare un nou contract cu Fiorentina (locul 8 în Italia), titular ar urma să devină Tătăruşanu. Până acum, românul n-a prins niciun minut în campionat, dar a fost integralist în cele şase partide jucate de gruparea din Florenţa în grupele Ligii Europa.

Împrumutat de la Atalanta, Constantin Nica (21 de ani) nu s-a prea adaptat nici la Cesena. N-a jucat decât 90 de minute în Serie A, adunate în trei meciuri, perioadă în care şi-a marcat şi un autogol, cu Sampdoria.

Gardoş, pe 5, dar nu joacă

În Anglia, campionatul nu se întrerupe în perioada Sărbătorilor, aşa că vom avea ocazia să-l vedem la lucru cel puţin pe Costel Pantilimon (27 de ani), care de la începutul lui noiembrie a devenit titularul postului de portar la Sunderland (locul 14 în Anglia). A strâns de atunci opt meciuri consecutive în campionat, ca integralist, perioadă în care a încasat doar şapte goluri (patru de la campioana Manchester City).

Florin Gardoş (26 de ani) e doar rezervă la Southampton (locul 5), unde prinde doar partidele tip Cupă (la ultima, în sferturile Cupei Ligii, în eşecul cu Sheffield United, a fost eliminat), iar în campionat n-a strâns din vară decât 45 de minute în trei meciuri.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Vlad Chiricheş (25 de ani), care joacă în campionat pe un post care nu-i prieşte, de fundaş dreapta, la Tottenham (locul 7), din când în când, iar în rest evoluează şi el doar în competiţiile de tip cupă. Presa engleză îl dă ca şi transferat în această iarnă pe fundaş, iniţial doar sub formă de împrumut, în Italia, aproape sigur la AS Roma. Presa italiană a scris că în urmă cu câteva zile Walter Sabatini, directorul sportiv al grupării capitoline s-a întâlnit cu Franco Baldini, compatriotul şi omologul său de la Tottenham, dar şi cu Pietro Chiodi, impresarul lui Chiricheş, pentru a pune la punct ultimele detalii ale mutării românului. 

Grigore şi Maxim, printre codaşi

Transferat în vară la Toulouse, Dragoş Grigore (28 de ani) a început foarte bine sezonul, dar a încheiat turul prost, la fel ca şi echipa sa, aflată pe locul 14. „Violeţii” au adunat doar două victorii în ultimele 10 etape, iar „L’Equipe“ crede că printre vinovaţii acestui declin se numără şi românul, cu prestaţii tot mai slabe. „Un veritabil esec. Startul de sezon a fost bun, dar acum suferă teribil“, au scris francezii, care anunţă că Toulouse a început să caute un fundaş central. Grigore a jucat în 17 etape din cele 19 disputate în Franţa. În Germania, problemele de la Stuttgart (locul 15) l-au afectat şi pe Alexandru Maxim (24 de ani). Din 17 etape, mijlocaşul n-a bifat decât 10, în care a marcat un gol, dar a oferit patru pase decisive. Sosirea antrenorului Huub Stevens, deloc un fan al modului în care face românul faza defensivă, i-a limitat şi mai mult apariţiile în primul „11“. Recent, într-o declaraţie în presa germană, Maxim şi-a exprimat voalat nemulţumirea şi există zvonuri că Stuttgart caută să-l vândă în această iarnă.

Bicfalvi, revelaţia Ucrainei

În rândul stranierilor care evoluează în campionatele europene de rang mai inferior, cel mai mult a impresionat Eric Bicfalvi (26 de ani). De altfel, prestaţiile mijlocaşului de la Volin Luţk (locul 6) i-au adus debutul la naţionala României, în noiembrie, în amicalul cu Danemarca (2-0). Bicfalvi e golgheter la finalul turului, cu 9 goluri în 14 etape, iar site-ul ucrainean champion.com.ua a dezvăluit că, într-o proporţie de 95%, românul se va transfera în această iarnă la Dnepr Dnipropetrovsk, echipă de pe locul 3, prezentă în primăvara Ligii Europa. Tot în Ucraina, situaţia din bazinul Donbass şi exilul la Kiev au afectat evoluţia Şahtiorului. Echipa lui Mircea Lucescu e pe locul 2, la cinci puncte de Dinamo Kiev, dar s-a calificat în primăvara Ligii CampIonilor, unde va da însă peste Bayern München.

Moţi şi Buş, în faţă în Bulgaria

Ajunşi în Turcia, la o echipă mediocră, Konyaspor (locul 11), Gabi Torje (25 de ani) şi Ciprian Marica (29 de ani) au început bine sezonul, dar au dispărut pe parcurs. Primul a adunat 11 meciuri în campionat (din 14 posibile), a marcat două goluri în primele două etape, apoi n-a mai găsit plasa, al doilea n-a strâns decât trei meciuri şi un gol, dar a avut probleme cu accidentările. În al doilea sezon la Genclerbirligi, Bogdan Stancu (27 de ani) e cel mai bun marcator român din Turcia, cu 5 reuşite în cele 13 meciuri jucate. La Genclerbirligi evoluează din când în când şi Liviu Antal (8 meciuri, 351 de minute jucate, 1 gol).

Cosmin Moţi (30 de ani), cu evoluţii bune în grupele Ligii Campionilor în această toamnă, a încheiat turul pe locul 2 în Bulgaria, cu Ludogoreţ, la trei puncte în spatele liderului ŢSKA Sofia, grupare pentru care evoluează Sergiu Buş (ex-CFR Cluj), golgheterul campionatului, cu 10 reuşite în 19 etape.

În Israel, Ovidiu Hoban (31 de ani) e titular la Hapoel Beer Sheva, locul 3, cu 13 prezenţe în 14 etape.

9 goluri în 14 meciuri jucate a reuşit Bicfalvi, pentru Volin, unul mai puţin decât Buş în tricoul lui ŢSKA Sofia, dar în 19 partide

Cine conduce în „Big 5“

Din „Big 5“, cum sunt numite primele cinci ligi europene ca valoare, o concluzie clară se poate trage doar în Germania. În Spania, lider e Real Madrid, cu 39 de puncte, cu un punct avans faţă de FC Barcelona şi patru de Atletico, dar şi cu o restanţă de disputat. La finalul turului, în Italia pare că lupta pentru titlul se va duce între campioana en-titre, Juventus (39 de puncte) şi AS Roma (36 de puncte). În Germania, Bayern poate deja să sărbătorească, la 11 puncte în faţa lui Wolfsburg şi 17 de Leverkusen, surpriza uriaşă fiind clasarea Borussiei Dortmund pe penultimul loc, cu doar 15 puncte. O surpriză s-a înregistrat şi în Franţa, unde Olympique Marseille e campioană de toamnă, cu 41 de puncte, două peste Lyon şi trei în faţa lui PSG. În Anglia, lider e în acest moment Chelsea, cu 42 de puncte, trei peste Manchester City.

Citeşte şi

Ştefan Radu, pasă de gol, Dorin Goian l-a învins pe Răzvan Lucescu. Ce-au făcut ceilalţi stranieri în weekend

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite