ANALIZĂ Steaua – Chelsea 2-3: la ce capitole ne bat englezii şi de ce Steaua n-ar trebui să aibă un complex de inferioritate în faţa londonezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Chiricheş (dreapta), cel mai bine cotat fotbalist din lotul Stelei
Vlad Chiricheş (dreapta), cel mai bine cotat fotbalist din lotul Stelei

Toţi banii lui Abramovici nu pot cumpăra un lucru esenţial cu care se mândreşte formaţia din  Ghencea. „Adevărul“ îţi oferă o analiză amplă înaintea unui duel fascinant.

Steaua a trecut de Ajax, o fostă câştigătoare a Ligii Campionilor, şi a dat de deţinătoarea trofeului, Chelsea. Confruntarea cu londonezii e cu adevărat fascinantă pentru suporterul stelist, care, până joi seara, era convins că e nevoie de un scenariu SF pentru eliminarea gigantului olandez. Cum miracolul s-a produs, „miliardarii“ de la Chelsea vor sosi la Bucureşti pentru un meci colosal, la 7 martie.

La prima vedere, un duel Steaua – Chelsea pare unul dezechilibrat. „Adevărul“ a analizat această confruntare din mai multe perspective, iar concluzia e una încurajatoare pentru formaţia din Ghencea: Chelsea are banii, dar tradiţia şi palmaresul impresionant – lucruri care nu se pot cumpăra - sunt de partea Stelei.

Ei au un lot de zece ori mai scump

Există o diferenţă uriaşă între cotele de piaţă ale jucătorilor pregătiţi de Laurenţiu Reghecampf şi de Rafa Benitez. La această diferenţă contribuie însă mulţi factori legaţi de marketing, care n-au nimic în comun cu ceea ce se petrece pe gazon. În general, din cauza imaginii fotbalului românesc, cotele românilor sunt, de multe ori, sub valoarea lor reală. Aşa se întâmplă că, de exemplu, Vlad Chiricheş, cel mai bine cotat stelist, valorează doar cinci milioane de euro, potrivit transfermarkt.co.uk, în timp ce Juan Mata, cel mai scump jucător din lotul lui Chelsea, valorează 42 de milioane de euro! 

Noi avem de trei ori mai multe trofee

Banii nu pot cumpăra tradiţia, ceea ce reise şi din palmaresul celor două cluburi. Steaua a fost cel mai tare club din România şi înaintea venirii lui Gigi Becali, în timp ce, până la sosirea lui Roman Abramovici, Chelsea era în umbra celor de la Manchester United, Liverpool sau Arsenal. „Adevărul“ prezintă trofeele cucerite de cele două grupări:

*Steaua: Titlu (23) + Cupa României (21) + Supercupa României (5) + Cupa Campionilor Europeni (1) + Supercupa Europei (1)

*Chelsea: Titlu (4) + Cupa Angliei (7) + Cupa Ligii Angliei (4) + Liga Campionilor (1) + Cupa Cupelor (2) + Supercupa Europei (1) = 19 trofee

Ei iau bani cu lopata

La capitolul veniturilor anuale, Chelsea spulberă Steaua. Explicaţia? Premier League e cea mai bogată întrecere din lume, în timp ce în Liga I, în curând, vom putea organiza „Cupa Insolventelor“, după cum a spus chiar preşedintele Ligii, Dumitru Dragomir.

În plus, veniturile unui englez nu se pot compara cu cele ale unui român, iar asta se reflectă în preţul biletelor. Mai mult, în Occident, marketingul ţine în viaţă un club, în timp ce, la Steaua, Gigi Becali e mândru că a desfiinţat acest departament ca să facă economii.

Noi câştigăm duelul din tribune

Formaţiile din Anglia sunt recunoscute pentru galeriile lor extraordinare, însă Steaua depăşeşte Chelsea în ceea ce priveşte media spectatorilor în cupele europene. La această „victorie“ contribuie capacitatea „Arenei Naţionale“ (55.600 de locuri), care e mai mare decât „Stamford Bridge“ (41.837 de locuri).

Ei îl au pe cel care ocupă locul 53 în lume

Gigi Becali e „mic copil“ pe lângă Roman Abramovici, care, potrivit Topul Forbes, e pe locul 53 în clasamentul celor mai bogaţi oameni ai planetei. Spre deosebire de omologul său stelist, deşi investeşte în fotbal infinit mai mult decât Becali, magnatul rus e „omul invizibil“ în ceea ce priveşte apariţiile media.

14

meciuri a jucat Steaua împotriva formaţiilor din Anglia, având 4 victorii, 4 remize şi 6 eşecuri.

Steaua – Chelsea în cifre

41.000.000 :Valoarea lotului: 387.000.000

15.000.000 :Venituri anuale: 250.000.000

145.000.000 :Averea finanţatorului: 15.500.000.000

51 :Trofee câştigate: 19

44.243 :Media suporterilor: 40.177

*sumele sunt exprimate în euro

*Au fost luate în considerare meciurile de pe teren propriu, în grupele Ligii Europa, respectiv Ligii Campionilor, plus partida disputată, acasă, în 16-imile Ligii Europa.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite