ANALIZĂ Sportul românesc scârţâie din toate încheieturile. Previziuni sumbre pentru Jocurile Olimpice din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Moldoveanu

Mai sunt 283 de zile până la debutul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, iar sportul românesc scârţâie din toate încheieturile. Doar 25 de sportivi şi-au asigurat până în prezent calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, iar alţi 4 înotători au îndeplinit baremul B, jumătate din numărul celor care aveau deja biletele olimpice în buzunar acum patru ani.

Până în prezent, au reuşit să-şi asigure calificarea la Jocurile Olimpice doar 25 de sportivi. Cam jumătate din numărul celor care aveau deja biletele olimpice în buzunar în urmă cu patru ani. Mai există încă patru înotători care au îndeplinit baremul B şi ar putea fi acceptaţi în lotul deplasat la Olimpiadă de către Comitetul Executiv al COSR, dar o decizie în privinţa lor va fi luată abia la anul.

Dintre sportivii calificaţi deja, niciunul nu este credidat cu mari şanse în lupta pentru medalii, însă surprize ar putea apărea totuşi de la Roxana Borha şi Elena Meroniac la kaiac dublu — 500 m, sportivele obţinând medalia de argint în această probă la Jocurile Europene de la Baku, Marian Oprea, cel care a cucerit în 2004 medalia de argint la triplusalt, la Olimpiada de la Atena, respectiv pugilistul Mihai Nistor, campion mondial AIBA Pro Boxing, la categoria supergrea, care a obţinut recent şi medalia de bronz la Campionatele Europene, la +91 kilograme.

Cele mai medaliate sporturi au capotat

Anul preolimpic a fost însă unul negru pentru sportul românesc. Iar marile eşecuri au venit tocmai de la cele mai performante sporturi olimpic din istoria României, gimnastica şi canotajul, care au adunat împreună 109 din totalul de 301 medalii româneşti la Jocurile Olimpice. Echipajul cel mai medaliat din istoria acestui sport, barca de 8+1 feminin a ratat finala mondială pentru prima oară în istorie şi mai are doar şanse teoretice de a ajunge în Brazilia. Din 1980, de la Moscova, barca feminină de 8+1 a României nu a lipsit de pe podiumul olimpic, singura excepţie fiind ultima Olimpiadă, când România a terminat exact lângă podium, în proba regină a canotajului. Ar fi mai fi o şansă minusculă de calificare, la Regata de la Lucerna, de anul viitor, pe care fetele trebuie să o câştige sau să iasă măcar pe locul 2 pentru a prinde avionul de Rio. De asemenea, echipa feminină de gimnastică a României, medaliată olimpică la fiecare ediţie, începând cu 1976, a încheiat calificările la Mondiale pe locul 13 şi va evolua, în premieră în istoria sa, la un turneu preolimpic, cel de la Rio (16-19 aprilie 2016), pentru unul din ultimele patru locuri calificante la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Doar judo, scrima şi tenisul performează

Campionul olimpic en-titre la tir, Alin Moldoveanu, depinde şi el tot de un singur concurs, care va avea loc în luna februarie. În aceste condiţii, este posibil ca numărul de medalii asumat de Comisia Tehnică a COSR, adică şase – opt medalii, să nu mai poată fi atins. „Trebuie să acceptăm situaţia reală în care este sportul românesc şi faptul că anii fără viziune şi fără strategie ne-au adus aici. Modelul de pregătire sovietico-redegist, cu care s-a mers şi după ’90, nu mai poate funcţiona în momentul de faţă. Şi atunci trebuie să faci ceva. COSR încearcă din răsputeri, în momentul de faţă, să suplinească practic activitatea unor federaţii. Am rugat în dese rânduri federaţiile să facă propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii, măcar acum, pe ultima sută de metri. Unii sunt încă la nivelul în care nu vor să recunoască faptul că au probleme şi că trebuie să intervină urgent şi major în pregătire, selecţie, strategie…”, afirma preşedintele COSR, Alin Petrache, într-un interviu pentru “Adevărul”. 

Practic, dacă e să luăm în calcul rezultatele obţinute în 2015, singurele sporturi care au rămas competitive sunt judo, scrima şi tenisul. România a adunat patru medalii în acest an preolimpic: un argint şi un bronz aduse de echipa feminină de spadă şi de Tiberiu Dolniceanu, respectiv alte două distincţii de argint cucerite de judokanele Andreea Chiţu şi Corina Căprioriu. Toţi aceşti sportivi sunt aproape calificaţi la Jocurile Olimpice şi de numele lor, precum şi de cel al jucătorilor de tenis Simona Halep şi Horia Tecău, se leagă în acest moment speranţele României la Rio.

Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice din 2016

Atletism  Marius Ionescu
Atletism  Marius Cocioran
Atletism  Claudia Ştef
Atletism  Alina Rotaru
Atletism  Andrei Gag
Atletism  Mihai Donisan
Atletism  Marian Oprea
Atletism  Bianca Razor
Box Mihai Nistor
Înot Robert Glinţă
Înot* Alin Artimon
Înot* Marius Radu
Înot* Bogdan Scarlat
Înot* Alexandru Coci
Kaiac-canoe Traian Neagu
Kaiac-canoe Cătălin Turceag
Kaiac-canoe Daniel Burciu
Kaiac-canoe Petruş Gavrilă
Kaiac-canoe Roxana Borha
Kaiac-canoe Elena Meroniac
Canotaj Laura Oprea
Canotaj Cristina Grigoraş
Canotaj Toader Gonţaru
Canotaj Marius Cozmiuc
Canotaj Adrian Dămii
Canotaj Dragoş Aicoboae
Canotaj Alexandru Palamariu
Canotaj Cristi Pârghie
Lupte Alin Alexuc Ciurariu

*) sportivi care au obţinut baremul de calificare B

COSR cere revenirea lui Nicolae Forminte la lotul de gimnastică

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, după rezultatele slabe obţinute de lotul olimpic feminin de gimnastică la Campionatele Mondiale. 

„COSR solicită o analiză a prestaţiei antrenorilor şi a celorlalţi membri ai colectivului tehnic în procesul de pregătire şi participare la Campionatul Mondial, identificarea răspunderii fiecărui membru faţă de rezultatele obţinute şi comunicarea măsurilor pe care FRG înţelege să le aplice. Forul Olimpic recomandă cooptarea domnului Nicolae Forminte, al cărui palmares este de notorietate datorită rezultatelor de valoare obţinute în competiţii majore, precum şi aportul adus la formarea unor sportivi de înaltă performanţă ai României, în colectivul de antrenori ai lotului. Totodată, se propune cooptarea unui antrenor străin, expert în pregătirea pentru aparatul «paralele inegale», aspect faţă de care COSR îşi reconfirmă disponibilitatea susţinerii financiare a contractului. În ultimul rând se cere şi precizarea poziţiei antrenorilor Maria Bitang şi Octavian Bellu în programul de pregătire, calificare şi participare la Jocurile Olimpice de la Rio”, se arată în document. 

FRG are 10 zile la dispoziţie pentru a răspunde solicitărilor COSR. În acest moment, Nicolae Forminte, care s-a aflat la cârma lotului feminin între 2005 şi 2010, este coordonatorul Centrului Naţional Olimpic de la Deva, acolo unde se pregătesc junioarele de perspectivă. În acest moment, reputaţii tehnicieni Octavian Bellu şi Mariana Bitang au doar rolul de supervizori ai lotului feminin, care este antrenat de către Lucian Sandu, Cristian Moldovan şi Lăcrămioara Moldovan.

Iau asupra mea totul după acest rezultat, iau în cârcă şi înjurăturile. Nu ne gândim că nu vom fi acolo şi să ne schimbăm strategia privind ce dorim la Jocurile Olimpice Adrian Stoica preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite