ANALIZĂ. Cât de mult simplifică insolvenţa celor de la CFR Cluj lupta pentru Europa: Cinci pe patru locuri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR Cluj Dinamo FOTO Mediafax

Clasamentul de la finalul turului şi depunerea unui noi dosar de insolvenţă, al ardelenilor, sugerează un retur ciudat: 10 echipe se vor lupta să evite şase locuri retrogradabile, iar cinci formaţii se vor bate pentru patru locuri de cupe europene!

Înglodată în datorii, cu probleme financiare tot mai mari, una dintre cele mai titrate echipe din ultimul deceniu din fotbalul românesc s-a „predat“. Potrivit site-ului actualdecluj.ro, patronul Arpad Paszkany a luat cea mai facilă decizie pentru a scăpa de plata unor datorii tot mai stringente: a băgat echipa în însolvenţă. 

Un gest pe care l-au mai făcut şi alţi patroni din Liga I, CFR Cluj fiind în acest moment a cincea formaţie aflată în această situaţie, după Oţelul, Rapid, Dinamo şi „U“ Cluj. Dosarul de insolvenţă, care trebuie aprobat de Tribunal, va aduce însă, în plan sportiv, un efect important la nivelul Ligii I: eliberarea unui loc de Europa. 

Mişcarea a venit cu doar câteva zile înainte ca UEFA să o excludă, oricum, pe CFR, pentru următoarele trei sezoane, din cupele europene, din cauza datoriilor către terţi, termenul de plată fiind 31 ianuarie. Or, o mulţime dintre foştii jucători şi antrenori au încă de recuperat sute de mii de euro de la clujeni. 

De altfel, la începutul lunii, într-un interviu pentru stiridesport.ro, Paszkany prefigura ceea ce urma să se întâmple: „Cu mare probabilitate, în următorii cinci-şapte ani, CFR nu o să mai joace la nivel european, poate nici în prima ligă din România“. Joi, oficialii CFR-ului n-au putut fi contactaţi pentru a confirma sau nu depunerea dosarului de insolvenţă.

CFR, Dinamo şi CS U Craiova n-au voie în Europa

Pe hârtie, CFR Cluj, locul 2 la finalul turului, la nouă puncte în spatele Stelei, avea şanse uriaşe de a participa în cupele europene, în ediţia 2015-2016, când România va avea patru reprezentante în cele două competiţii continentale, Liga Campionilor (preliminarii) şi Liga Europa. 

Noua realitate adusă de insolvenţa lui CFR Cluj introduce şi mai mult în joc echipe cărora, la începutul sezonului, nimeni nu le prea dădea şanse la excursii prin Europa. Şi mai e o veste bună pentru grupările cât de cât mai sănătoase, din punct de vedere financiar, din prima ligă. 

În acest moment, înainte de startul returului, clasamentul sugerează o ruptură între două grupuri de echipe, care, cel mai probabil, vor avea obiective diametral opuse în cea de-a doua parte a campionatului. 

Primele opt, cu Dinamo (26 puncte), ultima, dar fără drept de participare în cupele europene din cauza insolvenţei, sunt cu ochii pe Europa şi restul de 10, cu Viitorul (21 de puncte), prima, au drept ţintă evitarea retrogradării, adică a celor ultime şase locuri care vor lua drumul ligii secunde. 

Pare deja un sistem play-off/play-out, cu un sezon „avant la lettre“. Doar că, dacă în cazul luptei pentru retrogradarea, lupta va fi acerbă (10 echipe pentru evitarea a şase locuri), în partea de sus a topului, concurenţa la cupele europene e extrem de „subţire“. Şi asta din cauza insolvenţei sau a altor probleme. 

Clasament tur Liga I 2014 2015

Speranţe mari pentru Botoşani şi Târgu-Mureş

Practic, din primele opt echipe, CFR Cluj şi Dinamo sunt în insolvenţă, iar CS U Craiova nu va putea evolua oricum în cupele europene. Potrivit Regulamentului Naţional de Licenţiere a cluburilor, ediţia 2014, cluburile care solicită licenţă europeană trebuie să aibă calitatea de mebru afiliat de 3 ani competiţionali consecutivi, iar gruparea din Bănie (înfiinţată în 2013) nu îndeplineşte condiţia. 

Ceea ce înseamnă că, din primele 8 echipe, mai rămân doar cinci care îşi pot depune dosarele pentru licenţă europeană (în perioada 13-17 aprilie). 

Adică Steaua, Petrolul, Astra, ASA Târgu-Mureş şi FC Botoşani, în acest moment. De altfel, Valeriu Iftime, patronul moldovenilor a declarat la finalul anului trecut că gruparea sa îşi va depune dosarul de licenţă europeană. 

În plus, şi configuraţia semifinalelor Cupei României susţine varianta ca la anul, printre reprezentantele Ligii I în competiţiile continentale să se numere grupări precum ASA Târgu-Mureş şi FC Botoşani. În prima semifinală se întâlnesc CFR şi „U“ Cluj, în cea de-a doua Steaua şi Petrolul. 

Cum primele două sunt scoase din ecuaţia participării, chiar dacă vor lua trofeul, Steaua e ca şi campioană, din această situaţie Petrolul pare foarte avantajată. Cu condiţia ca, în ciuda plecărilor unor jucători importanţi, „lupii“ să reziste în fruntea clasamentului. 

Potrivit FRF, în ediţia 2015-2016, în cazul în care campioana îşi va adjudeca şi Cupa României, vicecampioana va intra în competiţie în al treilea tur preliminar al Ligii Europa, ocupanta locului 3 va avansa, debutând în competiţie în al doilea tur preliminar, în timp ce echipa care va încheia sezonul de campionat 2014-2015 pe poziţia a patra va intra în primul tur preliminar.

3 titluri (2007-2008, 2009-2010, 2011-2012), 3 Cupe ale României (2007-2008, 2008-2009, 2009-2010) şi  (2009, 2010) are CFR Cluj în palmares

60 de milioane de euro din Ligă, dispărute

Situaţia financiară dezastruoasă a grupării din Gruia surprinde totuşi în condiţiile în care CFR a încasat sume importante din cele trei prezenţe în grupele Ligii Campionilor (2008, 2010, 2012), în medie 20 de milioane de euro pe an. De altfel, opinia a fost exprimată chiar de Ştefan Gadola, unul dintre acţionarii minoritari de la CFR (Paszkany susţine că a predat clubul unui conglomerat de societăţi comerciale din care face parte şi un grup de firme deţinut de Gadola). „Nu ştiu unde s-au dus banii din Liga Campionilor. Au dispărut“, spunea Gadola, în noiembrie 2014. 

EXPL FOTO: Din cauza insolvenţei, CFR şi Dinamo au „interzis“ în Europa

FOTO: Mediafax

Citeşte şi 

Cei mai buni jucători ai celor de la CFR Cluj nu s-au prezentat la reunire

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite