ANALIZĂ România, ţara în care banii se evaporă: Cifrele celui mai renumit site de transferuri arată de ce avem un fotbal muribund

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minge

Data viitoare, când vedeţi un patron de Liga I care se plânge la televizor de sărăcie şi de lipsa banilor, să nu-l credeţi!

Liga I se desfăşoară într-un cadru demn de zona crepusculară! Mai toate echipele se plâng de lipsa banilor, însă dacă punem lupa pe ele, reiese că bani nu sunt, însă sumele încasate, mai ales cele din transferuri, dispar într-o „gaură neagră“.

Potrivit site-ului transfermarkt.com, cu date destul de exacte în privinţa mutărilor care se fac în fiecare sezon în lumea fotbalului, Liga I a vândut, în acest sezon, jucători în valoare de aproape 28 de milioane de euro. Vorbim, într-adevăr, de o sumă infimă, comparativ cu cele cheltuite în campionatele tari din lume, însă drama campionatului românesc e că nici măcar aceşti bani nu rămân în fotbal! Drept dovadă, cele 14 cluburi din prima eşalon au plătit puţin peste cinci milioane de euro pe achiziţii în această stagiune.

Nu e clar unde s-a dus diferenţa de 23 de milioane de euro, în condiţiile în care la cele mai multe formaţii din Liga I jucătorii sunt plătiţi cu întârziere, iar patronii se vaită mereu că nu sunt bani. Cifrele furnizate de transfermarkt.com demonstrează însă că realitate e alta, iar fotbalul e o afacere din care patronul român scoate bani, nicidecum nu aduce de acasă!

Un exemplu clar în acest sens e cum a procedat Craiova în această săptămână. Oltenii l-au vândut pe golgheterul lor, Alexandru Mitriţă, pentru 7,5 milioane de euro, iar a doua zi au plătit doar 150.000 de euro pentru aducerea lui Carlos Fortes de la Gaz Metan! E a doua oară când Craiova procedează aşa în acest sezon. În vară, oltenii s-au despărţit de Alexandru Băluţă în schimbul unei sume consistente, dar au folosit doar o parte din bani ca să-i aducă pe Cicăldău şi pe Koljic.

În aceste condiţii în care Liga I îşi vinde cei mai buni jucători pe bandă rulantă şi aduce fotbalişti no-name, fie liberi de contract, fie în schimbul unor sume modice, nu e de mirare că nivelul campionatului e tot mai slab de la o ediţie la alta.   

Mitrita

Becali îşi bate joc de propria sa investiţie

Clasamentele întocmite de transfermarkt.com indică şi o altă realitate dureroasă, însă pentru Gigi Becali. FCSB n-a mai luat un titlu de trei ani, de când patronul ei era în puşcărie, deşi are cel mai valoros lot din Liga I. În Top 10 cel mai bine cotaţi fotbalişti din primul eşalon, şase provin de la formaţia finanţată de Gigi Becali. Ceea ce dovedeşte, încă o dată, că nu lipsa calităţii fotbalistice e cauza eşecurilor repetate în lupta pentru titlu, ci modul haotic în care Becali conduce clubul, batjocorându-şi antrenorii şi fotbaliştii. 

Imagine indisponibilă

România îşi ignoră tinerii

   

Un alt amănunt îngrijorător care reiese din datele furnizate de transfermarkt.com e faptul că România are cei mai mulţi străini în prima ligă, comparativ cu alte campionate de acelaşi nivel. Depăşim Rusia, Ucraina, Cehia, Serbia sau Polonia la acest capitol, deoarece aducem o grămadă de nonvalori din străinătate pe principiul că sunt mai ieftini. Astfel, jucătorii români, aflaţi la început de drum, fie nu-şi găsesc loc în loturile formaţiilor din Liga I, fie sunt ţinuţi pe tuşă din cauza străinilor.

Imagine indisponibilă
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite