ANALIZĂ România, aşteptări realiste sau iluzii deşarte: Cât de relevant e succesul naţionalei de tineret la Euro 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Puşcaş s-a clasat pe locul doi în clasamentul marcatorilor de la Euro 2019 cu patru reuşite
George Puşcaş s-a clasat pe locul doi în clasamentul marcatorilor de la Euro 2019 cu patru reuşite

În mijlocul euforiei care a întâmpinat calificarea României U-21 în semifinalele Campionatului European, Răzvan Lucescu a îndrăznit să aibă un discurs contrar curentului. Iar afirmaţiile sale merită să fie luate în serios.

„Nu, generaţia asta nu poate fi salvarea fotbalului românesc. E doar o speranţă, o situaţie de moment. Cum noi nu suntem în măsură de a avea performanţe cu echipele de club, cu echipa naţională mare, ne legăm foarte tare de această naţională de tineret. Dar naţionala de tineret nu înseamnă fotbalul românesc. După acest turneu, fiecare jucător o va lua pe un drum. Poate fi dusă această naţională, toată, la naţionala mare şi poate obţine rezultate la nivelul naţionalelor mari? Nu! A, că dintre aceşti jucători, 5-6 vor forma un grup puternic şi poate că acest grup poate aduce calificări echipei naţionale, da. Asta se poate întâmpla“, a fost declaraţia dată de fostul selecţioner.

Imediat, Lucescu jr a fost atacat virulent de Gheorghe Hagi, cel care l-a invitat pe Răzvan „să se ducă la pisolarii lui din Grecia“, după care a mai făcut o afirmaţie halucinantă: „Această generaţie ne-a depăşit pe noi. Noi n-am jucat niciodată o semifinală, noi n-am reuşit aşa ceva“.

Bineînţeles, discursul lui Hagi a fost preluat de cam toţi oamenii din fotbalul românesc, trendul fiind de a vorbi despre o generaţie care va readuce România pe culmile gloriei fotbalistice în anii ce vor urma.

Cât de relevant e însă parcursul unei naţionale la un Campionat European de tineret şi câţi jucători de talie mondială ies de la o astfel de competiţie? Dacă parcurgem ceea ce s-a întâmplat la Euro 2015 şi Euro 2017, cele două ediţii dinaintea celei care tocmai s-a încheiat cu triumful Spaniei U-21, ajungem la concluzia că Răzvan Lucescu a avut dreptate, atunci când a spus că o astfel de competiţie nu garantează formarea unei generaţii de excepţie.

Aţi auzit de Pollersbeck, Toljan sau Arnold?

Germania U-21 şi Spania U-21 sunt echipele care au dominat Campionatul European de tineret, începând din 2017, jucând două finale la rând. Nemţii au luat trofeul acum doi ani, în Polonia, iar ibericii şi-au luat revanşa acum, în Italia şi San Marino.

Dacă nu putem intui ce va urma după Euro 2019, în schimb, putem să analizăm ce s-a întâmplat cu cei mai buni jucători de la Euro 2017, cei care au fost nominalizaţi de UEFA în echipa ideală a turneului.

*Julian Pollersbeck (Germania) – Imediat după câştigarea Euro 2017, a semnat cu Hamburg, acolo unde se află şi acum. A fost titularul postului de portar la HSV în sezonul recent încheiat al ligii secunde.

*Jeremy Toljan (Germania) – După Europeanul câştigat cu Germania U-21, a fost transferat de la Hoffenheim la Dortmund, unde n-a depăşit nivelul unui jucător de rezervă. Sezonul recent încheiat l-a bifat, în Scoţia, la Celtic, unde a avut doar zece apariţii în campionat.

*Milan Škriniar (Slovacia) – Era deja titular în Serie A, la Sampdoria, când a jucat la Europeanul de tineret. După turneul final, a prins un transfer la Inter Milano, acolo unde a fost om de bază în ultimele două sezoane.

* Yannick Gerhardt (Germania) – Era titular la Wolfsburg, când a câştigat Euro 2017, statut pe care îl are şi acum la aceeaşi echipă. Înainte de a lua Campionatul European, bifase o selecţie la naţionala mare, singura cu care a rămas şi până în ziua de astăzi.

*Maximilian Arnold (Germania)  - A fost un om de bază la Wolfsburg în sezonul în care a luat Europeanul de tineret şi, între timp, a rămas titular la acelaşi club. Triumful cu Germania U-21 nu l-a propulsat şi în naţionala mare, el având o singură selecţie acolo, bifată în 2014.

*Dani Ceballos (Spania) – A fost ales cel mai bun jucător al turneului la Euro 2017. În acel moment, era deja titular în La Liga, la Real Betis. După Campionatul European de acum doi ani, a prins un transfer la Real Madrid. Aici însă, a avut doar 12 apariţii în campionat în primul sezon şi 23 de prezenţe pe teren în stagiunea recent încheiată. La naţionala mare a adunat doar opt selecţii, toate în 2018, debutând în prima reprezentativă în Liga Naţiunilor. A fost decarul Spaniei U-21 şi la Euro 2019, marcând două goluri cu Italia U-21 şi Polonia U-21.

*Max Meyer (Germania) – Juca foarte des la Schalke în sezonul în care a prins lotul Germaniei U-21 pentru Euro 2017. După turneul final, a mai evoluat un sezon în formaţia din Bundesliga, după care a semnat cu Crystal Palace. În sezonul recent încheiat din Premier League, a avut 29 de apariţii pe teren. Chiar dacă după Euro 2017 a jucat pentru Germania şi la Jocurile Olimpice din 2016, Meyer n-a ajuns un om important şi la echipa naţională. Aici, are doar şase selecţii.

*Saúl Ñíguez (Spania) – Era titular la Atletico Madrid în 2017 şi acolo joacă şi acum. După ce a câştigat Europeanul de tineret, a adunat nouă selecţii şi la naţionala mare: opt în 2018 (a marcat şi două goluri în Liga Naţiunilor) şi încă una în acest an.

*Marco Asensio (Spania) – Juca la Real Madrid în 2017, club cu care se află sub contract şi acum. După ce a strălucit la Euro 2017 cu naţionala de tineret, a fost convocat şi pentru Mondialul din 2018 cu naţionala mare şi apoi a jucat pentru Spania şi în Liga Naţiunilor. E şi acum în vederile selecţionerului în preliminariile Euro 2020.

*Federico Bernardeschi (Italia) – Era titular la Fiorentina înainte de Euro 2017 şi, după competiţia găzduită de Polonia, a fost transferat la Juventus, acolo unde prinde însă mai greu echipa de start. Încă înainte de turneul de la Euro 2017, Bernardeschi debutase în naţionala mare sub comanda lui Antonio Conte, în 2016. De altfel, fotbalistul a fost inclus şi în lotul Italiei pentru Euro 2016. După ce a fost ales în echipa turneului la Euro 2017 de tineret, Bernardeschi a mai bifat şase selecţii în naţionala mare, câte trei în 2018 şi 2019.

Euro 2019, San Marino şi Italia

Semifinale

Germania U-21 – România U-21 4-2

Spania U-21 – Franţa U-21 4-1

Finală

Spania U-21 – Germania U-21 2-1

*Toate cele patru semifinaliste s-au calificat pentru Jocurile Olimpice din 2020, la Tokyo.

Ce s-a întâmplat cu jucătorii aleşi în echipa turneului la Euro 2017

Nume Unde juca în 2017 Unde joacă acum Selecţii în naţionala mare

Julian Pollersbeck Kaiserslautern Hamburg 0

Jeremy Toljan Hoffenheim Celtic 0

Milan Škriniar Sampdoria Inter Milano 26

Niklas Stark Hertha Berlin Hertha Berlin 0

Yannick Gerhardt Wolfsburg Wolfsburg 1

Maximilian Arnold Wolfsburg Wolfsburg 1

Dani Ceballos Real Betis Real Madrid 6

Max Meyer Schalke 04 Crystal Palace 4

Saúl Ñíguez Atletico Madrid Atletico Madrid 16

Marco Asensio Real Madrid Real Madrid 22

Federico Bernardeschi Fiorentina Juventus 19

Ce s-a întâmplat cu jucătorii aleşi în echipa turneului la Euro 2015

Nume Unde juca în 2015 Unde joacă acum Selecţii în naţionala mare

Jose Sa Maritimo Olympiakos 0

Victor Lindelöf Benfica Manchester United 29

Filip Helander Malmo Bologna 7

Jannik Vestergaard Werder Bremen Southampton 16

Raphaël Guerreiro Lorient Borussia Dortmund 34

William Carvalho Sporting Lisabona Real Betis 57

Oscar Lewicki Malmo Malmo 15

Nathan Redmond Norwich Southampton 1

Bernardo Silva Monaco Manchester City 38

Ivan Cavaleiro Deportivo La Coruna Wolverhampton 2

Kevin Volland Hoffenheim Leverkusen 10

Portughezii au avut doar trei jucători de la tineret la triumful de la Euro 2016

La Euro 2015 de tineret, Portugalia U-21, Germania U-21, Danemarca U-21 şi Suedia U-21 au atins semifinalele. Titlul a fost câştigat apoi de Suedia U-21, care în finală a trecut de lusitani. Poate că unii ar fi tentaţi să sugereze că finala jucată de Portugalia U-21 la Euro 2015 a contribuit apoi la triumful primei reprezentative la Euro 2016. Doar că această teorie nu stă în picioare. Iar asta pentru simplul motiv că doar trei fotbalişti care au figurat în lotul pentru Euro 2015 l-au prins apoi şi pe cel pentru Euro 2016: Raphaël Guerreiro, William Carvalho şi Joao Mario. Mai departe, dacă ne uităm la semifinalele Europeanului de tineret din 2017, unde s-au calificat Anglia U-21, Germania U-21, Spania U-21 şi Italia U-21, vedem că trei dintre aceste ţări au dezamăgit crunt la următorul turneu rezervat primelor reprezentative, adică Mondialul din 2018. Acolo, Italia nici măcar nu s-a calificat, Germania a ieşit de pe ultimul loc în faza grupelor, iar Spania a fost eliminată în 16-imi. Anglia a avansat până în semifinale la CM 2018, însă a avut în lot un singur fotbalist care jucase şi la Euro 2017 de tineret: portarul Jordan Pickford!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite