ANALIZĂ Plusuri, minusuri şi întrebări! Cu ce rămâne naţionala feminină de handbal după Campionatul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naţionala României
Naţionala României

Naţionala de handbal feminin a României s-a clasat pe locul al patrulea la turneul final al Campionatului European din Franţa.

Din cauza începutului entuziasmant de competiţie, rezultatul poate părea dezamăgitor, dar, în esenţă, România şi-a îndeplinit obiectivul, ba chiar a obţinut mai mult.

Înaintea turneului final, FRH a fixat ca obiectiv clasarea pe locurile 1-6. România a terminat pe 4 şi ca bonus, prin jocul rezultatelor, s-a calificat direct la Campionatul Mondial de la anul, din Japonia (30 noiembrie - 15 decembrie), astfel că la anul nu va mai juca preliminarii.

Europeanul din Franţa a confirmat încă o dată dependenţa de Cristina Neagu. Neagu a marcat 44 de goluri, cu unul mai puţin decât Eliza Buceschi, şi a terminat pe locul 3 în clasamentul golgheterilor, deşi a avut două meciuri în minus, lipsind din semifinala cu Rusia, şi din finala mică, cu Olanda.

Echipa s-a prăbuşit după accidentarea Cristinei Neagu, dar fizic, semnele erau vizibile chiar şi cu ea pe teren, în a doua parte a competiţiei. Practic, fetele au ars energia în meciurile din grupă, unde au răvăşit toate adversarele, după care au ajuns pe avarie.

Crina Pintea, un câştig real

Un câştig cu adevărat real pentru prima reprezentativă este Crina Pintea, desemnată cel mai bun pivot al competiţiei. Pintea a chinuit toate apărările pe care le-a avut în faţă, marcând 33 de goluri şi luptând ca un gladiator cu adversarii.

Din ce în ce mai integrată în echipă este Cristina Laslo, singura jucătoare din echipa campioană mondială de junioare a României în 2014, care a făcut pasul la naţionala mare. Ar mai fi Bianca Bazaliu, chemată de urgenţă după accidentarea Cristinei Neagu, dar ea nu e o certitudine.

Ca şi la turneele precedente, Eliza Buceschi a dovedit din nou că are stofă de marcatoare, dar este departe de a avea forţa mobilizatoare a Cristinei Neagu. În afara celor două, şi a Crinei Pintea, aportul celorlalte jucătoare la goluri a fost extrem de redus. Melinda Geiger, spre exemplu, o jucătoare experimentată, a punctat doar de 13 ori la Euro 2018, având două meciuri în care nu a marcat deloc.

237 de goluri a marcat Cristina Neagu la turneele finale ale Campionatului European, devenind cea mai bună marcatoare din istoria competiţiei

Cel mai mult la acest turneu final a jucat Crina Pintea. Ea a stat pe teren 424 de minute, având o medie de 53 de minute jucate pe meci. La polul opus se află Daniela Raţiu, care a jucat doar 4 minute şi 40 de secunde, într-un singur meci, şi Anca Polocoşer - 9 minute şi 24 de secunde, în două meciuri. 

Extrem de puţin a evoluat şi Mădălina Zamfirescu (24 ani - Debrecen), care până la finala mică prinsese numai 1 minut şi 19 secunde. În meciul pentru locurile 3-4 ea a reuşit să prindă 15 minute şi 32 de secunde, spre final, şi a jucat foarte bine.

Ultimul turneu pentru Ardean

Senzaţia a fost că România nu are soluţii pe măsură în afara primului 7, cu excepţia postului de portar, unde Dedu şi Dumanska sunt cam de aceeaşi valoare, şi au făcut un turneu bun, celelalte posturi fiind prea puţin acoperite.

Turneul final din Franţa a fost probabil ultimul din cariera Valentinei Elisei Ardean, care pe vremea Mondialului de la anul va avea 37 de ani şi jumătate. Ea a jucat aproape tot meciul doar în finala mică, contra Olandei, când a marcat 6 goluri.

La Campionatul European, România a marcat 213 goluri şi a primit 212 goluri, având un golaveraj pozitiv. Tricolorele au învins de patru ori şi au pierdut tot de patru ori.

România a condus de cinci ori în debutul meciului şi de trei ori a fost condusă. La pauză, România a condus de trei ori (Cehia, Germania, Norvegia), de patru ori a fost condusă (Olanda -2, Rusia, Spania) şi o dată a fost la egalitate (Ungaria).

România la CE 2018

România - Cehia 31-28

România - Germania 29-24

România - Norvegia 31-23

Olanda -România 29-24

România - Spania 27-25

Ungaria - România 31-29

Rusia - România 28-22

Olanda - România 24-20

România la Campionatul European de handbal

2018 Franţa                               Locul 4
2016 Suedia                              Locul 5
2014 Ungaria/Croaţia                Locul 9
2012 Serbia                               Locul 10
2010 Danemarca/Norvegia       Locul 3
2008 Macedonia                        Locul 5
2006 Suedia                              Nu s-a calificat
2004 Ungaria                             Locul 7
2002 Danemarca                       Locul 7
2000 România                           Locul 4
1998 Olanda                              Locul 11
1996 Danemarca                       Locul 5
1994 Germania                          Locul 10

De ce s-a accidentat Cristina Neagu? Cea mai bună handbalistă a României face lumină în cazul rupturii de ligamente

Care sunt marile puteri ale handbalului pe care România le-a depăşit la Campionatul European

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite