ANALIZĂ Cât au marcat stranierii României ? Sânmărtean n-a dat niciun gol la arabi, iar concurentul său de la naţională e golgheter în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Sânmărtean FOTO Sunt Iulian Anghel, editor Adevărul, şi consider că este penibil să specific sursele fotografiilor
Lucian Sânmărtean FOTO Sunt Iulian Anghel, editor Adevărul, şi consider că este penibil să specific sursele fotografiilor

România nu mai are demult un golgheter de marcă, cel mai bun marcator activ al naţionalei, Ciprian Marica, fiind în acest sezon mai mult accidentat.

El oricum nu mai străluceşte la echipele de club de câţiva ani şi trăia mai degrabă din golurile înscrise la naţională, unde a ajuns la 25 de reuşite şi visează să-i depăşească pe Hagi şi Mutu, care au punctat de câte 35 de ori. La echipele de club la care a jucat în ultimii cinci ani, el a dat goluri cu ţârâita, ultimul sezon în care a reuşit zece goluri fiind 2009-2010, sub tricoul lui Stuttgart.

Bicfalvi – golgheter, Sânmărtean - zero

Din păcate, ineficienţa lui Marica, care anul acesta are totuşi scuza unor probleme medicale, s-a generalizat, iar românii de peste hotare înscriu tot mai puţin. Iar cei care o fac joacă în campionate destul de slab valorice. Asta nu ştirbeşte însă cu nimic meritul lui eric Bicfalvi, spre exemplu, care este golgheterul al zi al campionatului Ucrainei. Fostul stelist are 15 goluri, mai mult decât orice brazilian de la Şahtiorul lui Mircea Lucescu. Bicfalvi, care joacă mijlocaş central, la o echipă, Vollin Lutz, de mijlocul clasamentului, n-are însă decât o selecţie la naţională şi nu poate fi socotit un om de bază al lotului. Cel care joacă pe postul său în partitura lui Iordănescu, Lucian Sânmărtean a încheiat prima sa jumătate de sezon la arabi fără niciun gol. Sânmărtean a jucat 11 meciuri, dar n-a înscris nici măcar o dată în Arabia Saudită.

image

Bogdan Stancu îşi menţine ritmul
În nota lui Bicfalvi sunt alţi doi  jucători români, care evoluează în campionatul Moldovei. Romeo Surdu şi Cristi Bud au înscris jumătate din golurile echipei lor, Milsami Orhei, care se  bate la titlu în acest sezon. Nici ei nu sunt însă jucători de naţională, chiar dacă Surdu a mai cochetat cu prima reprezentativă acum câţiva ani.
Singurul jucător român care îşi menţine constant nivelul de eficacitate este Bogdan Stancu, de la Genclerbirligi. El marchează în medie câte zece goluri pe sezon de patru ani de când joacă în Turcia. Anul acesta a  reuşit doar nouă dar a lipsit patru luni fiind accidentat. Până să trecem la analiza românilor din fotbalul occidental, trebuie menţionate golurile lui Keşeru din Qatar, fostul stelist devenind rapid golgheterul echipei sale.
Maxim, două goluri în 25 de meciuri


Uitându-ne spre vestul Europei, acolo unde este fotbalul dezvoltat, constatăm o situaţie dezamăgitoare. Avem mulţi jucători care timp de un sezon nu au dat niciun gol. Unii, precum Chiricheş, Gardoş sau Nica nici nu prea joacă, în vreme ce Maxim sau Herea, care erau golgheteri în România, s-au afundat în mediocritate. Alexandru Maxim, socotit unul dintre cei mai talentaţi tineri fotbalişti români, are două goluri în acest sezon, deşi a jucat 25 de partide. Niciodată n-a marcat atât de puţin şi poate nu-i de mirare că echipa sa se zbate la retrogradare.
Oricum, vremurile când Viorel Moldovan era golgheterul Franţei, sau când Adrian Ilie înscria câte 15 goluri pe sezon pentru Valencia sunt apuse, iar şansele să mai avem vreun golgheter în Occident par extrem de mici acum. În acest tablou deprimant, sezonul 2014-2015 a oferit şi o satisfacţie şi anume apariţia lui Florin Andone. Singurul român care mai joacă în Spania s-a remarcat la Cordoba şi are şanse mari de a rămâne în prima ligă şi la anul, Espanyol şi Malaga curtându-l insistent. Andone n-a debutat însă la naţională, fiind doar rezervă la ultimul meci, cel cu Feroe, dar probabil va face parte din lotul pentru partida cu irlanda de Nord, de pe 13 iunie, de la Belfast.

Alexandru Maxim FOTO AP

Marcatorii români din străinătate

Bicfalvi (Vollin Lutz) – 15 goluri
Surdu (Milsami Orhei) – 12
Bud (Milsami Orhei) -11
Keşeru (Al Gharafa), B. Stancu (Genclerbirligi) - 9
Torje (Konyaspor), Florin Andone (Cordoba)  - 5
Moţi (Ludogoreţ), Herea (Sion) – 3
Maxim (Stuttgart), Florin Matei (Vollin Lutz) - 2
Marica (Konyaspor), Hoban (Hapoel Beer Sheva) -1
Chiricheş (Tottenham), Gardoş (Southampton), Grigore (Toulouse), Sânmărtean (Al Ittihad), Benga, Ropotan (ambii Qabala), Măţel (Dinamo Zagreb), Radu Ştefan (Lazio), Nica (Atalanta), Puşcaş (Inter Milano) şi Rădoi (Al Arabi) n-au marcat niciun gol în acest sezon pentru actualele lor formaţii.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite