ANALIZĂ Mai este o lună până la meciul cu Ungaria. Iordănescu are probleme mari înaintea meciului de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 4 septembrie naţionala României îşi reia drumul către Euro 2016, urmând a întâlni Ungaria în deplasare, iar selecţionerul Anghel Iordănescu are o mulţime de probleme de lot.


Luna viitoare naţionala României intră pe ultima sută de metri a preliminariilor pentru Europenele de la anul, din Franţa. Toamna începe cu un examen dificil la Budapesta (4 septembrie), urmat la trei zile de un meci acasă cu Grecia (7 septembrie).  În octombrie, pe 8,  la Bucureşti vine Finlanda, iar grupa se încheie cu ultimul meci, pe 11 octombrie, în deplasare, în Feroe.
Anghel Iordănescu are destule bătăi de cap, pentru că fix cu o lună înaintea meciului de la Budapesta, nu prea ştie pe cine se va putea baza. Problemele sunt cam aceleaşi. Unii fotbalişti nu au echipă, alţii nu prea joacă acolo unde sunt legitimaţi, câţiva tocmai şi-au schimbat echipele, iar destui nu sunt într-o formă fizică bună.
Descoperiţi pe flancurile apărării
Cea mai mare pierdere la nivel de lot este cea a lui Răzvan Raţ. Căpitanul naţionalei a fost trimis de PAOK Salonic la echipa a doua, pentru că nu intră în vederile antrenorului Igor Tudor. Raţ a fost titular indiscutabil în ultimul deceniu şi puţine au fost meciurile în care a lipsit. Partea prostă este că şi eventualul său înlocuitor de la naţională, Laszlo Sepsi, care a jucat titular cu Irlanda de Nord, nu joacă la echipa de club. Spesi s-a transferat vara aceasta de la ASA Tg. Mureş la Nurneberg, în liga a doua germană, dar n-a prins lotul în primele două etape din Bundesliga. Dacă Raţ şi Sepsi nu vor fi convocaţi, pe lista lui Iordănescu vor apărea Vătăjelu (U Craiova), Steliano Filip (Dinamo), Toşca (Steaua) sau poate Latovlevici (Genclerbirligi)


Probleme sunt şi pe flancul drept al apărării, deoarece Paul Papp este complet ieşit din formă, lucru arătat la meciurile Stelei, iar Cristian Săpunaru, care a avut un retur bun la Rapid, nu şi-a găsit echipă toată vara. Pierdere poate fi socotită şi ieşirea din decor a lui Gabriel Tamaş, fotbalist cu experienţă, care poate juca şi fundaş central şi fundaş dreapta, însă nici el n-are echipă după ce a fost dat afară de Steaua. Nici Alexandru Măţel, altădată prima opţiune ca fundaş dreapta, n-are o situaţie prea fericită la Dinamo Zagreb, fiind mai mult rezervă acolo. De urmărit este ce se va întâmpla şi cu alţi doi jucători care au fost în lot la ultimul meci, cel cu Irlanda de Nord, dar care au schimbat echipele, dar şi continentele. Marius Constantin joacă acum în China, la Jiantsu, echipa lui Dan Petrescu, iar Dragoş Grigore, în Qatar, la Al Sailya. Acesta din urmă va mai avea un handicap de trecut, pentru că sezonul va începe pentru el abia pe 11 septembrie. Aceeaşi problemă o va avea şi Claudiu Keşeru, dacă între timp nu reuşeşte să plece de acolo.
Rămâne de văzut dacă Iordănescu va mai miza pe serviciile lui Grigore şi Constantin, dar în hotărârea pe care o va lua el trebuie să ţină cont şi de faptul că Florin Gardoş este indisponibil pentru şase luni. Îmbucurător este însă faptul că Vlad Chiricheş, transferat de la Tottenham la Napoli, a debutat deja pentru echipa italiană, unde speră să aibă evoluţii mai consistente comparativ cu ce a reuşit la Londra.
Sânmărtean e accidentat

ratoi


Exceptând problemele din apărare, destule la număr, naţionala se va confrunta din nou cu absenţa unui mijlocaş de creaţie, care să conducă jocul la mijlocul terenului. Lucian Sânmărtean, singurul care a arătat ceva în acest sens în ultimii ani, e accidentat şi nesigur de viitorul lui, după ce Al Ittihad a achiziţionat alţi patru străini. Arabii scriu că soarta sa va fi decisă  după ce se va şti exact cât de gravă este accidentarea lui, îsnă mai mult ca sigur el nu va mai continua la Al Ittihad . Naţionala îi poate pierde şi pe Cristi Tănase şi Eric Bicfalvi, care s-au transferat în China, la două echipe din subsolul clasamentului, unde nu s-au remarcat cu nimic.Chemarea lor la naţională ar fi o premieră, deoarece niciun fotbalist  legitimat în China n-a mai jucat la naţională.
Veşti mai bune vin din Israel, unde Pintilii şi Bumba s-au adaptat foarte uşor la Hapoel Tel Aviv, echipă la care a ajuns şi Antal, iar Hoban joacă bine la Hapoel Beer Sheeva. Prepeliţă nu e chiar titular la Ludogoreţ, iar Maxim a rămas tot rezervă la Stuttgart, chiar dacă s-a schimbat antrenorul.
Revine Marica
Confruntată cu un morman de probleme, naţionala îl aşteaptă totuşi pe Ciprian Marica, atacantul care a lipsit aproape un an, din cauza unor probleme la genunchi. Marica a făcut tot cantonamentul cu Konyaspor şi dacă totul decurge bine până la ora meciului cu Ungaria el va avea câteva meciuri în picioare. Bogdan Stancu este şi el într-o formă destul de bună, însă Rusescu nu şi-a găsit echipă, iar Florin Andone n-a reuşit să plece de la Cordoba, echipă care a retrogradat în liga secundă din Spania.

Sanmartean



Au schimbat echipele
Jucător Fosta Echipă  Noua echipă
Chiricheş Tottenham Napoli
Torje Konyaspor Osmanlispor
Prepeliţă Steaua Ludogoreţ
Tănase  Steaua Tianjin Teda
Bicfalvi Volin Lutz  Liaoning
Bumba ASA Hapoel Tel Aviv
Sepsi ASA Nurnberg
Pintilii Pandurii Hapoel Tel Aviv
Latovlevici Steaua Genclerbirligi
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite