ANALIZĂ Liga I e în scădere. Am vândut 13 jucători, am adus 36. Cu o cotă totală de piaţă mai mică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bourceanu, cel mai valoros jucător care a părăsit Liga I în această iarnă. FOTO: Răzvan Păsărică
Bourceanu, cel mai valoros jucător care a părăsit Liga I în această iarnă. FOTO: Răzvan Păsărică

Valoarea totală de piaţă a jucătorilor care au plecat în această iarnă din campionatul României este mai mare decât a celor care au venit. Şi mai dureros este că cei 16 fotbalişti vânduţi au o cotă mai mare decât a celor 36 de jucători aduşi din străinătate!

Fotbalul românesc şi-a respectat reputaţia şi în această pauză competiţională. A devenit gazdă pentru mulţi fotbalişti străini, în căutare de un contract mai bun. Parcă n-a fost ca altădată, când jucătorii veneau în probe ca la un târg, dar până la urmă tot s-au strâns 36 de nume noi care vor evolua în Liga I. 

Între nou-veniţi se află şi jucători români, repatrierea fiind o tendinţă la modă în ultima perioadă. Întrebarea este dacă fotbalul românesc va câştiga sau va pierde după aceste mutări. Teoretic şi practic, raportându-ne la suma totală rezultată din cotele de piaţă ale jucătorilor plecaţi şi ale celor veniţi rezultă o scădere a valorii Ligii I. 

Mai supărător e însă că 16 jucători vânduţi afară fac mai mult decât 36 de fotbalişti aduşi în România. 

A plecat cel mai valoros fotbalist

Steaua l-a vândut pe Alexandru Bourceanu la Trabzonspor, deoarece mijlocaşul intrase în ultimele luni de contract şi ar fi putut semna cu orice altă echipă. Turcii au pus pe masa Stelei 1,3 milioane de euro, o sumă uriaşă pentru un fotbalist ce putea fi achiziţionat gratis la vară. În aceste condiţii, cum şi jucătorului i s-a oferit un salariu foarte bun, 350.000 de euro până la vară şi 800.000 de euro sezonul viitor, afacerea s-a perfectat rapid. Prin plecarea acestuia, Liga I a pierdut cel mai bine cotat fotbalist, valoarea de piaţă a internaţionalului român fiind de 4 milioane de euro.

S-au vândut golgheterii

Alte două exporturi importante din Liga I au fost cele ale lui Eric, de la Pandurii, şi Hamza, de la Petrolul. Aceştia erau doi dintre golgheterii campionatului şi se aflau în Top 10 all time, al celor mai buni marcatori străini din fotbalul românesc. Pentru Eric, Pandurii a încasat 800.000 de euro, iar pentru Hamza, „lupii” au primit 750.000 de euro. Şi Al Ain, dar şi Botev Plovdiv i-au luat pe Eric şi pe Hamza, mult sub cota lor de piaţă, dar cluburile care au vândut susţin că jucătorii au avut oferte individuale salariale, care nu puteau fi refuzate.

Bulgarii ne-au luat 8 milioane de euro

Altădată o piaţă sub cea românească, prima divizie din Bulgaria atrage acum financiar mai bine decât Liga I. Aşa se explică campania de achiziţii a clubului Botev Plovdiv, care a cumpărat masiv din românia, forţând o evadare de la mijlocul clasamentului, acolo unde se află acum. 

Repatrierea internaţionalilor 

Pentru a suplini plecări sau pentru a-şi îmbunătăţi loturile, echipe din Liga I au adus destui fotbalişti. Români şi străini. Românii sunt majoritatea de naţională, străinii în marea lor majoritate sunt necunoscuţi. Mutu, Zicu, Keşeru, Papp, Nistor ori Alibec pot fi soluţii pentru prima reprezentativă, chiar dacă primul e la final de carieră, iar ultimul încă la început. Problema e însă că toţi au ajuns înapoi în România, deoarece nu stăteau pe roze acolo unde se aflau în străinătate.

CFR Cluj şi FC Botoşani şi-au schimbat tactica

Cât despre străinii veniţi, niciunul nu e prea cunoscut. Dinamo şi Petrolul şi-au adus atacanţi cu veleităţi de golgheter, Bilinski şi Tamuz având referinţe bune. Oţelul a transferat un portar uruguayan, fost şi pe la AS Roma, unde a făcut însă destule gafe, iar „U“ Cluj mizează pe Maximilian Nicu, singurul străin care a jucat în naţionala României. Neamţul, care are şi naţionalitate română, n-a mai jucat însă de şase luni şi nimeni nu ştie la ce nivel valoric e. 

CFR Cluj, altădată campioana achiziţiilor de pe piaţa externă, şi-a schimbat strategia, probabil şi pentru că Arpad Paszkany a oprit robinetul cu bani. O modificare de optică a suferit şi FC Botoşani, singura formaţie care în turul campionatului n-a avut niciun jucător străin. Ei bine, în iarnă, moldovenii au luat nu unul, ci chiar cinci jucători străini, încercând să oprească picajul în care au intrat pe finalul sezonului de toamnă.   

Cei mai mulţi dintre jucătorii nou-veniţi au fost liberi de contract

     

tabel transferuri Liga I
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite