ANALIZĂ Halep, declinul continuă: Ce spun cifrele despre Simona după primele şase luni ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA
FOTO: EPA

Simona Halep a ridicat ştacheta atât de sus, încât rezultatul care reprezintă o performanţă pentru alte jucătoare se transformă într-o dezamăgire când e trecut în dreptul ei.

„Un sfert de finală la un Grand Slam e un rezultat foarte bun. Mă simt bine mental şi sunt foarte fericită. Ce spun alţii nu contează“, a declarat Simona Halep la revenirea de la Paris.

Şi, într-adevăr, constănţeanca are dreptate! Atingerea sferturilor la un turneu major rămâne un vis pentru cele mai multe jucătoare din circuitul WTA. Când vine vorbă însă de Halep, rezultatul ei din acest an e privit de mulţi oameni drept un eşec. Aceasta e „povara“ faptului că, pur şi simplu, Simona e prea bună. Ea a ridicat ştacheta atât de sus, încât rezultatul care reprezintă o performanţă pentru alte jucătoare se transformă într-o dezamăgire când e trecut în dreptul ei.

Pornind de aici, cifrele ne arată o realitate indiscutabilă: după un 2018 de vis pentru Simona Halep, ea se află acum pe o pantă descendentă. Această situaţie a ieşit la iveală, mai întâi, la finalul sezonului de hard şi a fost reconfirmată acum, când s-a încheiat şi sezonul de zgură. Pe ambele suprafeţe, Simona are mai puţine victorii şi mai puţine puncte comparativ cu 2018. De aici şi căderea ei drastică în clasamentul mondial după French Open. 

N-a făcut nici jumătate din punctele de anul trecut

Misiunea lui Halep pe zgură în acest sezon, oricum, se anunţa una infernală. Asta pentru că, potrivit cifrelor, ea avea cele mai multe puncte de apărat pe această suprafaţă dintre toate jucătoarele din circuitul WTA. Şi, din păcate, românca n-a reuşit să facă nici măcar jumătate din punctele de anul trecut. Într-un fel, a plătit şi pentru că a evoluat pentru România în semifinalele de Fed Cup. 

Epuizată la Rouen, unde a disputat trei meciuri în două zile cu Franţa (două de simplu, plus cel de dublu), Halep s-a accidentat şi a fost nevoită să renunţe la turneul de la Stuttgart, acolo unde atinsese sferturile în 2018. A compensat însă la Madrid, reuşind să-şi îmbunătăţească rezultatul de anul trecut. Din păcate, ce a câştigat în capitala Spaniei a risipit la Roma. Iar la Roland Garros a primit cea mai dură lovitură din punct de vedere strict matematic: 1.570 de puncte pierdute şi o cădere de cinci locuri în ierarhia WTA, de pe 3 până pe 8. Halep n-a mai fost atât de jos în clasamentul mondial de la 7 mai 2017!

Despărţirea de Darren Cahill e o cauză?

S-au oferit fel şi fel de explicaţii pentru rezultatele mai slabe ale Simonei din 2019. Mulţi susţin că principala cauză ţine de despărţirea de Darren Cahill. În schimb, există şi alte voci care demontează această teorie. „Nu cred că e o mare pierdere că nu mai lucrează cu Darren Cahill. A învăţat-o tot ce putea s-o înveţe, iar Simona e o jucătoare de top, se poate descurca chiar şi singură. Ea se va gândi la Darren Cahill până la sfârşitul carierei. Cred că, în continuare, au contacte. În acelaşi timp, Simona e prea experimentată pentru ca Darren Cahill să facă diferenţa între a avea succes şi a nu avea success“, a declarat Mats Wilander, care a triumfat de trei ori la French Open.

Pe de altă parte, acelaşi Wilander a avertizat că, pentru a rămâne la nivel înalt, Simona ar trebui să-şi varieze jocul: „Trebuie să-şi schimbe puţin planul tactic, când joacă împotriva unor adversare, precum Anisimova, nu doar să alerge stânga dreapta. Trebuie să vină mai des la fileu“.

Dacă Halep ar fi avut sau nu rezultate mai bune în acest sezon cu Darren Cahill e o întrebare la care nu vom afla niciodată răspunsul. Cert e că Daniel Dobre, cel care l-a înlocuit pe antrenorul australian, nu se ridică la anvergura acestuia şi nici n-a câştigat respectul şi încrederea Simonei, lucru care se vede în comportamentul şi în discursul fostului lider mondial.

2 titluri a câştigat Simona Halep în primele şase luni din 2018, la Shenzhen şi la Roland Garros. În acest an, are două finale pierdute, la Doha şi la Madrid.

Simona Halep în primele 3 luni din 2018

Turneu Rezultat Puncte

Shenzhen Campioană 280

Australian Open Finalistă 1.300

Doha Semifinale 350

Indian Wells Semifinale 390

Miami Turul III 65

Total: 2.385 de puncte

Bilanţ: 19 victorii, 3 înfrângeri

Simona Halep în primele 3 luni din 2019

Turneu Rezultat Puncte

Sydney Turul II 55

Australian Open Turul IV 240

Doha Finalistă 305

Dubai Sferturi 190

Indian Wells Optimi 120

Miami Semifinale 390

Total: 1.300 de puncte

Bilanţ: 14 victorii, 6 înfrângeri

Simona Halep în sezonul de zgură în 2018

Turneu Rezultat Puncte

Stuttgart Sferturi 100

Madrid Sferturi 215

Roma Finalistă 585

French Open Campioană 2.000

Total: 2.900 de puncte

Bilanţ: 15 victorii, 3 înfrângeri

Simona Halep în sezonul de zgură în 2019

Turneu Rezultat Puncte

Madrid Finalistă 650

Roma Turul II 60

French Open Sferturi 430

Total: 1.140 de puncte

Bilanţ: 10 victorii, 2 înfrângeri

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite