ANALIZĂ Furtună în deşert. Toţi antrenorii români care activează la arabi au probleme la echipe în acest sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă
Victor Piţurcă

Toţi antrenorii români care activează în zona Golfului au probleme mari la echipele lor, din cauza rezultatelor mult sub aşteptări.

România şi-a exportat aproape toţi antrenorii de valoare în fotbalul arab, acolo unde nu pare să existe criză financiară. Atraşi de mirajul petro-dolarilor şi convinşi că pot face performanţă într-un fotbal mult diferit de cel european, românii au dat acum de greu. Nici măcar Cosmin Olăroiu, obişnuit să câştige trofeu după trofeu pentru arabi, n-are viaţă uşoară în acest sezon, al şaptelea în Golf.
Supriza cea mare o reprezintă însă parcursul ruşinos al echipei Al Ittihad (Arabia Saudită), preluată de Victor Piţurcă în octombrie. De la venirea fostului selecţioner, echipa n-a mai câştigat niciun meci, singurul rezultat pozitiv fiind egalul de acasă, în compania lui Al Hilal, echipa lui Reghecampf. Al Ittihad a bifat trei înfrângeri, două dintre ele fiind cel puţin dubioase. În weekend, echipa lui Piţi a cedat în minutul 95, 0-1 pe teren propriu, după nişte erori în lanţ ale jucătorilor. Deşi şeicii susţin că Piţurcă are în continuare sprijinul lor, deasupra antrenorului român sunt destui nori negri. Fotbaliştii sunt extrem de nemulţumiţi de tratamentul la care îi supune Piţi, care le-a tăiat mult din libertăţi şi a instituit un program draconic. Piţurcă i-a pus la punct pe liderii echipei, dar acest lucru n-a adus un plus pe teren, ba din contră, au existat multe faze în care fotbaliştii dau senzaţia că acţionează împotriva interesolr propriului club.
Reghe, „curăţat” de arbitri


Nici rivalul lui Piţurcă, Laurenţiu Reghecampf, nu se simte foarte bine la primul său sezon la arabi. Reghe a ratat Liga Campionilor Asiei şi este pe locul 4 în campionat, la opt puncte distanţă de lider, dar cu un meci mai puţin. Problema cea mai mare a fostului stelist este că Al Hilal este socotită un fel de Real Madrid al fotbalului arab, şi de aceea acest loc 4 este mult sub condiţii şi aşteptări. Şi Reghecampf s-a lovit de episoade imposibil de controlat, el fiind de câteva ori „curăţat” de arbitri. S-a întâmplat la finala cu Sydney Wanderers, unde a fost privat de două penaltyuri clare, dar şi în ultima etapă, unde împotriva formaţiei sale s-a acordat extrem de uşor o lovitură de pedeapsă. Mai mult, Al Hilal a avut un penalty clar, neacordat spre finalul partidei. Tot în Arabia Saudită activează şi Eusebio Tudor, un tehnician de 40 de ani, fost la Sportul, Chindia şi Fortuna Câmpina, care pregăteşte o echipă mică, Al Shoalah, penultima în clasament, care luptă din greu la retrogradare.    
Oli are 5 milioane de euro pe an

image


La est de Arabia Saudită, în Emirate, unde fotbalul este mai sărac şi mai slab, Cosmin Olăroiu luptă din greu să pună pe linia de plutire o echipă, Al Ahli, care e campioană en-titre, dar care acum stă pe locul opt în clasament. Oli a fost trădat de prestaţiile lui Rădoi, dar şi de ceilalţi străini, care în mod normal ar fi trebuit să ridice nivelul echipei. Al Ahli nu găseşte deloc cadenţa, dar Olăroiu este apărat de rezultatele avute în ultimii ani, drept pentru care şeicii încă nu s-au supărat pentru faptul că îi dau cinci milioane de euro pe an, iar echipa e în partea a doua a clasamentului. Al doilea antrenor român din Emirate, Ion Marin, activează la o echipă fără pretenţii şi de aceea asupra sa nu este o presiune prea mare, obiectivul său fiind să scape de la retrogradare.
Boloni, niciun trofeu

Olaroiu


Ladislau Boloni a rămas singurul român din Qatar, după ce Dan Petrescu a fost demis de la Al Arabi. Evident, din cauza rezultatelor proaste. Boloni antrenează la Al Khor de doi ani şi jumătate, timp în care n-a câştigat niciun trofeu şi a stat constant în afara locurilor de pe podium. Qatarezii îl ţin însă în funcţie posibil şi pentru faptul că Boloni contează acolo ca fiind antrenor francez, iar Al Khor merge din 2004 doar pe reprezentanţi ai Şcolii franceze de antrenori.
Nu merge treaba nici în Bahrein

image


Campion în vară în Bahrein, cu Al Riffa, Florin Motroc (al doilea din dreapta) visează să repete performanţa şi la finalul actualului sezon, dar lucrurile nu merg aşa cum ar vrea el. Al Riffa nu mai e lider în campionat şi are anul acesta câteva oponente serioase în lupta pentru titlu. Fotbalul din Bahrein este, din punct de vedere valoric, cel mai slab în care activează antrenorii români.Cel mai dezvoltat este în Arabia Saudită, urmat de cel din Emirate şi de cel din Qatar.

image


7 victorii consecutive avea Al Ittihad înainte de a fi preluată de Victor Piţurcă  

Românii din Golf
Antrenor                          Echipă                  Ţară                    Loc
Victor Piţurcă                  Al Ittihad              Arabia Saudită     5
Laurenţiu Reghecampf    Al Hilal                 Arabia Saudită     4
Eusebio Tudor                  Al Shoalah            Arabia Saudită     13
Cosmin Olăroiu               Al Ahli                  Emirate                8
Ion Marin                        Al Dharfra             Emirate               11
Ladislau Boloni                Al Khor                 Qatar                   8
Florin Motroc                  Al Riffa                  Bahrein                3 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite