ANALIZĂ Exemplul Halep? Cum tratează manualul şcolar de Educaţie Fizică şi Sport singura disciplină individuală în care avem un număr 1 mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep
Simona Halep

Simona Halep este singurul sportiv al României, care în acest moment, ocupă locul 1 în ierarhia mondială la o disciplină individuală.

România are atât de puţini sportivi de mare valoare încât ei ar trebui ţinuţi în puf. Însă nu doar că acest lucru nu se întâmplă, ba mai mult, exemplu şi imaginea pe care o oferă ţării este cultivată extrem de precar. Proaspătul şi atât de controversatul manual de Educaţie Fizică şi Sport, pentru elevii de clasa a V-a, este un exemplu în acest sens. 

Tenisul, sportul care Simona Halep este numărul 1 în lume, lipseşte cu desăvârşire din manual. Chiar dacă, dincolo de Halep şi performanţele ei, au existat şi realizările lui Ilie Năstase, devenit primul număr mondial la masculin acum 43 de ani. Deci tradiţie avem în tenis, dar oricum şi dacă nu i-am fi avut pe Halep şi Năstase, tenisul, ca audienţă, este totuşi al patrulea sport din lume.

Goalball, Torball, Rugby-Tag sau trânta

Aşadar tenisul lipseşte din manualul copiilor, deşi la momentul actual se poate spune fără teama de a greşi că în sportul românesc există Simona Halep şi restul lumii. Cei care au redactat cartea n-au uitat însă de discipline inedite, precum Goalballul, Torballul (sporturi pentru persoane cu dizabilităţi), rugby- tagul sau trânta. Manualul prezintă amănunţit 11 discipline sportive. Chiar aşa se numeşte capitolul: Discipline sportive. Copii pot afla ce este atletismul, gimnastica, săriturile la aparate, baschetul, handbalul, fotbalul, voleiul, oina, rugby-tag, goalballul, tordballul. Apoi, sunt prezentate într-un mini-capitol, discipline sportive alternative. Concret: Orientare sportivă, patinaj pe gheaţă /patinaj pe role, sanie (obişnuită sau de concurs), schi fond, schi alpin, sport aerobic, şah, tenis de masă, badminton, înot, dans sportiv, gimnastică ritmică, korfbal, cicloturism şi trântă. Nicio vorbă despre tenis.

Oina te face curajos
Dacă tenisul nu a meritat nici măcar un rând, oina, declarată sport naţional în 2014 deşi practic e o disciplină pe cale de dispariţie, are parte de o prezentare amănunţită. Din care puştii de clasa a V-a pot afla că „jocul de oină e frumos pentru că te ajută să devii mai curajos şi contribuie la realizarea identităţii de român”. Posibil ca acest curaj să vină de la bastonul (sau bâta) de oina, care este dintr-un lemn de esenţă tare, cum ar fi fragul sau frasinul. Principalul exerciţiu de la oină este “împuşcă uliul”, dar se poate face şi un “raţele şi vânătorii“ sau o “mingea bătută“ în drumul către performanţă.

Pregătiţi pentru târâtul în viaţă
Trecând peste disciplinele sportive, copii pot învăţa şi alte lucruri. Cum ar fi: ce este mersul? A cărui definiţie sună aşa: “Mersul este modalitatea de bază cea mai simplă, folosită pentru deplasarea omului, încă din primul an de viaţă. În timpul mersului vei păstra contactul (sprijinul) permanent al unui picior cu solul”.Ceva mai încolo autorii s-au oprit şi asupra subiectului “târârea”, prezentându-l astfel:  “Prin târâre te poţi deplasa la orizontală, mărind suprafaţa de sprijin a corpului. Acesta a fost unul dintre primele tale procedee de deplasare pe când erai nou-născut şi pe care îl vei perfecţiona ca şi tehnică, de-a lungul timpului, în funcţie de cerinţele impuse de viaţa de zi cu zi”. Aşadar, elevii trebuie să ştie că pe viitor vor putea să-şi perfecţioneze târâtul în funcţie de cerinţele vieţii.

manual
manual
manual
manual
manual
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite