ANALIZĂ Andreescu, mai bună ca Halep?! De ce Bianca e, deocamdată, foarte departe de nivelul atins de Simona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Andreescu. FOTO: EPA
Bianca Andreescu. FOTO: EPA

Pentru prima dată din 2014 încoace, o jucătoare de tenis a reuşit să o „eclipseze“ pe Simona Halep în România în ceea ce priveşte mediatizarea şi atenţia publicului.

Triumful Biancăi Andreescu (24 WTA) la Indian Wells, dar şi discursul de la festivitatea de premiere în care canadianca a rostit şi o frază în limba română au transformat-o pe tânăra de 18 ani într-o vedetă uriaşă în România.

În cel mai pur stil românesc, mulţi s-au şi grăbit să vină cu un verdict: Andreescu e mai bună decât Halep! O comparaţie rapidă între CV-urile celor două spulberă însă, instantaneu, această părere. E suficient să amintim că Simona e cea mai longevivă prezenţă în Top 10 WTA dintre jucătoarele aflate în activitate, ea rezistând acolo, fără întrerupere, de la 27 ianuarie 2014! Mai mult, Halep ocupă un loc pe podiumul clasamentului mondial, începând de la 12 iunie 2017, adică de 645 de zile!

Revenind la Andreescu, e clar că aceasta are un potenţial uriaş. Chiar şi Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep, a oferit o declaraţie în care a pronosticat un viitor strălucit pentru canadianca născută din părinţi români.

„Acest trofeu câştigat la Indian Wells e primul din multele ce o să vină! Andreescu n-a venit chiar de nicăieri. Am observat-o, încă de acum doi ani, e o jucătoare extrem de talentată“, a afirmat antrenorul australian. Aşa cum e normal, Sylvain Bruneau, omul care o pregăteşte pe Bianca, a vorbit şi el despre calităţile elevei sale. „Bianca a avut o accidentare în 2018, după care a participat în mai multe turnee mici şi a câştigat 18 din 21 de meciuri. A şi luat două trofee. Lumea a remarcat-o însă abia în 2019, fiindcă a început să joace în turneele mari. Are o varietate mare de lovituri, e o jucătoare atipică pentru circuitul feminin şi datorită calităţilor pe care le are îşi poate surprinde foarte uşor adversarele. E foarte ambiţioasă pentru că e şi foarte talentată. Joacă un tenis complet, iar din punct de vedere mental e o războinică. Nu se teme şi e mereu acolo în momentele importante. Cu toate acestea, încă sunt multe aspecte care trebuie îmbunătăţite“, a precizat Bruneau.

În fine, vicepreşedintele federaţiei canadiene de tenis, Eugène Lapierre, e convins că în cazul Biancăi, ce-i mai bun abia urmează: „Andreescu ni s-a dezvăluit în toată splendoarea ei. E puţin neaşteptat. Aveam multe aşteptări de la ea, de câţiva ani, dar la acest punct chiar ne-a surprins. Are multe arme. Loveşte puternic. N-am văzut multe fete care să lovească atât de tare. Dar e capabilă să şi varieze loviturile. Are doar 18 ani şi credem că încă poate progresa. Va fi foarte interesant să o urmărim în viitor“.

Bouchard a ajuns mult mai sus decât ea

Andreescu a avut, într-adevăr, o ascensiune fulminantă în acest sezon. A terminat 2018 pe locul 152 în lume şi acum deja se află pe 24! Nici această urcare spectaculoasă, nici vârsta fragedă şi nici triumful de la Indian Wells însă nu reprezintă vreo garanţie că Bianca va ajunge o jucătoare de top. Iar asta pentru că o jucătoare de top are nevoie de continuitate, adică exact ce are Simona Halep, şi ce le-a lipsit, în ultimii ani, multor jucătoare care au avut câte un succes şi cam atât.

Chiar Canada are un caz recent de sportivă care, la un moment dat, era pe val, pentru ca, ulterior, să iasă din fruntea clasamentului. Vorbim despre Eugenie Bouchard (72 WTA). La 20 de ani, aceasta a ajuns până pe locul 5 în lume, adică mult mai sus decât Andreescu în acest moment. Apoi însă, rezultatele sportive au lipsit cu desăvârşire, iar Bouchard a fost remarcată, aproape exclusiv, datorită pictorialelor în care apare.

Un alt exemplu de jucătoare care a dat o singură lovitură, nereuşind să aibă apoi continuitate, e cel al Jelenei Ostapenko. La 20 de ani, aceasta a câştigat finala de la French Open 2017, trecând chiar de Simona Halep. La vremea respectivă, lumea tenisului era la picioarele Jelenei. Apoi, pauză. Din momentul în care a triumfat la Roland Garros până acum, Ostapenko a mai câştigat un singur titlu WTA, la Seoul, un turneu care nu spune nimic în lumea tenisului. 

Osaka a „explodat“ şi ea la Indian Wells

Există însă şi un precedent care confirmă spusele celor care văd în Bianca Andreescu drept noua „regină“ a circuitului feminin. Actualul lider mondial, Naomi Osaka, a explodat în 2018 tot la Indian Wells, câştigând trofeul. Acest succes a fost urmat de victorii spectaculoase obţinute la ultimele două turnee de Grand Slam: US Open 2018 şi Australian Open 2019. 

CITEŞTE ŞI:

„Pun pariu că Begu o bate pe Andreescu la Miami“: Cine e românul care a făcut acest pronostic îndrăzneţ

Andreescu, sub lupa unei legende: Ce crede Martina Navratilova despre Bianca şi viitorul ei în lumea tenisului

28 de victorii în 31 de meciuri a obţinut Andreescu în acest sezon. Prin comparaţie, Halep are 12 victorii în 17 partide.   18 turnee WTA are Halep în palmares, primul fiind câştigat în 2013. De atunci, Simona a încheiat fiecare an cu cel puţin un trofeu.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite