ANALIZĂ Ce adversari pot întâlni echipele româneşti în cupele europene. Când încep tururile preliminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR Cluj va evolua în Liga Europa, dacă Dinamo nu primeşte licenţa din partea UEFA. FOTO: Răzvan Păsărică
CFR Cluj va evolua în Liga Europa, dacă Dinamo nu primeşte licenţa din partea UEFA. FOTO: Răzvan Păsărică

Petrolul şi Dinamo (dacă va primi acceptul UEFA) intră în turul II preliminar al Ligii Europa, Astra direct în turul III preliminar. Steaua va începe drumul în turul II preliminar al Ligii Campionilor şi e singura echipă din Liga I care va fi cap de serie în toate tururile preliminare.

Liga I şi-a desemnat fruntaşele, chiar dacă mai e o etapă de disputat, iar apoi finala Cupei României. E clar că Steaua va juca în preliminariile Ligii Campionilor, în vreme ce Astra, Petrolul şi teoretic Dinamo  vor lua cu asalt continentul din preliminariile Ligii Europa. Situaţia „câinilor“ e problematică, deoarece clubul a făcut cerere de intrare în insolvenţă şi se aşteaptă decizia UEFA în privinţa participării în cupele europene. 

Deşi iniţial i-a acordat lui Dinamo licenţa europeană, recunoscând că nu sunt probleme, chiar într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, Viorel Duru a dat-o la întors luni. De fapt, mişcarea de 180% s-a produs după ce directorul sistemului naţional de licenţiere a primit un telefon de la un oficial UEFA, care s-a interesat de materialele apărute în presa din România, legate de intrarea în insolvenţă a clubului din Ştefan cel Mare. 

„Cei de la Dinamo au încercat să ne înşele, iar în cazul lor lucrurile au evoluat. Dacă Dinamo va informa licenţiatorul că a solicitat intrarea în insolvenţă, voi propune retragerea licenţei clubului Dinamo pentru participarea în cupele europene, potrivit articolului 13 din regulament“, a declarat Duru. Dinamo a depus deja o cerere la Tribunalul Bucureşti, în urmă cu exact o săptămână, prin care solicită deschiderea procedurii de insolvenţă, iar instanţa va analiza cazul la 28 mai. 

„Regulamentul spune că un club nu poate primi licenţa pentru cupele europene dacă în ultimele 12 luni înainte de începerea sezonului pentru care solicită licenţa a intrat în insolvenţă. Iar Dinamo a intrat în insolvenţă în ultima lună dinaintea începerii sezonului şi se va aplica regula“, a mai explicat luni Duru. UEFA va anunţa situaţia licenţelor europene în luna iunie. 

Dinamo ar fi avantajată de coeficient

Dacă, printr-un miracol, Dinamo va primi licenţa europeană din partea UEFA, „câinii“ ar fi avantajaţi de coeficientul european pe care-l deţin. La fel ca şi Petrolul, Dinamo ar urma să intre în joc în turul 2 preliminar, iar dintre echipele prezente în această fază are al doilea cel mai bun coeficient, 13.451, în spatele evreilor de la Hapoel Tel Aviv (31.375). „Lupii galbeni“ prind şi ei lista capilor de serie, cu un coeficient de 6.951, ploieştenii, fără prezenţe în Europa în ultima perioadă, exceptând sezonul trecut, preluând de fapt coeficientul de ţară al României, ca şi Astra. Printre cei mai „grei” posibilii adversari ai lui Dinamo şi ai Petrolului, în turul 2 preliminar al Ligii Europa, se numără St.Johnstone (Scoţia), Linfield Belfast (Irlanda de Nord) sau Inter Baku (Azerbaidjdan), iar cei mai slabi ar fi Jeunesse d'Esch (Luxemburg) sau finlandezii de la RoPS Rovaniemi. Dacă Dinamo şi Petrolul s-ar califica în turul 3 preliminar, acolo unde intră şi Astra Giurgiu, lucrurile se complică puţin. Doar Dinamo rămâne în această fază cap de serie, şi ar evita adversari puternici, precum Olympique Lyon (Franţa), PSV Eindhoven (Olanda), Real Sociedad (Spania) sau Dinamo Moscova (Rusia), care s-ar putea intersecta însă cu Petrolul sau Asta. 

CFR Cluj, în locul lui Dinamo?

Dacă UEFA îi va refuza licenţa lui Dinamo, în locul acesteia va intra CFR Cluj, următoarea în clasamentul Ligii I (locul 5). Iar clujenii n-ar avea mari bătăi de cap în primele tururi preliminare, datorită faptului că au un coeficient destul de bun, în urma prezenţei şi rezultatelor din ultimii ani, din cupele europene. Coeficientul CFR-ului, de 25.451, asigură echipei clujene postura de cap de serie în toate tururile preliminare, chiar şi în play-off. 

Steaua, cap de serie în toate tururile preliminare

La fel ca şi în sezonul trecut, Steaua va intra în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. Rezultatele şi participările regulate în competiţiile europene au îmbunătăţit coeficientul roş-albaştrilor, cel mai mare (39.451) între echipele din turul 2 preliminar. Aşa că, în această fază, echipa lui Reghecampf ar putea da peste adversari uşori, precum KR Reykjavik (Islanda), F91 Dudelange (Luxemburg), Valletta (Malta) sau FC Santa Coloma (Andorra). De altfel, Steaua va fi cap de serie, şi în turul 3, dar şi în play-off, ultimele două hopuri până la faza grupelor Ligii Campionilor. 

20 % este procentul cu care va mări UEFA premiile acordate în Liga Europa, din 2015. În sezonul 2013-2014, pentru atingere fazei grupelor EL, fiecare echipă a încasat 1,3 milioane de euro 

Calendar cupe europene

Citeşte şi 

UEFA e cu ochii pe Dinamo: cum va proceda forul european după ce „câinii“ au demarat procedura de insolvenţă

Licenţă de blaturi: pentru al doilea sezon consecutiv, Federaţia a dat liber la aranjamente pe final de campionat

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite