Federer versus Tennys: 7 mingi de meci salvate, durere şi calificare miraculoasă în careul de aşi. „Am fost foarte norocos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roger Federer, într-o situaţie complicată la Australian Open. Foto: Australian Open via Twitter
Roger Federer, într-o situaţie complicată la Australian Open. Foto: Australian Open via Twitter

Roger Federer s-a calificat cu mari emoţii în semifinalele Australian Open 2020, salvând şapte mingi de meci şi având nevoie de trei ore şi 31 de minute pentru a-l învinge pe americanul Tennys Sandgren, locul 100 ATP, scor 6-3, 2-6, 2-6, 7-6(8), 6-3! "Uneori, trebuie să fii norocos. Nu cred că am meritat victoria, dar sunt fericit că sunt aici" - a spus Federer la interviul de pe teren, recunoscând că nu a avut control la mingile de meci.

Roger Federer a explicat în discuţia cu Jim Courier că a avut probleme la inghinali, anunţând că pentru semifinală, acolo unde s-ar putea reîntâlni cu Novak Djokovic, speră într-o minune. "Am zis că îl las să mă bată cu stil. Cred că am avut noroc astăzi, cred că am fost foarte norocos, dar, uneori, aşa se întâmplă când nu fructifici şansele. Nu mai ai încredere. Am sperat că nu va trosni un winner pe lângă mine la mingile de meci, am ţinut mingea în joc", a mai spus Federer.

Pentru Roger Federer, acesta este al doilea meci de cinci seturi la Melbourne şi al doilea cel mai lung meci (trei ore 31 minute, după patru ore şi trei minute de luptă cu Millman). Per total, Australian Open 2020 a fost un turneu tare complicat pentru Federer, chiar dacă traseul său a fost unul lejer. Fără a avea de înfruntat vreun jucător din Top 40 în primele cinci meciuri, Federer a cedat totuşi trei seturi până în sferturi: John Millman (47 ATP) îl bulversase pe Federer în turul trei, fiind la două puncte de victorie în tie-break-ul decisiv din setul cinci, apoi Marton Fucsovic (67 ATP) i-a câştigat şi el primul set elveţianului în opimi.

  • Roger Federer a acces pentru a 46-a oară în carieră în semifinalele unui turneu de Mare Şlem.

Glumă de rău augur înaintea meciului din sferturi

Am jucat mult tenis la viaţa mea, dar nu am jucat niciodată versus Tennys“, glumise Roger Federer după victoria din optimi, permiţându-şi un joc de cuvinte în prefaţarea meciului cu un adversar al cărui prenume este predestinat pentru sportul alb - Tennys Sandgren. Concluzia a venit clar: meciul contra Tennys-ului a fost dur!

Startul, ideal, anunţa un meci simplu

Marţi, într-o zi cu condiţii mai rapide, favorizante, Roger Federer a jucat un prim set perfect din punct de vedere tactic, nepermiţându-i americanului Tennys Sandgren să îşi valorifice aşa cum şi-ar fi dorit deplasarea pe teren, americanul iubind să lovească din deplasare. Elveţianul nu i-a deschis însă de prea multe ori terenul, şi, după ce a salvat o minge de break în game-ul inaugural, a dominat ostilităţile. Punând la grea încercare serviciul advers, dar fără să reuşească să convertească vreuna dintre cele cinci mingi de break avute în primele cinci game-uri, Federer a câştigat totuşi la retur în al şaselea, desprinzându-se la 4-2 pe tabelă. Sextuplul campion al Openului Australian a închis în 35 de minute o manşă în care frecvenţa primului serviciu al lui Sandgren a încremenit la doar 46%.

Mult mai atent să pună primul serviciu în teren, Sandgren a egalat situaţia la seturi, 30 de minute mai târziu, reuşind break-uri în game-urile doi şi opt, jucând inspirat spre reverul lui Federer şi profitând de cele 15 greşeli neforţate comise de elveţian.

Murmur pe Rod Laver Arena: break cedat, avertisment pentru Federer şi pauză medicală!

Setul trei a accentuat şocul: Roger Federer a continuat să joace ezitant, însă asta nu a fost tot.

Pasat cu uşurinţă de Sandgren, cu doar două prime servicii trimise corect în teren - din şase, elveţianul şi-a pierdut prima tură pe lansare. De parcă scorul de 1-1 la seturi şi 2-0 în setul trei pentru Sandgren nu era destul, tribuna a amuţit complet când, după ce ratase două mingi de re-break, Federer a primit un avertisment pentru limbaj obscen din partea arbitrei de scaun, la semnalizarea unui oficial de la linie. Elveţianul a protestat, a întrerupt jocul câteva zeci de secunde - întrebând insistent „ce am spus?“, însă asta nici nu a întors decizia şi nici nu l-a scos din ritm pe Sandgren. Americanul a jucat extrem de curajos la reluare, a anulat cu a cincea sa lovitură câştigătoare în manşă ultima minge de break a elveţianului şi s-a detaşat la 3-0.

După încheierea game-ului, Roger Federer a cerut intervenţia fizioterapeutului, mergând la vestiare pentru time-out-ul medical. Setul trei a avut mai departe o evoluţie identică a scorului cu cel de-al doilea. Cu greşeli de pe ambele părţi (câte 15 în seturile 2 şi 3), voleuri ratate şi multe ezitări la fileu, Federer a cedat un nou break, deşi a luptat din greu, anulând cinci şanse de break şi set ale americanului în cel mai lung game al meciului, de 20 de puncte.

7 mingi de meci salvate de Federer în faţa lui Sandgren. Sperietură pentru american în tie-break-ul setului 4 

Lucrurile în setul patru s-au precipitat începând cu game-ul opt, pe serviciul lui Roger Federer. În timp ce americanul reuşise până acolo să păstreze un ritm draconic pe lansare, elveţianul a mizat pe o viteză un pic diminuată a lansării şi pe atacuri din ce în ce mai susţinute la fileu. Greşelile campionului elveţian s-au înmulţit însă, fiind împins la egalitate. Situaţia s-a complicat şi mai mult la următoarea tură pe lansarea elveţianului: greşelile lui Roger i-au adus americanului primele mingi de meci, însă aici Tennys a avut emoţii şi nu a jucat lucid, greşind pe toate dintre cele trei mingi de victorie.

La 5-5, Sandgren a avut de înfruntat prima minge de break după mai bine de o oră. Federer nu a găsit însă culoarul de passing, iar americanul s-a regrupat, având şi şansă la o minge deviată înţelegător de fileu, pentru a încheia apoi game-ul cu două servicii nereturnabile.

Soarta setului s-a amânat pentru tie-break. Aici, la schimbul de terenuri de la 3-3, Tennys Sandgren, intrat încă din startul partidei cu bandaj la genunchiul stâng, a simţit cum genunchiul i se blochează după ce a fost lovit de un copil de mingi în timp ce încerca să ridice de jos o sticlă cu apă. A strâns din dinţi, a făcut câteva mişcări de încălzire şi - surpriză! - la reluare, Federer i-a oferit mini-break, pe o greşeală. Două servicii bune i-au adus alte trei mingi de meci americanului: Federer a jucat conservator pe serviciu, fără riscuri asumate, prelungind raliurile, apoi a reuşit să îl depăşească pe Tennys - venit la fileu, pe mingea de meci pe serviciu. La două ore şi 50 minute de la primul serviciu al meciului, Sandgren îngropa un rever-slice în fileu, irosind a şaptea minge de meci, la 7-6 în tie-break. La 8-8, Federer a decis să accelereze cu dreapta, oferindu-şi minge de set pe propriul serviciu: Federer a aşteptat în zadar să se strige out la o minge lungă a lui Sandgren, a trimis la limită înapoi, însă americanul nu a putut re-trimite în teren, manşa revenindu-i elveţianului, după 65 de minute.

Imediat după încheierea setului patru, elveţianul a chemat din nou fizioterapeutul.

Federer, revitalizat în decisiv

Setul decisiv a adus mai mult calm în game-urile pe serviciu ale lui Federer, în ciuda unui procentaj rămas sub 50% la frecvenţa primei mingi în debut. Mai mult, elveţianul a forţat puţin în primul game pe retur, irosind însă două mingi de break. Însă, după ce Sandgren avusese 32-11 în favoarea sa raportul loviturilor câştigătoare în setul patru, Federer a preluat timona în decisiv.

La trei ore şi 23 de minute de la startul partidei, Federer a luat decizia, pe minge de break, să rişte: a lăsat tot terenul descoperit pentru a lovi cu dreapta din zona de rever, în lung de linie. Lovitura a fost reuşită, ducându-l pe campionul elveţian la 4-2 pe tabelă, iar confirmarea a venit apoi prompt pe serviciul elveţianului, pentru 5-2.

Roger Federer a închis meciul cu un hold autoritar, la 30, chiar dacă adversarul său a avut mult mai multe lovituri câştigătoare (73 - 44), avantaj net la aşi (27-5), dar şi mai puţine greşeli neforţate (53-56).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite