Aleargă pentru ceilalţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Maratonul Internaţional Bucureşti de anul trecut au luat startul peste 5.000 de concurenţi
La Maratonul Internaţional Bucureşti de anul trecut au luat startul peste 5.000 de concurenţi

Şi ediţia din acest an a Maratonului Internaţional Bucureşti are ca scop acţiuni caritabile.

Maratonul în zilele noastre nu mai înseamnă doar parcurgerea celor 42,195 kilometri cât mai rapid posibil. Urmând modelul întâlnit la marile curse ce se ţin în Europa de Vest şi America de Nord, organizatorii Maratonului Internaţional Bucureşti (MIB) continuă colaborarea cu Viitor Plus - Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă şi cu Hospice Casa Speranţei, pentru a susţine programele ecologice şi umanitare derulate de aceste organizaţii nonguvernamentale şi nonprofit.

Sumele de bani provenite din achitarea taxei de participare la Cursa Populară Gillette şi de la Pasta Party vor fi donate acestora. De asemenea, au fost organizate în parteneriat, două crosuri, ca antrenamente pentru Bucharest International Marathon. La Crosul Pădurii, de pildă, desfăşurat în Parcul Tineretului, în 29 mai, sub deviza „Aleargă pentru sănătate şi pentru un copac", au participat 327 de adulţi şi 78 de copii. Pe lângă participarea la mişcare, fiecare a donat minimum 3 kilograme de hârtie în vederea reciclării. Graţie lor s-au colectat 2.036 kilograme de maculatură, dar şi fondurile necesare plantării a 4.000 de puieţi în cadrul proiectului „Adoptă un copac!".

„La Londra, atmosfera e de carnaval"

Dincolo de premii, aşadar, şi ediţia din acest an a MIB are ca scop diverse acţiuni caritabile. Prima condiţie o reprezintă participarea românilor. Fie direct în cursă, fie de pe margine, ca spectatori. Preşedinte al Bucharest Running Club, organizatorul întrecerii, Valeria Răcilă van Groningen a participat în 17 aprilie la Maratonul Londrei, în întrecerea personalităţilor implicate în susţinerea unor acţiuni caritabile, şi a fost impresionată de atmosfera creată de spectatori, în număr de un milion. „A fost ca la un carnaval", spune campioana olimpică din 1984.

Şi la Londra, şi la Bucureşti, maratonul măsoară 42,195 kilometri. Ca de altfel peste tot în lume unde se aleargă această probă atletică. Diferenţa o fac doar oamenii. Obiectivele şi generozitatea lor. Şi cultul pentru mişcare. „Maratonul de la Londra este unic din această privinţă. Mulţi aleargă acolo pentru o cauză nobilă. Iar oamenii stau pe traseu şi îi încurajează pe concurenţi", mărturiseşte preşedinta Bucharest Running Club, organizatorul MIB. Şi aşa este! Pentru că la Londra, şi spectatorii fac diferenţa.

Organizat pentru întâia oară în 1981, an când la Bucureşti s-a alergat pe distanţa celor 42 de kilometri la Universiadă, Maratonul Londrei şi-a câştigat notorietatea şi prin faptul că acolo se strâng sume impresionante în scopuri caritabile. MIB îşi va ţine a patra ediţie în această duminică de octombrie. Premiile totale sunt de 40.000 de euro şi vor fi 4-5.000 de participanţi. La maraton, semimaraton, ştafetă, Cursa Populară de 3,5 km şi în Crosul Copiilor.

Donaţie pentru Spitalul „Marie Curie"

Dincolo de rezultate şi clasament, urmându-se exemplul organizatorilor Virgin London Marathon, cu care s-a încheiat un parteneriat, au demarat, aşadar, şi o serie de acţiuni caritabile. Ceea ce nu va fi o premieră. Anul trecut, de pildă, membrii Ro Club Maraton au alergat sub deviza „42 pentru o şansă", iar cu banii strânşi (20.700 de euro) s-a cumpărat un echipament care ajută la tratarea nou-născuţilor care suferă de encefalopatie hypoxic ischemică de la Spitalul „Marie Curie". Nu a fost singura acţiune. Hospice Casa Speranţei a strâns 41.200 de euro pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, iar Viitor Plus a plantat 4.000 de copaci.

Greeny, mascota MIB 2011

Copiii vor avea ocazia de a-l întâlni pe Greeny, mascota Maratonului Internaţional Bucureşti. „Mă bucur că mă voi alătura celor care prin alergare fac un manifest pentru beneficiile mişcării. De asemenea, din fondurile care se vor strânge se vor planta copaci şi vor fi ajutaţi oamenii bolnavi de cancer! Nu-i aşa că e minunat?", iată apelul lansat copiilor bucureşteni de către Greeny.



Program

Astăzi

Crosul Copiilor
8.00-9.45
: Înregistrarea participanţilor
9.45-10.15: Exerciţii de încălzire
10.30: Start pentru grupa 10-12 ani (1 km)
10.50: Start pentru grupa 8-9 ani (1 km)
11.10: Start pentru grupa 6-7 ani (500 m)
11.30: Start pentru grupa 4-5 ani (500 m)
11.35-12.30: Festivitate de premiere
12.30-14.00: Program artistic pentru copii susţinut de Contrapunct şi Fun Science (*)
10.30-15.30: Demonstraţii sportive (*)
(*) se desfăşoară pe scena amenajată în Piaţa Alba Iulia

Mâine

9.30: Start la maraton (42,195 km)
9.30: Start la semimaraton (21,097 km)
9.30: Start la maraton-ştafetă (4x10,548 km)
9.30: Cursă Populară Gillette (3,5 km)

Prezenţe inedite

La Maratonul Bucureşti vor fi şi câteva prezenţe insolite. Una dintre ele, a lui Traian Petcu, în vârstă de 87 de ani. Venerabilul alergător din Constanţa a participat la primul său campionat naţional de atletism în 1949, iar de atunci a câştigat cinci titluri balcanice şi multe alte distincţii la competiţiile de veterani. Ultima întrecere câştigată a fost chiar acum două săptămâni, Crosul castanilor de la Baia Mare.

Program

O altă „veterană" a şoselelor e Veronica Negreanu, în vârstă de 79 de ani. Doctoriţa din Constanţa s-a apucat de alergat după ce a ieşit la pensie. Pentru că se bucură de o „sănătate de granit", crosista septuagenară a decis să fie triplu reprezentant pentru judeţul Constanţa pe oriunde concurează în ţară: pentru genul feminin, pentru veteranii de vârstă şi pentru medici.

Iulian Novac (23 de ani, student la Medicină în Cluj) şi Marian Gabriel (22 de ani, student la Farmacie în Iaşi), vor încheia, odată cu Maratonul Bucureşti, un traseu de 700 de kilometri început acum o săptămână, în Sfântu Gheorghe.

„Traseul nostru cuprinde localităţi mai puţin cunoscute, dar pe care le-am ales tocmai pentru a forma litera C, care vine de la Campania Contra Cancer căreia ne-am alăturat. Ştim că se poate depăşi boala, succesul este posibil cu multă voinţă", a spus Iulian.

Un alt caz special e al unui grup de clujeni care partipă la întrecere pentru a ajuta cu fonduri Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Firma la care sunt angajaţi va dona 20 de lei pentru fiecare kilometru parcurs de cei doisprezece alergători înscrişi la Maraton.  Monika Krajnik, Diana Sârbu, Ramona-Ioana Ursu

8 sfaturi pentru o cursă perfectă

Medic sportiv, coordonator al corpului medical de la Federaţia Română de Rugby, Alin Popescu le dă opt sfaturi participanţilor:

1. Prezintă-te la start cu 45 de minute înainte! Află toate informaţiile necesare despre cursă. Planifică-ţi cel puţin 30 de minute de încălzire.

2. Mănâncă cu cel mult 90 de minute înainte de start! Nu poţi alerga fără „combustibil", însă mâncatul prea aproape de start nu este benefic. Încearcă să mănânci o masă bogată în carbohidraţi (un bol de cereale integrale cu lapte - 1,5% grăsimi, un iaurt şi o banană, biscuiţi dietetici cu iaurt şi fructe, un sendviş - pâine integrală cu brânză şi şuncă de curcan proaspătă) cu cel mult 90 de minute înainte de cursă.

3. Echipează-te corespunzător! În funcţie de previziunile meteo, trebuie să te îmbraci adecvat. Foloseşte doar îmbrăcăminte şi încălţăminte testată anterior, nicidecum ceva nou, nepurtat până atunci.

4. Privirea înainte în timpul alergării! O postură cât mai dreaptă a corpului favorizează o respiraţie cât mai uşoară. Bărbia trebuie ţinută sus, iar privirea înainte. Astfel se observă uşor, din timp, eventualele obstacole de pe traseu.

5. Aterizarea se face pe partea anterioară a tălpii! E indicată o păşire pe pingea şi de acolo un avânt puternic. Altfel aterizarea pe călcâie duce, în timp, la dureri de spate, iar călcatul pe degetele de la picioare va suprasolicita muşchii gambei şi nu numai.

6. Foloseşte-te de ceilalţi concurenţi pentru a ajunge la sosire! Când te simţi obosit, extenuat, îţi va fi de ajutor să intri în cadenţa altor alergători din jurul tău pentru a putea continua cursa.

7. Să nu uităm de hidratare! Cam la 20 de minute de activitate fizică puteţi consuma 200 ml de apă. Se recomandă încă 400-500 ml de apă plată sau minerală după cursă

8. Foloseşte un antiperspirant de calitate!

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite