Adrian Mutu a fost inclus în topul celor mai neinspirate transferuri ale ultimilor decenii în Premier League

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mutu, pe vremea când evolua la Chelsea Londra FOTO AFP
Adrian Mutu, pe vremea când evolua la Chelsea Londra FOTO AFP

Jurnaliştii britanici au încercat să găsească o explicaţie pentru perioada dificilă pe care o traversează Chelsea şi au alcătuit un top al celor mai scumpe şi neinspirate transferuri din Premier League. România are şi ea un reprezentant, Adrian Mutu, ocupantul locului şapte.

Fernando Torres este considerat de jurnaliştii de la „The Telegraph“ drept cea mai proastă achiziţie din istoria fotbalului britanic. Atacantul iberic l-a costat pe Roman Abramovici 50 de milioane de lire sterline, fiind transferat în 2011, de la Liverpool. În cele peste 100 de meciuri susţinute în tricoul lui Chelsea, Torres a marcat 26 de goluri, un număr prea mic pentru redresarea situaţiei echipei sale.

Andy Carroll a venit pentru a acoperi gaura lăsată de Torres la Liverpool, însă nu a onorat speranţele conducerii de pe Anfield. Englezul a costat 35 de miloane de lire sterline, bani proveniţi din vânzarea ibericului şi nici măcar nu mai face parte din lotul echipei. În prezent, abia reuşeşte să prindă primul 11 la West Ham United, unde este împrumutat până la finalul sezonului acesta.

Andrei Şevcenko a plecat de la AC Milan la Chelsea, echipa de pe San Siro primind pentru el 30 de milioane de lire sterline. Ucrainianul a evoluat la gruparea londoneză în 48 de partide şi a marcat de nouă ori, iar după Campionatul European din 2012 şi-a anunţat retragerea din activitate.

Juan Sebastian Verón i-a atras atenţia lui Sir Alex Ferguson, care l-a achiziţionat din echipa lui Lazio, suma de transfer ridicându-se la 28 de milioane de lire sterline. În ciuda protecţiei tehnicianului scoţian, fotbalistul a părăsit „Old Trafford“ fără realizări notabile, cu şapte partide şi un singur gol.

Alberto Aquilani a fost transferat la Liverpool, care a plătit pentru el mai bine de 20 de milioane de lire sterline. Fotbalistul nu s-a impus ca titular, nereuşind să se adapteze în Premier League. Italianul a bifat doar 28 de meciuri, fiind urmărit de accidentări.

 a costat-o pe Manchester City 18 milioane de euro, însă brazilianul venit de la ŢSKA Moscova a marcat o singură dată în Premier League, cu un total de nouă apariţii. Oficialii „cetăţenilor“ l-au trimis la Everton, sub formă de împrumut, unde a bifat un alt eşec.

Adrian Mutu părea o achiziţie promiţătoarea la începuturile sale pe „Stamford Bridge“, însă bilanţul românului constă în şase goluri reuşite în 27 de partide în tricoul londonezilor. Colaborarea sa cu Chelsea a încetat în urma scandalului cu drogurile, când i-a fost reziliat contractul. Au urmat echipe precum Juventus sau Fiorentina, insuficiente însă pentru a scăpa de topul ziariştilor britanici.

Francis Jeffers a fost una dintre puţinele greşeli ale lui Arsene Wenger, care a insistat ca Arsenal să-i plătească lui Everton opt milioane de lire sterline, nejustificate în urma prestaţiilor englezului de pe teren. După trei ani cu evoluţii slabe, Jeffers a ajuns la Charlton, „tunarii“ primind 2.5 milioane de lre sterline.

Boško Balaban a făcut o impresie bună la Dinamo Zagreb, astfel încât Aston Villa a plătit pentru el şase milioane de euro. După doi ani şi jumătate în care a prins doar două meciuri ca titular, croatul a revenit în ţara natală, unde şi-a regăsit forma de altădată.

Tomas Brolin, considerat unul dintre cei mai buni jucători de la Campionatul European din 1992 şi Mondialul din 1994, a fost achiziţionat de Leeds United pentru suma de cinci milioane de lire sterline. Pregătirea fizică a fost unul din punctele sale slabe, astfel încât a prins greu primul 11, bifând doar 20 de partide şi retrăgându-se, în cele din urmă, la 29 de ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite