„Adevărul Special“ Cristian Ţopescu, Omul care a strigat prima dată „Zeceeeee!“. Mărturii emoţionante despre Nadia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vocea lui Cristian Ţopescu a mângâiat triumful Nadiei, aşa cum s-a întâmplat cu atâtea alte succese ale sportivilor români în diverse competiţii.

În noaptea de 18 iulie 1976, Nadia Comăneci şi-a învins adversarele şi computerul. E data primei note de zece din istoria Olimpiadelor, faimosul „1.00", aşa cum a afişat tabela sălii „Forum" din Montreal, o tabelă care refuza să creadă că se poate acorda nota perfecţiunii în concursul de gimnastică. Milioane de români au vibrat în acea noapte şi în cele care au urmat în ritmul vocii lui Cristian Ţopescu. „Nadia Comăneci la paralele... Simt cum vibrează sala... Ce forţă poate să aibă acest copil... Nadia îşi pregăteşte ieşirea... Stai, Nadia! Şi Nadia stă!... Zeceeee! Prima notă de zeceeee!".

Azi, după 35 de ani şi ceva de la noaptea care a rămas în istoria şi în memoria sportului, comentatorul dă timpul înapoi. „Câteva clipe nici eu n-am înţeles ce se întâmplă. Pe tabelă apăruse 073, numărul de concurs al Nadiei şi apoi, dedesubt, 1.00. Pe moment n-am ştiut cum
să-l interpretez, după care mi-am dat, bineînţeles, seama că era vorba de nota 10, o notă pe care computerul n-o prevăzuse", îşi aminteşte Ţopescu. Au urmat încă alte şase note de 10 pentru Nadia, transformând o fetiţă de 14 ani şi 8 luni în „Zeiţa de la Montreal".

„Vă rog mult, o fotografie cu Nadia!"

Ţopescu continuă astăzi: „Nadia a devenit din acel moment personajul principal al Olimpiadei. Îmi amintesc cum prezentatorul principalului jurnal de ştiri al unui post de televiziune canadian deschidea programul spunând: «Bună seara, Canada!, Bună seara, Montreal! Apoi se întorcea spre un ecran din spatele său şi spunea Bună seara, Nadia!» Pe ecran era proiectată imaginea ei".

Cutia cu amintiri a lui Cristian Ţopescu e plină. Încă una de la Montreal. „Într-una din seri m-a abordat o bătrânică la intrarea în sala Forum. M-a văzut că aveam o insignă cu steagul României, m-a întrebat dacă sunt român, având confirmarea, s-a luminat la faţă şi mi-a spus: «Vă rog mult, aş vrea o fotografie cu autograful Nadiei. Sunt oricum bătrână, nu ştiu dacă voi mai avea ocazia...» Am făcut rost de o ilustrată cu Nadia, am pus-o să semneze şi i-am dăruit-o bătrânei. Nu vă spun ce fericită a fost!".

Suspendat de TVR

Olimpiada din 1976 i-a adus lui Ţopescu nu doar bucurii.„Am fost singurul comentator trimis de Televiziunea Română la Montreal. Prin comparaţie, ruşii aveau o echipă din vreo 40 de oameni, ungurii 12 şi bulgarii, 8. Acolo, mi s-a repartizat un birou, fiecare televiziune avea câte unul, în care să poţi lucra în afara orelor de competiţie, să stabileşti întâlniri... Se obişnuia ca, atunci când câte un sportiv obţinea un succes, comentatorii veneau la cei din ţara respectivă şi culegeau tot felul de amănunte despre sportivul cu pricina.

Îţi dai seama de detalii a trebuit să ofer eu despre Nadia...  Mă amuz şi acum ce ochi făceau colegi din alte ţări când veneau şi mă găseau singur în ditamai biroul! Mulţi nu credeau că TVR are doar un comentator! Fiind eu singur şi alergând de colo, colo, la multe discipline de concurs, la un moment dat, la finalul unei zile de atletism, am spus: Peste ceva vreme voi comenta concursul de nataţie şi, dacă nu voi ajunge la timp, fiindcă distanţele sunt foarte mari, iar eu sunt nevoit să circul cu mijloacele locale de transport, rog colegii din studioul de la Bucureşti să mă suplinească... Atât le-a trebuit celor din conducerea TVR! La întoarcere mi s-a făcut un raport şi am fost suspendat!».

S-a zvonit că fugise din România!

„Cât a durat suspendarea?", vine, firesc, întrebarea. Ţopescu zâmbeşte în faţa timpului. „Plecasem în concediu, la mare, şi mă trezesc cu un telefon într-o dimineaţă de la unul dintre şefi. Mi se spune: «Trebuie să vii urgent la Televiziune». Bine, dar sunt în concediu şi sunt şi suspendat pe deasupra, am încercat eu să protestez, gândindu-mă că n-am de ce să plec la Bucureşti. «Tocmai aici e problema, cu suspendarea. Fiindcă n-ai mai apărut pe post, s-a răspândit zvonul că ai fugit în America. Te întorci să comentezi să vadă lumea că n-ai fugit»...", rememorează cel care a comentat pentru români succesele Nadiei, ale lui Năstase ori ale Generaţiei de Aur. 

"Câteva clipe, nici eu n-am înţeles de ce pe tabelă apăruse nota 1.00.''
Cristian Ţopescu comentator sportiv

Nadia a petrecut pe trei continente

Pentru că o dată în viaţă face 50 de ani, Nadia Comăneci va petrece împreună cu prietenii mai multe zile, în locuri diferite. Şi cum Nadia este extrem de iubită în întreaga lume, petrecerile de ziua ei s-au dat pe trei continente: în Europa, în Asia şi, evident, în America de Nord. Nadia îşi va petrece ziua de naştere la Doha, în Qatar, Acolo unde i se organizează o megapetrecere surpriză cu foarte multe nume mari dar şi cu foarte mulţi prieteni apropiaţi. A plecat acolo împreună cu soţul ei, Bart Conner, cel cu care s-a căsătorit în urmă cu 15 ani, într-o ceremonie fastuoasă la Bucureşti. A purtat atunci o rochie de mireasă cu mii de perle cusute manual, care au făcut ca, la acea vreme, rochia să fie cotată la peste 100.000 de dolari!

Petrecerea de la Dubai este a treia din şirul evenimentelor care marchează împlinirea unei jumătăţi de secol de către „zeiţa de la Montreal". Prima a avut loc în urmă cu o săptămână, la Londra, acolo unde Nadia a vizitat satul olimpic împreună cu membrii Fundaţiei Laureus, al cărei membru fondator este. Au fost alături de ea la petrecerea organizată în capitala Angliei mari sportivi ai lumii, precum Ilie Năstase, Boris Becker, Edwin Moses, Michael Johnson sau Sebastian Coe.

Apoi, la revenirea în SUA, a organizat o petrecere alături de apropiaţi la Oklahoma City, acolo unde locuieşte împreună cu familia ei şi unde are şi o Academie de gimnastică. În săptămânile următoare, Nadia plănuieşte să organizeze alte două petreceri, la Los Angeles - unde are foarte mulţi prieteni printre actori şi cântăreţi - şi la Las Vegas, astfel încât, până la finalul lunii, să îi aibă aproape pe toţi cei care i-au marcat cariera sau viaţa de după retragerea din gimnastică.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite