Adevărul Live: a contat blestemul Béla Guttmann în finala Europa League?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trofeul Europa League a fost câştigată la penaltiuri FOTO Reuters
Trofeul Europa League a fost câştigată la penaltiuri FOTO Reuters

Jurnaliştii Amir Kiarash şi Mihai Molnar („Adevărul“) şi Gigi Stancu („Click!“) au discutat despre finala Europa League, câştigată miercuri de FC Sevilla cu scorul de 4-2, după loviturile de departajare.

Amir Kiarash: „După penaltiuri eu zic că ar trebui vorbit despre două chestii: Beto, care e eroul meciului şi a jucat în România. Mi se pare fabulos că acest jucător a trecut prin România, unde a fost un portar bunicel, dar a avut şi momente în care a făcut mari gafe în poarta CFR-ului. A fost un meci cu Voinţa Sibiu, în care a făcut o gafă uriaşă (n.r. pe fundal se redă faza respectivă). Este un portar bun, dar are momente când gafează. Cei de la Benfica ar trebui să fie foarte trişti că tocmai un portughez de-al lor le-a luat trofeul.

Al doilea punct despre care trebuie vorbit este blestemul Béla Guttmann. Eu cred că oricine a urmărit Liga Europa şi finala a pomenit de el. Cu cât ne apropiam de finalul meciului, cu siguranţă numele lui apărea insistent în mintea jucătorilor şi suporterilor Benficăi. Béla Guttmann, antrenorul alături de care Benfica a luat de două ori Cupa Campionilor Europeni şi legenda spune că după cel de-al doilea trofeu, ar fi cerut o mărire de salariu. Nu numai că n-a primit-o, dar a primit şi un şut în fund şi a fost concediat. În acel moment el le-a dorit să nu mai câştige niciun trofeu european în următorii 100 de ani. De atunci au trecut vreo 50 de ani şi Benfica a pierdut absolut toate finalele europene pe care le-a disputat! Opt! Poate contesta cineva că blestemul lui Béla Guttmann n-a contat?! A pierdut o finală pe care, până la urmă, a dominat-o. Ar fi trebuit să câştige acest meci“. 

Gigi Stancu: „De remarcat că Beto a fost împrumutat de la FC Porto şi nu a rămas la CFR Cluj din cauza faptului că cei de acolo nu au vrut să achite clauza de cumpărare, de 800.000 de euro. Au preferat să-l dea pe Beto înapoi la FC Porto şi să-l cumpere, totuşi, pe Felgueiras de la Braşov, cu 500.000 de euro. Trebuie să fim mândri şi recunoscători că am avut un portar ca Beto în Liga I“.

 

Mihai Molnar: „Beto gafează când vrea să facă mai mult decât trebuie. Are scăpări când face mai mult decât ar trebui, în rest e foarte bun. Beto este născut în apropiere de Lisabona. A fost un produs al lui Sporting, a jucat pe la câteva echipe mai mici portugheze, după aceea a ajuns la Porto, iar la Sevilla a fost transferat în momentul în care Real căuta un înlocuitor pentru Iker Casillas. L-au luat pe Diego Lopez de la Sevilla, iar Sevilla l-a adus pe Beto, transferat de Porto la Braga.

Béla Guttmann a arbitrat şi în România, un sezon, în 1946, Ciocanul, predecesoarea lui Dinamo şi aici sunt nişte legende fotbalistice. Era imediat după război, inflaţia era mare, nu prea se găseau alimente şi ar fi cerut să-i fie plătit salariu în alimente. Era pragmatic. 

Mai este o poveste interesantă: când Benfica a aniversat 110 ani de la înfiinţare, ocazie prin care băieţii s-au gândit să scape de blestem şi au comandat o sculptură pe care au adus-o şi se găseşte în interiorul arenei în momentul de faţă. O statuie de doi metri, cu ambele cupe luate de el ca antrenor.

Interesant este că Sevilla nu ar fi trebuit să fie anul ăsta în Cupele  Europene, a încheiat sezonul trecut pe locul nouă, doar că în Spania se respectă subiectul licenţei. Două echipe situate deasupra Sevillei, Malaga şi Rayo, nu au primit licenţa, aşa că au fost luate în calcul următoarele echipe, acestea fiind Betis şi Sevilla.“.

Ştiri pe aceeaşi temă:

VIDEO Benfica – Sevilla 0-0 (2-4 după penalty-uri): Béla Guttmann nu i-a iertat nici acum. Tragedie portugheză la Torino  

Portughezii sunt şocaţi după ce Benfica a pierdut a opta finală europeană: „Blestemul continuă!“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite