„Acest aur îmi dă mari speranţe pentru JO!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăt campion mondial în Antalya, Valeriu Calancea (29 de ani) speră să calce la Londra pe urmele mentorului său, Nicu Vlad, ultimul nostru campion olimpic. După al treilea titlu mondial din cariera sa, halterofilul cu origini basarabene spune că vrea să se stabilească definitiv în România, ţara sa de adopţie.

Valeriu Calancea, românul născut peste Prut, este omul momentului în sportului autohton. Suspendat pentru doi ani în 2007 pentru dopaj, dublu campion mondial din 2003 a dat lovitura în Antalya, unde şi-a trecut în palmares aurul la stilul aruncat la categoria 94 kg cu o încercare de 220 kilograme şi un bronz la total cu 397 de kilograme.

„E un moment special pentru mine mai ales că vine după o perioadă mai dificilă a carierei. Acest rezultat îmi dă mari speranţe pentru Olimpiadă", afirmă Calancea, care şi-a pierdut mama anul trecut.

Ridică 20 de tone la antrenamente!

Adus în România în urmă cu 11 ani de legendarul Nicu Vlad, basarabeanul naturalizat îşi doreşte să se stabilească definitiv pe plaiurile mioritice, deşi sora sa şi cei cinci fraţi au rămas peste Prut.

„Am fost peste tot în lume cu sportul, dar în România este cel mai bine. Pentru mine o masă bună înseamnă tot o ciorbă, nişte sarmale şi mămăligă din belşug", afirmă zâmbind Calancea, care ridică în medie la un antrenament obişnuit între 15 şi 20 de tone de greutăţi.

Nicu Vlad, un preşedinte fericit

După cele şapte medalii (patru de aur, una de argint şi două de bronz) cucerite în luna aprilie la Europenele de la Minsk, halterofilii români au reuşit să se claseze din nou la Mondiale printre cele mai bune naţiuni din concurs cu un bilanţ  total de patru medalii (una de aur, una de argint şi două de bronz).

„Lucrurile au decurs foarte bine în perioada de pregătire şi aceste rezultate sunt pe undeva oarecum aşteptate. Sunt fericit pentru că haltere şi-au făcut din nou datoria pentru sportul românesc şi putem privi cu optimism către Jocurile Olimpice de la Londra din 2012", ne-a declarat Nicu Vlad, campion olimpic în 1984 la Los Angeles.

Viitoarea ediţie a Mondialelor va avea loc la Paris în 2011. „Ne-am fi dorit şi noi să organizăm o astfel de competiţie. Ne-am descurca poate cu sala, cazarea sportivilor şi a oficialilor şi alte condiţii, dar ar fi dificil să ne încadrăm în criteriile legate de drepturile TV. Spre exemplu, francezii vor da 800.000 de euro pentru a putea transmite Mondialele",  ne-a declarat Nicu Vlad.

"Calancea s-a maturizat, a început să gândească altfel felul în care trebuie să se pregătească pentru o competiţie majoră şi acest lucru îl va ajuta şi la Olimpiadă."
Nicu Vlad
preşedinte FR Haltere

Fratele, portar în naţionala Moldovei

Campionul mondial la haltere a cochetat cu fotbalul în copilărie, iar tradiţia în sportul-rege a fost continuată ulterior în familia Calancea de mezinul Nicolae. În vârstă de 24 de ani, fratele halterofilului este portar la Zimbru Chişinău şi a adunat nouă selecţii în naţionala Moldovei, antrenată în prezent de Gabi Balint.

„Atunci când programul îmi permite, mă uit la meciurile din Liga Campionilor şi la cele ale naţionalelor Moldovei şi României", ne-a subliniat Valeriu Calancea.

Carte de vizită

-Data şi locul naşterii: 18 noiembrie 1980, Chişinău
-Campion european de juniori în 2000
-Recordmen mondial la juniori în 2000
-Bronz la Mondiale în 2001, 2002 şi 2007
-Bronz la Europene în 2002
-Dublu campion mondial în 2003
-Campion mondial în 2010 la stilul aruncat
-Bronz la CM 2010 la total

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite