A primit medalia după 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecampion mondial în 1969 la campionatul de la Lake Placid, fostul bober Ion Panţuru şi-a pierdut distincţiile primite atunci chiar înainte să se întoarcă acasă. Povestea medaliilor rătăcitoare, drumul lor timp de patru decenii şi cum au ajuns din nou la cel care le-a câştigat este spusă chiar de protagonistul ei.

 Medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de iarnă din 1968, fostul bober Ion Panţuru (76 de ani) şi-a reîntregit luna trecută colecţia de distincţii - pe care o are aranjată cu mare grijă într-un colţ al casei sale din Buşteni - cu câteva pe care le credea irecuperabile. „Au trecut 41 de ani de când le-am pierdut... . Îmi luasem gândul că o să le mai văd vreodată...", îşi începe povestea Ion Panţuru, una ruptă parcă din filmele americane, care începe chiar peste Ocean.

„Din cauza nevestei am pierdut-o"

La Campionatul Mondial de Bob din 1969, competiţie care s-a ţinut la Lake Placid (SUA), Ion Panţuru şi Dumitru Focşăneanu deveneau vicecampioni la bob de două persoane şi ocupau locul 5, la proba de patru.

„Era un rezultat extraordinar pentru întreg sportul românesc. Astfel, ni s-a comunicat la venirea spre casă să lăsăm medaliile, cupele şi diplomele în bagajul de mână, pentru a ne fi mai uşor să le scoatem când ne vor aştepta ziariştii şi cei de la conducerea ţării, la aeroport. Însă, înainte de a pleca spre aeroport a venit un prieten care m-a invitat la cumpărături. Nu luasem niciun cadou pentru cei de acasă şi ştia el câteva magazine mai ieftine. Atunci le-am zis oficialilor că eu o să vin direct la aeroport, iar sacoşa mea de mână- ca să nu o car prin oraş- i-am încredinţat-o colegului meu de bob. Ei au făcut drumul de la hotel la aeroport cu un autocar închiriat de federaţia internaţională.

La îmbarcare a uitat să ia şi sacoşa mea. Când i-am cerut-o în avion... a dat din umeri. Am sunat la federaţia internaţională, la hotel, la autocare... nimeni nu ştia nimic. Atunci am zis că nu o să le mai văd niciodată...", rememorează Ion Panţuru. Printre cadourile cumpărate în acel an, i-a luat soţiei sale o haină de blană pe care o are şi acum. „I-am reproşat de câteva ori că din cauza ei am pierdut medaliile", glumeşte fostul bober.

Găsită într-un garaj în Oklahoma

Sacoşa buclucaşă cu o parte din trofeele lui Ion Panţuru a colindat o parte bună din America. Ea a fost găsită, în această vară, de Joanna şi Donnie Oakes într-un garaj al prietenilor lor pe când făceau curat. Proprietarul garajului ar fi luat în 1969, în maşină un autostopist, care la coborâre a uitat sacoşa cu trofee pe bancheta din spate. Cum omul luat de pe drum nu a mai fost de găsit pentru a-i înapoia cutia, aceasta a fost aruncată în garaj şi abia acum descoperită. După câteva cercetări s-a descoperit că lucrurile găsite, o medalie, un fanion românesc şi câteva insigne, aparţineau echipajului românesc de bob.

Medalia şi cupa de argint nu au fost recuperate

Cel mai titrat bober român din istoria acestui sport, Ion Panţuru, a primit prin poştă pachetul din SUA, în urmă cu o lună. Însă din el lipsea ce era mai important: medalia de argint. „În schimb am primit medalia pe care ne-au dat-o pentru locul 5 la bobul de patru persoane, fanionul şi câteva insigne pe care le luasem de acolo pentru federalii de la noi. Medalia de argint şi cupa din argint masiv pe care o câştigasem nu au mai ajuns... Dar sunt mulţumit că mi
le-au trimis şi pe acestea", îşi încheie istorisirea fostul sportiv, mângâindu-şi medalia ca şi cum ar vrea să recupereze timpul pierdut.

Federaţia a vrut să-i arunce distincţia

s

Ion Panţuru şi Federaţia Română de Bob sunt în conflict de câţiva ani din cauza unor neînţelegeri. „Nu am fost de acord cu multe măgării care s-au făcut acolo şi care au mai ieşit la iveală. Eu ştiu multe dedesubturi şi de asta nu mă agreează", spune fostul bober. Premiat în anul 2000 cu Medalia Naţională „Pentru merit", în clasa a II-a de Emil Constantinescu, Ion Panţuru susţine că nu a fost înştiinţat despre această distincţie. „În urmă cu două săptămâni mi-a adus un prieten o sacoşă pe care cei de la Federaţia Română de Bob voiau să o arunce. În sacoşă erau o diplomă şi o medalie de la Emil Constantinescu, primite în 2000. Habar nu am avut că am fost decorat atunci. Oficialii au „uitat" să mă anunţe", mai spune supărat fostul sportiv.


Ion Panţuru

Data naşterii: 11.09.1934
Locul naşterii: Comarnic (Prahova)

Distincţii

- Maestru emerit al sportului
- Este cetăţean de onoare al oraşelor Sinaia, Buşteni şi Comarnic

Palmares:

- Participant la 4 ediţii ale JO: în 1964, în 1968 (unde a cucerit bronzul, singura medalie a românilor la Olimpiada de iarnă), în 1972 şi în 1976.
- Vicecampion mondial la Lake Placid din 1969 (bob două persoane).
- Campion european la Ignis 1967 (bob patru persoane), în 1971 (bob patru persoane), argint la CE de la Cervina 1969 (bob două persoane şi bob patru persoane), bronz la CE de la Cortina d'Ampezzo în 1970, bronz la Lake Placid în 1973.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite