A murit Muhammad Ali. Moştenirea pe care o lasă legendarul boxer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul pugilist Muhammad Ali s-a stins din viaţă, vineri, la Phoenix, dar rămâne o legendă a boxului mondial, el spunând adeseori că este "The Greatest" (Cel mai mare).

Cassius Marcellus Clay, devenit apoi Muhammad Ali, s-a născut la Louisville, Kentucky,  la 17 ianuarie 1942, şi a început boxul la 12 ani. Deşi se temea de zborul cu avionul, în 1960 merge la Roma şi câştigă aurul olimpic la categoria semigrea.

După sute de meciuri la amatori, la 18 ani decide să treacă la profesionişti, fiind antrenat de Angelo Dundee, cel care îi va fi alături de-a lungul carierei.

În 1964 a devenit campion mondial al greilor după ce l-a învins pe Sonny Liston, iar în acelaşi ani şi-a schimbat numele în Muhammad Ali, după ce s-a convertit la islam şi s-a alăturat mişcării "Naţiunea Islamului".

Dorinţa sa de a zgudui dominarea "albilor" în America anilor '60, refuzând să plece în Vietnam în 1967, a dat curaj numeroşilor afro-americani. Însă tot atunci i se retrage titlul mondial şi timp de trei ani şi jumătate este "exilat" departe de ring.

Dar revine în 1970, după ce Curtea Supremă îi anulează suspendarea şi slăbeşte 14 kilograme, şi se impune în meciul cu Jerry Quarry, însă pierde "lupta secolului", cu Joe Frazier (1971).

Recucerirea titlului trece prin Zair, unde la Kinshasa, în octombrie 1974, îl învinge pe George Foreman. Un an mai târziu, la Manilla, într-una din cele mai violente lupte din istoria boxului, Ali îl învinge pe Frazier. "Atunci am crezut că sunt aproape de moarte", spunea Ali în 2001 în L'Equipe.

În 1981 s-a retras definitiv din box, după un eşec în faţa lui Larry Holmes.

Departe de ringul de box, el este primit la Casa Albă de preşedinţii Gerald Ford şi George W. Bush. În 1990, la războiul din Golf, se duce la Bagdad şi obţine de la Saddam Hussein eliberarea a 15 ostatici americani.

După box, Ali s-a implicat în numeroase cauze umanitare, iar în 2005 a primit medalia libertăţii (Medal of Freedom), cea mai înaltă decoraţie posibilă pentru un cetăţean american.

În 1996, în ciuda durerilor provocate de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtător al torţei olimpice într-un oraş, Atlanta, unde cu 30 de ani în urmă era cetăţean din zona a doua.

Deşi nu va mai "pluti ca un fluture şi înţepa ca o albină" ("Float like a butterfly, sting like a bee"), Muhammad Ali va rămâne o legendă.

Fostul pugilist Muhammad Ali a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 74 de ani, după ce a fost internat la un spital din Phoenix cu probleme respiratorii.

El va fi înmormântat miercuri, la Louisville (Kentucky), urmând ca autorităţile locale să-i aducă un omagiu la 11 iunie.

Muhammad Ali a fost spitalizat, joi, din cauza unei probleme respiratorii.

Ali suferea de maladia Parkinson de peste trei decenii şi în ultimii ani a avut foarte puţine apariţii în public. Ultima sa apariţie data din luna aprilie, când fostul boxer a participat la o gală în Arizona.

Muhammad Ali, care locuia în Phoenix (Arizona) a avut probleme cardiace în ultimii ani şi a fost internat în decembrie 2014 deoarece ar fi avut pneumonie, însă atunci medicii au constatat şi că suferise o infecţie urinară, pentru care a fost tratat şi în ianuarie 2015.

Ali s-a retras din activitatea sportivă în 1981, cu un palmares de 56 de victorii şi cinci înfrângeri, scrie news.ro. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite