A fost abandonat de părinţi în casa unui coleg de echipă. Povestea fotbalistului din Liga I care s-a trezit singur la trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit de curând în Liga I, dar povestea lui este fascinantă şi demnă de un scenariu hollywoodian, fiind încărcată cu multe momente dramatice.

Toto Tamuz poate fi trecut pe lista achiziţiilor importante făcute de echipele din fotbalul românesc, ţinând cont că vârful de culoare are peste zece selecţii la naţionala Israelului. Toto a dat deja un gol la Petrolul, unde se străduieşte să-l înlocuiască pe Hamza, dar până să devină un nume strălucitor în Liga I povestea sa de viaţă povestea sa de viaţă poate fi impresionantă.
Fotbalistul s-a născut în Nigeria şi a primit numele Adaruns. Adaruns Temile. Tatăl său, Clement Temile, a fost un fotbalist important pentru Nigeria în anii 1980, internaţional A şi erou al unor partide mari pentru naţionala „vulturilor”. Drept urmare, Clement, care avea o cotă bună s-a transferat în Europa, mai întâi în Cipru, apoi în Israel, la Beitar Netanya. Acolo a ajuns împreună cu soţia sa şi cu Adaruns, fiul cel mic, care avea doi ani în 1990. După un an la Beitar, în care toate au fost bune şi frumoase, clubul a intrat într-un impas financiar şi nu şi-a mai putut plăti anumiţi jucători. Printre ei şi pe Clement Temile, care a fost pus pe liber.
A fost înfiat de o femeie singură
Întrucât totul s-a petrecut destul de repede, Temile n-a avut decât varianta de a se întoarce în Nigeria, de unde spera el să plece înapoi spre Europa. El spunea că e convins că va reveni în Israel şi aşa şi-a convins un coleg de echipă să-i ţină fiul la el până se va întoarce. A plecat împreună cu soţia şi l-a lăsat pe micul Adaruns în casa coechipierului Yitzchak Gueta. Spre surprinderea acestuia din urmă, Temile nu s-a mai întors niciodată, abandonându-şi propriul copil. Gueta s-a trezit cu un băieţel de trei ani pe cap şi n-şa avut ce face decât să caute pe cineva care să-l adopte. A găsit o femeie, Orit Tamuz, care nu fusese măritată niciodată şi nici nu avea astfel de planuri, dar care-şi dorea un copil. Orit, avea 28 de ani când l-a luat la ea pe micul Adaruns, şi l-a crescut pe acesta cu multă atenţie şi dragoste. “El a fost mereu motivul pentru care puteam zâmbi în fiecare dimineaţă”, a mărturisit femeia (foto jos) , acum în vârstă de 50 de ani, care lucrează în domeniul marketingului. Orit l-a botezat şi ea pe Adaruns, care a ajuns să se numeasc Toto Adaruns Temile Tamuz.


Surpriză însă! Înainte ca Toto să împlinească 18 ani, când devenise un fotbalist de viitor, în peisaj a reapărut mama sa biologică, care a insistat să-l ia înapoi. Femeia se despărţise de Clemet Temile, tatăl lui Toto, şi acum îşi vroia fiul. Fotbalistul a refuzat însă această relaţie, dezamăgit că ani de zile a fost ignorant şi fericit că avea o mamă adoptivă care se ocupa de el impecabil.  Şi tatăl său a încercat să ia legătura cu el. L-a sunat la telefon, după 15 ani de absenţă şi l-a întrebat sec “Ce mai faci?”. Ulterior, Tamuz avea să afle că părintele său s-a întors în Israel, unde a trăit cu altă femeie, fără să-i pese de el. Iar la iveală a ieşit şi faptul că atunci când familia Temile (foto jos) a plecat din Nigeria în Israel, în 1990, cei doi părinţi l-au lăsat în Lagos pe fratele lui Toto.

image


Clement Temile şi Toto Tamuz au avut un schimb destul de dur de replici în presa israeliană. Fotbalistul şi-a acuzat tatăl că nu vrut să ştie de el până nu a ajuns un fotbalist cunoscut, în vreme ce părintele său a declarat ca mama adoptivă a jucătorului i-a făcut acestuia vrăji, ca să-l facă să uite de familia sa naturală. Lucrurile s-au mai calmat între timp, iar atacantul Petrolului mai vorbeşte din când în când cu părinţii săi, dar se consider israelian şi nu Nigerian, socotind Tel Avivul ca fiind adevărata lui casă.

A avut probleme mari cu actele
Întrucât Israel este o ţară care acordă extrem de greu cetăţenia non-evreilor, Toto Tamuz a avut de tras până să obţină paşaportul noii sale patria. Când era junior juca la naţionala Israelului pe baza unui permis special eliberat de autorităţi, dar când a trecut s-a lovit de normele FIFA, care nu mai permiteau acest lucru. S-au făcut fel şi fel de intervenţii pentru ca Tamuz să intre pe deplin în ilegalitate, dar formalităţile au durat mult şi totbalistul a devenit israelian cu acte în regulă abia în 2007.

image


Dorit şi la naţionala Nigeriei
Tatăl lui Toto Tamuz susţine că în 2006 ar fi avut o discuţie cu selecţionerul de atunci al Nigeriei, germanul Berti Vogts, şi că acesta l-ar fi vrut pe fotbalist la naţionala “vulturilor”. “Israelienii l-au forţat să joace pentru ei. Nu e normal asta”, a spus Clement Temile.

Îşi tatuează un lup dacă ia titlul
Toto Tamuz este caracterizat de apropiaţi ca fiind un tip vesel şi foarte sufletist. El s-a adaptat foarte repede la Ploieşti, fiind adoptat rapid de colegi şi de public. Tamuz a semnat un contract pe doi ani cu Petrolul şi a promis că dacă echipa va lua titlul în acest timp îşi va tatua un lup pe braţ. “Îl ştiam pe Răzvan Lucescu, am jucat contra lui, pe când era antrenor la Rapid, şi chiar am marcat. Acum voi da goluri pentru el.

“Toto Tamuz este deocamdată în urmă cu pregătirea, dar când va fi la adevăratul potenţial va devein cel mai bun atacant din România. Are nişte calităţi fantastice”
Toto Tamuz, antrenor Petrolul

Toto Tamuz
Data naşterii: 22 octombrie 1988
A jucat la:
Hapoel Petah Tikva 28/11
Beitar Ierusalim  95/33
Hapoel Tel Aviv 88/44
Ural Oblast (Rusia) 7/0
Petrolul 4/1
La naţionala Israelului: 10/2

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite