Ţara Galilor, creaţia unui antrenor sinucigaş: povestea tragică din spatele naţionalei care face ravagii la Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul Chris Coleman a calificat echipa la turneul final, după sinuciderea predecesorului său, sub comanda căruia „dragonii“ începuseră să scoată fum pe nări.

La 12 noiembrie 2011, la ultimul meci pe bancă al lui Gary Speed, Ţara Galilor a învins Norvegia, acasă, scor 4-1. O lună mai târziu, FIFA le-a acordat „dragonilor“ distincţia pentru cea mai spectaculoasă urcare în ierarhia mondială, în 2011.

Între timp însă, mai precis la 27 noiembrie 2011, Speed s-a sinucis în garajul casei sale, iar naţionala a ajuns pe mâinile prietenului său, Chris Coleman. Au urmat şase eşecuri consecutive, ultimul un 1-6 cu Serbia, în preliminariile CM 2014, moment în care Coleman a vrut să demisioneze. S-a răzgândit însă şi, chiar dacă Ţara Galilor a ratat prezenţa la Mondialul brazilian, calificarea la Euro 2016 a fost obţinută en-fanfare, fără emoţii.

Astfel, la 58 de ani după prima şi singura prezenţă la un turneu final, Mondialul din 1958, „dragonii“ au revenit în elita fotbalului. Iar generaţia lui Bale şi Ramsey străluceşte la o competiţie de anvergură, ceea ce n-au putut face alţi mari fotbalişti galezi, precum Ian Rush şi Ryan Giggs.

Iar remarcabil e faptul că trei dintre fotbaliştii folosiţi, vineri, în sferturi, cu Belgia, Gunter, Robson-Kanu şi Vokes au evoluat, în sezonul trecut, în liga a doua din Anglia! Ultimii doi şi-au şi trecut numele pe lista marcatorilor contra belgienilor.

Pentru Ţara Galilor urmează o semifinală de vis, miercuri (22.00, Pro TV, Dolce Sport) cu Portugalia, la Lyon.

42 de ani avea Gary Speed în momentul în care s-a sinucis. Fost jucător la Sheffield United, Bolton, Newcastle, Everton şi Leeds, el a îmbrăcat de 85 de ori tricoul naţionalei Ţării Galilor.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite