„Şomer“ de şapte ani, adus pentru altă mentalitate. Cum explică preşedintele Dedu alegerea lui Tomas Ryde la naţionala feminină de handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomas Ryde FOTO AP

Tomas Ryde, noul selecţioner al naţionalei feminine, n-a mai antrenat din 2008, dar Alexandru Dedu, preşedintele federaţiei, susţine că suedezul, primul străin pe banca „tricolorelor“, vine cu o altă viziune.

La începutul lunii ianuarie, Gheorghe Tadici a surprins lumea handbalului, după ce şi-a stopat cel de-al treilea mandat la cârma naţionalei de handbal feminin. Şi-a dat demisia, după rezultate modeste la ultimele două turnee finale (9 la CE 2014 şi 10 la CM 2014). 

Deşi avea drept obiectiv calificarea la JO din 2016, de la Rio de Janeiro, tehnicianul cu care naţionala a luat argintul la Mondialul din 2005 a decis că e cazul să spună „pas“. Şi să se concentreze pe cariera de club, la Zalău. 

„Gurile rele“ vorbesc şi despre o rupere a relaţiei cu unele jucătoare, mai ales cu unele staruri, sătule de stilul mai draconic şi mai dur al tehnicianului.  

Au existat mai multe variante de posibili înlocuitori, iar Federaţia şi-a numit luni după-amiază alesul: Tomas Ryde (55 de ani). O decizie care a surprins pe multă lume. Specialiştii au ridicat din sprâncene pentru că, în ciuda unui CV impresionant, suedezul n-a mai antrenat pe nimeni din 2008. Există şi voci care susţin că ar putea să apară şi probleme de comunicare. 

Ryde, care în ultima perioadă s-a concentrat pe o altă carieră, având o firmă de impresariat şi manageriat sportiv, a mai fost aproape de banca naţionalei feminine a României, în septembrie 2008, când s-a înţeles cu Cristian Gaţu, dar ulterior a dat înapoi. 

Motivul l-ar fi reprezentat o declaraţie a lui Gheorghe Tadici, apărută în presa sportivă, în care acesta anunţa că „sosirea lui Ryde ar fi o palmă dată antrenorilor români“ şi că „va vorbi cu aceştia să nu-l sprijine pe suedez“.

Gaţu: „La naţională trebuie români“

Cristian Gaţu a confirmat, pentru „Adevărul“, negocierile din 2008. Paradoxal, fostul preşedinte al federaţiei de handbal e de părere acum că sosirea suedezului ar fi reprezentat o greşeală. 

„Am vorbit la telefon cu el de câteva ori. Mi l-a recomandat o fostă jucătoare de-a lui, mi-a spus că e un antrenor bun. Am şi căzut de acord telefonic, urma să negociem şi partea financiară şi cred că n-ar fi fost probleme, pentru că nu e un tip pretenţios. Apoi s-a sucit. Înclin să cred că e adevărată varianta cu presiunile antrenorilor români şi cu faptul că şi-a dat seama că nu e dorit. Sunt sigur că a monitorizat presa şi, după ce-a apărut acea declaraţie a lui Tadici, m-a sunat şi mi-a spus că nu mai vine, că să mai stăm puţin...Dar e bine c-a ieşit aşa. Pentru că aş fi făcut o greşeală. Cred că, cel puţin la nivelul echipei naţionale, e nevoie de antrenori români. În primul rând pentru comunicare. Uitaţi-vă şi la meciurile lui HCM Baia Mare. Când Tiselj spune ceva, la time-out, sunt multe jucătoare care nu ştiu foarte bine engleza, apoi, după ce se încheie time-out-ul, se întreabă una pe alta ce a zis. Se pierde timp şi poate acţiuni care pot fi decisive“, ne-a declarat Cristian Gaţu. 

Dedu: „Vreau handbal cu zâmbetul pe buze“

Actualul preşedinte al federaţiei, Alexandru Dedu, vede altfel lucrurile. E sigur că s-a făcut o alegere bună şi că nu vor exista  probleme de comunicare. „Împreună cu Narcisa Lecuşan ne-am făcut o listă cu posibilii antrenori, cu C.V-uri importante, iar domnul Ryde a fost printre cei mai potriviţi. Lucrurile sunt simple. Obiectivul e calificarea la Jocurile Olimpice, şi ideal o medalie, iar pentru a ajunge la Rio e nevoie de calificarea la Mondiale, deci de câştigarea barajului cu Serbia, din iunie. Nu vor fi probleme de comunicare pentru că, din ce ştiu eu, fetele noastre ştiu toate engleză, Ryde e vorbitor foarte bun de engleză, şi, în plus, antrenorul nostru secund, domnul Burcea, ştie şi el engleză. Sigur nu vor fi probleme“, a comentat Alexandru Dedu, pentru „Adevărul“. 

În plus, preşedintele FRH a dezvăluit şi principalul motiv pentru care s-a îndreptat spre această variantă: „Nu mi-e frică de faptul că domnul Ryde n-a mai fost antrenor de multă vreme. În timpul scurt pe care-l are la dispoziţie până la barajul cu Serbia nu poate să-şi impună ideile tactice, pentru asta e nevoie de o perioadă mai lungă de timp. L-am ales în primul rând pentru o altă abordare şi altă mentalitate. Vreau să văd fetele jucând iarăşi handbal cu zâmbetul pe buze“. 

Nu pot să-mi ascund fericirea în privinţa numirii lui Tomas Ryde, pare că se va schimba ceva la naţională, mai ales la mentalitate. Una e să lucrezi cu un antrenor român şi alta cu unul străin 

Cristina Neagu, handbalistă Buducnost, pentru Mediafax

Ryde, trei trofee importante

Tomas Ryde are în CV o Ligă a Campionilor cu Viborg (2006), a câştigat campionatul în Danemarca, în 2006 şi 2008 şi a fost de două ori antrenorul naţionalei feminine a Suediei. Va fi ajutat la naţională de Bogdan Burcea, principal la Corona şi fost secund al lui Tadici. Primul test este la „Trofeul Carpaţi“, 20-21 martie, la Cluj. Suedezul are contract până pe 15 iunie, când are loc returul play-off-ului de calificare la CM, cu Serbia. În cazul unui succes, vor avea loc negocieri pentru prelungirea înţelegerii. 

Citeşte şi 

Suedezul Tomas Ryde, primul selecţioner străin de pe banca naţionalei feminine de handbal a României

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite