Începe Liga Campionilor. Totul despre noul sezon al celei mai importante competiţii din fotbalul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lionel Messi este îmbrăţişat de colegul său Neymar după ce a înscris împotriva Sevilliei. FOTO AP

Astăzi debutează cel de-al 62-lea sezon al celei mai importante competiţii fotbalistice intercluburi din lume, pentru care forul european pune la bătaie 1,25 miliarde de euro.

Pentru al treilea an consecutiv, Liga I nu va avea nicio reprezentantă în grupele Ligii Campionilor, competiţie ce debutează în forţă în această seară. Ca şi în sezonul trecut, UEFA pune la bătaie premii în valoare de 1,25 miliarde de euro. Cluburile care joacă în faza grupelor vor încasa din acest sezon 12 milioane euro, iar fiecare victorie este răsplătită cu 1,5 milioane euro. Calificarea în optimi este premiată cu 5,5 milioane euro, cea în sferturi cu 6 milioane şi cea în semifinale cu 7 milioane euro. Finalista va primi 10,5 milioane euro, iar câştigătoarea trofeului va primi 15 milioane euro.

Cinci jucători români în faza grupelor

Cinci jucători români vor evolua  în grupele Ligii Campionilor. Cosmin Moţi (32 de ani) şi Claudiu Keşeru (30 de ani) joacă la Ludogoreţ Razgrad, campioana Bulgariei, Andrei Prepeliţă (31 de ani) s-a transferat de curând în Rusia, la FK Rostov, Alexandru Măţel (27 de ani) face parte din lotul celor de la Dinamo Zagreb, în timp ce Vlad Chiricheş (27 de ani) evoluează la Napoli. „Am vrut Real şi Dortmund, dar am picat cu PSG şi Arsenal, echipe la fel de puternice. Voi juca împotriva prietenului meu cu care m-am întalnit şi în Franţa, Giroud. Abia aştept şi debutul de la Basel”, a mărturisit Keşeru, care evoluează în premieră în grupele Ligii Campionilor.

Casillas are 158 de meciuri jucate în Ligă

Iker Casillas, portarul de 35 de ani al celor de la FC Porto, e fotbalistul care a evoluat cel mai mult în Liga Campionilor, spaniolul având 158 de meciuri la activ. El e urmat de actualul fotbalist al celor de la Al-Sadd, Xavi Hernández, care a jucat de 157 de ori în Ligă, iar podiumul e completat de fostul star galez Ryan Giggs, cu 151 de partide în palmares. Dintre români, Răzvan Raţ (57 de meciuri), Marius Lăcătuş (54) şi Gheorghe Hagi (53) au jucat cel mai mult în Liga Campionilor.

La capitolul goluri marcate, Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi îşi dispută supremaţia, primul având 94 de goluri marcate, în timp ce argentinianul are doar 83. Podiumul e completat de fostul fotbalist Raúl González, care a marcat de 71 de ori în această competiţie. Dintre români, cei mai buni marcatori sunt Gheorghe Hagi (19 goluri), Marius Lăcătuş (17) şi Adrian Ilie (17).

Haţegan îi arbitrează pe Messi şi Neymar

Cel mai bine cotat arbitru român, Ovidiu Haţegan, în vârstă de 36 de ani, a fost delegat la partida dintre FC Barcelona şi Celtic Glasgow, programată astăzi, de la 21.45, pe “Camp Nou”. Haţegan va fi ajutat de Octavian Şovre, Sebastian Gheorghe, Radu Ghinguleac, Alexandru Tudor şi Sebastian Colţescu. În acest an, Haţegan a arbitrat două partide la Campionatul European din Franţa, Polonia - Irlanda de Nord şi Italia - Islanda, două meciuri la Jocurile Olimpice, Brazilia - Irak şi Brazilia - Honduras, după care meciul Belarus - Franţa, din preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Ultima partidă antrenată de Haţegan a avut loc sâmbătă, CFR Cluj – CS Universitatea Craiova, scor 0-0, în etapa a şasea din Liga I. În sezonul precedent din Liga Campionilor, Haţegan a arbitrat trei partide din faza grupelor, Dinamo Zagreb - Arsenal, Şahtior - Malmö, Benfica - Atlético Madrid, şi încă una în optimile competiţiei, Manchester City - Dinamo Kiev. De asemenea, un alt “fluieraş” român, Istvan Kovacs, a fost delegat la întâlnirea dintre echipa ucraineană Zoria Luhansk şi formaţia turcă Fenerbahçe Istanbul, din prima etapă a Grupei A a Ligii Europa, care este programată joi, de la ora 20.00. El va fi ajutat de asistenţii Ovidiu Artene şi Vasile Marinescu şi de adiţionalii Cristian Balaj şi Marius Avram, iar Alexandru Cerei va fi rezervă.

Guardiola: “Avem nevoie de mai multă precizie în atac”

Deşi unul dintre obiectivele clubului este acela de a câştiga Liga Campionilor, Pep Guardiola, tehnicianul celor de la Manchester City a declarat că mai are multe lucruri de pus la punct pentru ca formaţia sa să fie pregătită pentru a se confrunta cu marile forţe ale Europei. “În meciul cu Steaua de la Bucureşti, am jucat la cel mai înalt nivel timp de 90 de minute. Împotriva lui West Ham United, am jucat la acelaşi nivel doar în prima repriză. Nu suntem pregătiţi pentru a ne bate de la egal la egal cu echipele puternice din Europa. Jucăm bine, dar avem nevoie de mai multă precizie în atac”, a declarat Guardiola. Managerul spaniol a cucerit de două ori în cariera de antrenor Liga Campionilor, cu FC Barcelona, însă în ultimele trei sezoane, petrecute la conducerea lui Bayern München, nu a mai izbutit să câştige trofeul.

Grupele Ligii Campionilor

Grupa A: Paris Saint-Germain (Franţa), Arsenal Londra (Anglia), FC Basel (Elveţia), Ludogoreţ Razgrad (Bulgaria)

Grupa B: Benfica Lisabona (Portugalia), Napoli (Italia), Dinamo Kiev (Ucraina), Beşiktaş (Turcia)

Grupa C: FC Barcelona (Spania), Manchester City (Anglia), Borussia Mönchengladbach (Germania), Celtic Glasgow (Scoţia)

Grupa D: Bayern München (Germania), Atlético Madrid (Spania), PSV Eindhoven (Olanda), FK Rostov (Rusia)

Grupa E: ŢSKA Moscova (Rusia), Bayer Leverkusen (Germania), Tottenham Hotspur (Anglia), AS Monaco (Franţa)

Grupa F: Real Madrid (Spania), Borussia Dortmund (Germania), Sporting Lisabona (Portugalia), Legia Varşovia (Polonia)

Grupa G:  Leicester City (Anglia), FC Porto (Porto), FC Bruges (Belgia), FC Copenhaga (Danemarca)

Grupa H: Juventus Torino (Italia), FC Sevilla (Spania), Olympique Lyon (Franţa), Dinamo Zagreb (Croaţia)

Programul partidelor din prima etapă

Astăzi

PSG – Arsenal, 21.45, Dolce Sport 1
Dinamo Kiev – Napoli, 21.45
Barcelona – Celtic, 21.45, Dolce Sport 2, Pro TV
Bayern München – FK Rostov, 21.45, Dolce Sport 4
Basel – Ludogoreţ, 21.45
Benfica – Beşiktaş, 21.45
Man. City – Mönchengladbach, 21.45, Dolce Sport 3
PSV – Atlético, 21.45

Mâine

Leverkusen – ŢSKA, 21.45
Real Madrid – Sporting, 21.45, Dolce Sport 1
Club Brugge – Leicester, 21.45
Lyon – Dinamo Zagreb, 21.45
Tottenham – AS Monaco, 21.45, Dolce Sport 3
Legia – Borussia Dortmund, 21.45, Dolce Sport 4
Juventus – FC Sevilla, 21.45, Dolce Sport 2
FC Porto – FC Copenhaga, 21.45
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite