Începe greul pentru Simona Halep. De ce românca este în pericol să piardă poziţii importante în clasamentul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din luna mai, cel mai bine clasată jucătoare de tenis din România va avea de apărat multe puncte în clasamentul WTA. În cazul în care nu va obţine rezulte bune la turneele viitoare, Simona va pierde poziţii importante în topul mondial.

Pentru a treia săptămână consecutivă, Simona Halep a rămas pe locul 5 în lume, cea mai bună poziţie ocupată vreodată de o jucătoarea din România. Asta deşi constănţeanca n-a rupt gura târgului în ultimele turnee jucate. 

Pe de o parte, a beneficiat şi de o conjunctură favorabilă, pe de alta a şi suferit mai multe probleme medicale, în acest an, care i-au afectat performanţele de pe terenul de tenis. De la o inflamare a tendonului lui Ahile, până la o operaţie la deget, din cauza unei unghii incarnate.

Modul în care este alcătuit clasamentul WTA, în care contează atât rezultatele de la turneele actuale, cât şi cele din anul trecut, o „condamnă“ însă pe Simona să-şi găsească forma, în perioada următoare. 

„Furtuna Halep“ a izbucnit în mai 2013

Asta pentru că „fenomenul“ Halep a început în urmă cu un an, în luna mai 2013. Până atunci, constănţeanca era o jucătoare „anonimă“, fără niciun trofeu câştigat, care a început anul pe locul 47 şi care, în mai, căzuse până pe 64! Ascensiunea a început odată cu turneul de la Roma, unde Simona a ajuns în faza semifinalelor, fiind oprită, pe 13 mai, doar de liderul mondial Serena Wiliams. O performanţă care i-a adus 425 de puncte WTA în topul mondial (ca o paralelă, de la începutul anului câştigase doar 309).

A fost momentul care a produs declicul. Pe 16 iunie, Halep a câştigat apoi primul ei turneu WTA, la Nurnberg, apoi este doar o săptămână a bifat al doilea titlu consecutiv, la 's-Hertogenbosch. Turnee care s-au tradus în

bani

image

şi puncte WTA, care au propulsat-o pe jucătoarea româncă pe locul 11 în lume, la finalul anului 2013, încheiat cu şase titluri! 

2014: un singur titlu, deocamdată

Halep a ajuns chiar pe locul 5, în urmă cu trei săptămâni, dar a beneficiat de evoluţia mai slabă a unor jucătoare aflate sub ea în top, şi de faptul că a obţinut în acest an puncte în turnee la care în sezonul trecut nu a uimit (în 2014 a jucat „sferturi“ la Australian Open, a câştigat titlul la Doha şi a ajuns în penultimul act la Indian Wells).

Din mai începe însă greul, pentru că Simona îşi va avea de apărat punctele de la Roma, apoi titlurile de la Nurnberg (iunie), 's-Hertogenbosch (iunie), New Haven (august), Moscova (octombrie), sau Turneul Campioanelor de la Sofia (decembrie). Grand Prix-ul Budapestei, cucerit de Halep în iulie, a fost desfiinţat, fiind înlocuit în calendar de un turneu care se va disputa la Bucureşti. 

Urmează turneul lui Ţiriac

Înainte de Mastersul de la Roma (12-18 mai), Simona va lua startul într-o altă competiţie importantă, turneul de la Madrid (3-11 mai). Halep, cap de serie numărul 4 în competiţia patronată de miliardarul român Ion Ţiriac, are şansa să adune nişte puncte, bonus, pentru că anul trecut a părăsit competiţia din primul tur.

Vineri, alături de jucătoarea spaniolă Torro Flor, Halep a efectuat tragerea la sorţi pentru turneul madrilen. În primul tur va întîlni o jucătoare din calificări, iar apoi cu învingătoarea partidei dintre Arruabarrena şi Pironkova.

 

De altfel, există două alternative pentru ca Simona să rămână în topul mondial, în cazul în care nu-şi va apăra punctele obţinute cu titlurile câştigate în a doua jumătate a lui 2013.

Fie să ajungă în fazele finale ale unor turnee la care n-a impresionat anul trecut, fie să performeze la turneele de Mare Şlem, unde sunt puse în joc cele mai multe puncte (al doilea, după Australian Open, care a deschis sezonul, este Roland Garros, la sfârşitul acestei luni). 

Top 10 mondial WTA

1.Serena Williams SUA 12.375 puncte

2.Na Li China 7.265

3.Agnieszka Radwanska Polonia 5.980

4.Victoria Azarenka Belarus 5.441

5.Simona Halep România 4.695

6.Petra Kvitova Cehia 4.295

7.Jelena Jankovici Serbia 4.070

8.Angelique Kerber Germania 4.010

9.Maria Şarapova Rusia 3.961

10. Dominika Cibulkova Slovacia 3.830

Vezi şi 

VIDEO Eliminată de la Stuttgart, Simona Halep se pregăteşte pentru o lună de foc, care începe cu turneul de la Madrid

Americanii au inclus-o pe Halep printre vedetele tenisului: ce a scris „Sports Illustrated“ despre românca de 22 de ani

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite