66 de ani şi o zi de la înfiinţarea Stelei! Echipa era invitată de federaţie să joace direct în Divizia A pentru a da "o deplină satisfacţie armatei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steaua a aniversat 66 de ani de la înfiinţare
Steaua a aniversat 66 de ani de la înfiinţare

Actuala echipă a Stelei s-a înfiinţat la 6 iunie 1947 şi a jucat doar în prima ligă. Cum a fost posibil aşa ceva? Prin excluderea echipei Carmen Bucureşti.

Înfiinţarea Stelei are strânsă legătură cu Ministerul Apărării de la acea vreme. Acesta a dispus înfiinţarea unei secţii de sport, iar la 7 iunie 1947 avea să se constituie Asociaţia Sportivă Armata, care avea la început o singură ramură: fotbal.

Puternic susţinută din spate de regimul comunist,  ASA  a fost împinsă direct spre prima divizie, prin excluderea unei echipe de tradiţie, Carmen Bucureşti. Ziarele vremii anunţau la 20 august 1947 programul primei etape, iar Carmen Bucureşti figura printre echipele participante. Peste doar o zi, situaţia avea să se schimbe radical. 

Iată ce consemna Sportul popular de la 21 august 1947: "Prin excluderea grupării Carmen din mişcarea sportivă, s-a creat un loc liber în competiţia diviziei naţionale A de fotbal. În faţa acestui fapt, comitetul executiv al FRFA (n.r. - Federaţia Română de Fotbal Amator) a decis în ultima şedinţă, introducerea echipei AS Armata în locul vacant. Prin hotărârea luată, se dă o deplină satisfacţie armatei". 

image

Interesant este că în primul an, AS Armata ar fi trebuit să retrogradeze, dar a fost salvată de o nouă intervenţie în forţă a regimului. Acesta a dispus rejucarea partidei dintre Poli Timişoara şi FC Ploieşti, scor 2-3, care ar fi însemnat promovarea prahovenilor. Invocând o greşeală de arbitraj, forurile au decis ca meciul să se dispute din nou. Acesta s-a încheiat la egalitate, 1-1, iar FC Ploieşti a rămas în Divizia B, salvând Armata de la retrogradare. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite