72 de ani de legendă: Sir Alex Ferguson este sărbătoritul din ajunul Anului Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sir Alex şi-a lansat în acest an o carte autobiografică FOTO Reuters
Sir Alex şi-a lansat în acest an o carte autobiografică FOTO Reuters

Antrenorul scoţian Sir Alex Ferguson, care s-a retras în acest an din activitate, după 27 de ani petrecuţi pe banca lui Manchester United, împlineşte în ultima zi a anului 72 de ani.

În fiecare an, pe 31 decembrie, lumea de pe întreg mapamondul sărbătoreşte ajunul Anului Nou. Însă, lumea fotbalului îl sărbătoreşte totodată şi pe legendarul antrenor scoţian Sir Alex Ferguson care, la fiecare 31 decembrie, adaugă încă un an vârstei sale. În acest an, fostul antrenor al lui Manchester United împlineşte 72 de ani, dintre care, aproape 50 de ani i-a petrecut în slujba fotbalului.

Numele lui Ferguson se confundă cu istoria lui Manchester United. Scoţianul a câştigat în cariera sa mai multe trofee decât orice alt antrenor din istoria fotbalului britanic, fiind un model pentru orice tehnician, fie el tânăr sau experimentat.

Succesul lui Ferguson în antrenorat a fost pus de specialişti pe seama temperamentului său, unul foarte intransigent în relaţiile cu jucătorii. Tehnicianul nu a făcut niciodată concesii vreunui fotbalist şi i-a tratat pe toţi la fel. Unii l-au acceptat aşa cum a fost, alţii nu s-au adaptat stilului său şi au plecat de la Manchester. David Beckham, Ruud van Nistelrooy sau Gabriel Heinze sunt câţiva dintre foştii jucători ai "diavolilor" care au plecat în urma unor conflicte cu Ferguson. 

Antrenorul în vârstă de 72 de ani a acuzat probleme de sănătate în acest an, fiind supus unor intervenţii chirurgicale. Aceste probleme l-au determinat pe scoţian să se retragă, după 27 de ani de activitate petrecuţi pe banca lui Manchester. „Decizia de retragere nu a fost uşoară, m-am gândit foarte mult la asta. Dar cred că acesta este momentul potrivit. Este important pentru mine să plec într-un moment în care echipa este foarte puternică şi eu cred că acest lucru a fost respectat. Trebuie să mă ocup acum de familia mea, suportul lor şi dragostea de care au dat dovadă m-au ajutat enorm. Soţia mea, Cathy, a fost secretul meu în întreaga carieră pe care am avut-o“, a declarat Sir Alex în momentul retragerii.

Ferguson a condus echipa britanică în peste 1.000 de partide. În istoria „diavolilor roşii“, Sir Alex este considerat al doilea antrenor din punct de vedere al longevităţii, după Matt Busby şi se bucură şi acum de respectul iubitorilor de fotbal din lumea întreagă. În anul 1999 a stabilit un nou record, devenind primul tehnician care a condus o echipă din Anglia spre tripla Premier League-Cupa FA-Champions League.

Din luna noiembrie a anului 2012, englezii i-au adus un omagiu lui Sir Alex: au ridicat în faţa stadionului "Old Trafford" o statuie în mărime naturală a scoţianului

Palmaresul lui Ferguson la Manchester United

13 titluri Premier League
5 Cupe FA
4 Cupe ale Ligii
9 Supercupe
2 Champions League
1 Cupa Cupelor UEFA
1 Supercupă UEFA
1 Campionat Mondial al Cluburilor
1 Cupe Intercontinentală

Bilanţul lui Ferguson ca antrenor

62,96% victorii
20,78% egaluri
16,26% înfrângeri

Cartea autobiografică a avut un succes uriaş

În acest an, Sir Alex Ferguson şi-a lansat o carte autobiografică, care a cunoscut un succes uriaş încă de la lansare. Autobiografia scoţianului este bestsellerul anului 2013. Volumul, publicat în octombrie, la editura britanică Hodder & Stoughton, s-a vândut în peste 647.000 de exemplare până la sfârşitul anului, informează "The Guardian". 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite