„Zmeii progresişti“ USR vs. „pupătorii de oase“ CpF

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva observaţii empirice legate de teza useriştilor că cele trei milioane de semnături ale CpF ar trebui să fie false, pornind de la experienţa strângerii de semnături pentru iniţiativa #farapenali.

Teza s-a bazat fie pe observaţia – empirică şi nesusţinută de nici un fel de dovezi – că efortul de a strânge cele un milion de semnături pentru #farapenali a fost prea mare, şi prin urmare CpF nu ar fi putut să facă un efort asemănător cu al lor pentru a strânge trei milioane de semnături; fie pe speculaţia – paralelă cu ceea ce spune în fapt legislaţia noastră – că unii dintre primari nu cunoşteau procedura de atestare a tabelelor cu semnături.Le iau pe rând.

La (1) – că efortul ar fi fost prea mare: Traduc obiecţia prin „nimeni nu e ca noi; dacă noi, nişte ZMEI cu superputeri, ne-am confruntat cu atâtea greutăţi, darămite amărâţii, ştirbii, pupătorii de oase de la CpF, cum să fi fost ăia în stare de aşa o realizare?“

Nu vreau să intru în jocul lor şi să spun că ei nu şi-au strâns semnăturile în mod corect. Însă observaţiile mele pur empirice îmi arată că aceşti userişti chiar sunt nişte ZMEI dotaţi cu superputeri.

a. De exemplu, am tras şi eu cu ochiul, de curiozitate, pe site-ul lor – farapenali.ro. Până în noaptea de 30 iulie, ritmul era de 6-7000 de semnături pe zi. Din 30 iulie, a crescut brusc ritmul, sărind la peste 20.000 de semnături pe zi. Acest salt al mediei zilnice este ceva cu totul remarcabil, mai ales când se întâmplă într-o zi de marţi; şi când miercuri e 1 august, când teoretic 2/3 dintre români sunt fie în concediu, fie în mood de concediu. După cum ziceam – superputeri.

b. Asta în condiţiile în care am trecut, în multe rânduri, când ieşeam de la serviciu pe lângă cortul de semnături #farapenali de la Aurel Vlaicu şi nu prea am văzut cozi acolo. Sloganurile erau strigate tare şi in your face – „Opriţi-i pe penali; Semnaţi împotriva penalilor“ – şi cu toate astea rar întorcea careva capul, şi foarte rar oprea cineva. Or, în Pipera eu unul m-aş fi aşteptat să găsesc publicul-ţintă ideal al iniţiativei bătându-se pe pixuri mai ceva decât tech geekşii pe noile modele de iPhone. Într-adevăr, observaţiile mele empirice confirmă că useriştilor le era FOARTE GREU să strângă acele semnături. Dar poate că au fost cozi, dar au fost, toate, în zilele şi la orele când nu treceam eu pe acolo. Sau poate cele mai multe semnături au venit nu din Pipera, ci de la Fundul Răcăciunii. E posibil – dacă ai superputeri.

c. Tot empiric, şi tot la vreme de concediu, am auzit la radio o reclamă la iniţiativa #farapenali. Era o reclamă plasată, dacă îmi amintesc bine, între un spot la o clinică de fiţe de sănătatea sânului („cea mai bună din Moldova“), şi un spot la un o pensiune cu SPA. La un post de radio comercial din Gura Humorului. Eu unul nu ştiu ca CpF să fi avut spoturi sau reclame la radiouri comerciale locale – în orăşele de 17.000 de locuitori. După cum ziceam – alte superputeri.

Aşadar, „pupătorii de oase“ nici nu şi-au accelerat media naţională de creştere de 3-4 ori într-o noapte de marţi la început de august, nici n-au avut reclame la radiouri cool în orăşele mici. Nu au avut, aşadar, astfel de superputeri. Au avut, poate, la dispoziţie o parte din infrastructura Bisericii, disciplina cultelor evanghelice, şi entuziasmul unor voluntari, desfăşurat pe parcursul a câteva luni. Şi s-au târât şi s-au chinuit şi ei, nu ca nişte ZMEI progresişti, ci ca nişte amărâţi lipsiţi de superputeri.

La (2) – că primăriile nu ştiu cum se validează semnăturile iniţiativelor cetăţeneşti. În primul rând, semnăturile CpF au trecut prin faza validării în martie 2016, iar în iunie 2016 au avut alegeri locale şi mulţi primari au fost înlocuiţi în funcţie de alţi primari (elementary, my dear Watson). În al doilea rând, cei care au venit cu astfel de acuzaţii nu au prezentat nici un fel de evaluare concretă a acestor cazuri – câte sunt, care sunt primarii, unde sunt dispuse pe hartă aceste localităţi; să ajungi la certitudini pe baza unor zvonuri reprezintă, fără îndoială, alte superputeri pe care numai ZMEII le deţin.

În al treilea rând, legea spune că CCR este instituţia care verifică dacă listele sunt sau nu atestate de primari, iar CCR a verificat listele de semnături depuse de CpF, şi a constatat că 62.039 de semnături din totalul de 2.760.516 nu au fost legal atestate – adică în cazul acelor semnături nu fuseseră respectate în literă dispoziţiile de legalitate pentru asemenea iniţiative, printre care se numără şi atestarea semnăturilor de către primari (iarăşi, elementary, my dear Watson).

De unde deducem că CCR a verificat listele de semnături depuse de CpF şi că iniţiativa CpF a îndeplinit condiţiile legii, conform verificării CCR.

Rămâne de văzut dacă şi iniţiativa #farapenali va îndeplini condiţiile legii. Şi rămâne, iarăşi, de văzut şi dacă iniţiativa useriştilor va primi avizul de constituţionalitate – în sensul că ea nu implică vreo ingerinţă vreunui drept individual. Dacă cumva se va decide că iniţiativa nu respectă Constituţia, mă tem că de vină va fi, a priori, corupţia sistemului care blochează, iată, noul Punct 8 de la Timişoara, care, după cum am auzit, l-ar putea trimite pe Dragnea la închisoare. Iarăşi, nu aş vrea să intru şi eu în jocul lipsit de fair play pe care l-au jucat mulţi dintre aceşti userişti vizavi de Referendumul pentru Căsătorie şi să spun că iniţiativa lor este inutilă. Dar sunt voci care arată că iniţiativa nu este chiar Punctul 8 de la Timişoara, şi că în fapt nu l-ar putea trimite pe Dragnea la închisoare. Oricum ar sta lucrurile, cert e că şi aceasta este o superputere zmeiască – să înlocuieşti respectul pentru oponentul de idei cu călcarea lui în picioare, respectarea legii cu autovictimizarea şi respectul pentru raţiune cu sloganistica.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite