Ziua Mondială a Epilepsiei. Pacienţii cu epilepsie vor fi înscrişi în baza de date a  Serviciului de Urgenţă 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Mondială a Epilepsiei, ea fiind marcată în peste 50 de ţări din întreaga lume. În România, specialiştii estimează că peste 500.000 de pacienţi suferă de epilepsie, însă Guvernul va elabora un program naţional de tratament care să le amelioreze simptomele. În plus, bolnavii respectivi vor fi înscrişi în baza de date a Serviciului de Urgenţă 112.

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că intenţionează să îi sprijine pe bolnavii de epilepsie prinr-o serie de măsuri.

"Prima dintre aceste măsuri va fi înscrierea, în baza de date a Serviciului de Urgenţă 112, a persoanelor care suferă de această boală, astfel încât, la solicitarea intervenţiei ambulanţei, să fie trimisă o maşina echipată cu aparatură de terapie intensivă", se arată într-un comunicatul de presă al Guvernului.

Din solidaritate, Palatul Victoria va fi iluminat în culoarea mov, începând cu ora 18.30.

La 3 din 10 pacienţi apariţia crizelor nu poate fi prevenită

O problemă a pacienţilor epileptici e faptul că această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că la 3 din 10 pacienţi apariţia crizelor nu poate fi prevenită.

„Accesul la tratamente modern, la investigaţii performante este acum posibil în România, dar mai sunt mulţi paşi de făcut pentru a acorda şanse reale unui număr larg de pacienţi şi, mai ales, celor cu forme dificil de tratat”, a declarat dr. Ioana Mândruţă, medic neurolog.

Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO) continuă şi în 2013 acţiunile de informare asupra implicaţiilor pe care această boală le are atât pentru pacienţi, cât şi pentru cei din jur, fie că e vorba de familie, prieteni, angajaţi sau angajatori.

„Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvântul care cred că o defineşte cel mai bine este stigmatizare. Pacienţii epileptic sunt etichetaţi, sunt marginalizaţi, îşi găsesc cu greu un loc de muncă şi toate acestea din cauza lipsei de educaţie. Cei din jur nu înţeleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte uşor să fie speriaţi. Dacă am şti ce trebuie făcut în cazul în care suntem martorii unei crize, multe vieţi ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil”, a explicat Ileana Ştefan, director executive ASPERO.

75% din pacienţii epileptici nu beneficiază de tratament adecvat

Aproximativ 70% dintre persoanele care suferă de epilepsie trăiesc în ţări aflate în curs de dezvoltare, unde incidenţa afecţiunii este aproape de două ori mai mare în comparaţie cu ţările dezvoltate. De asemenea, în ţările în curs de dezvoltare, 75% din pacienţii epileptici nu beneficiază de tratament adecvat.

La nivel mondial, 10% dintre cei care au o criză convulsivă de-a lungul vieţii sunt suspectaţi că ar putea fi afectaţi de epilepsie. Şase milioane de europeni şi peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă.

„Epilepsia poate să apară la orice vârstă, fiind diagnosticată însă cel mai frecvent la vârste foarte mici, fie după 65 de ani. De obicei,  cauzele cunoscute ale apariţiei bolii sunt legate de prezenţa unei leziuni cerebrale.

Tot astăzi, Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare organizează, cu ocazia Zilei Internaţionale a Luptei Împotriva Epilepsiei, un flashmob în centrul oraşului la care vor participa apropiaţi ai bolnavilor de epilepsie şi dansatori de salsa de la cele mai importante şcoli de profil din Capitală.

Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Epilepsiei este denumită şi Purple Day pentru că movul este culoarea aleasă ca simbol pentru această boală. Culoarea lavandei - plantă asociată cu singurătatea şi izolarea, movul este asociat cu stări extrem de cunoscute epilepticilor, arată organizatorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite