Ziua drogurilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Când m-am lăsat, aveam impresia că sunt un erou, că am realizat ceva extraordinar” - fost dependent de droguri FOTO Shutterstock
„Când m-am lăsat, aveam impresia că sunt un erou, că am realizat ceva extraordinar” - fost dependent de droguri FOTO Shutterstock

Un truc psihologic simplu te provoacă „să încerci să nu te gândeşti la un elefant roz”. Invitaţia este o formă de a demonstra că nu poţi să nu te gândeşti la ceva, fără a te gândi mai întâi la acel ceva. Orice campanie anti-drog, orice mesaj de tipul „spune nu drogurilor” este o invitaţie la a gândi despre droguri. Astăzi este ziua internaţională anti-drog.

Câţiva dintre cei mai buni oameni pe care i-am cunoscut au fost sau sunt consumatori dependenţi de droguri. Prin natura meseriei, se întâmplă să am privilegiul de a fi prezent la teribila încleştare între viaţă şi moarte care este procesul de vindecare a unei dependenţe. Pentru mulţi, inclusiv pentru cei direct implicaţi, lucrurile pot să pară altfel: „Când m-am lăsat, aveam impresia că sunt un erou, că am realizat ceva extraordinar” spune uneori D. despre ieşirea sa din dependenţa care l-a costat doi ani de închisoare şi aproape l-a costat viaţa. „Apoi mi-am dat seama că nu făcusem altceva decât să redevin normal, să intru în rând cu lumea.”

Pentru cineva care vede însă acest parcurs din afară şi care înţelege (sau crede că înţelege) felul în care mintea este luată ostatecă de drog, cum mecanismele neurofiziologice care alimentează motivaţiile umane fundamentale (hrană, adăpost, contactul cu ceilalţi, recunoaşterea pentru munca depusă, sexualitate, sănătatea corpului) sunt rând pe rând deturnate şi orientate spre un singur scop – şi anume căutarea mijloacelor de a procura şi a consuma substanţa, cum arhitectura incredibil de complexă a creierului este modificată şi modelată în timp şi cum, de cealaltă parte a pielii, această remodelare se reflectă în minciună, izolare, violenţă, suferinţă şi boală, pentru cineva care vede forţa uriaşă a drogului de a accesa panoul central de comandă al creierului şi a deturna mecanismele naturale de auto-control şi auto-conducere, recuperarea unui dependent nu poate fi decât un eveniment cu totul extraordinar. Aproape o absurditate, de felul poveştii baronului Munchausen care se scoate pe sine şi pe calul său din mlaştină, trăgându-se singur de păr. Ceva ce n-ar trebui să fie posibil, aproape un miracol.

Şi acest miracol nu este deloc rar – peste 70% dintre cei care consumă abuziv alcool, se vor recupera spontan (fără tratament de specialitate). Mulţi consumatori dependenţi de droguri vor reveni la abstinenţă sau la un consum ocazional. Pentru ceilalţi, un tratament de calitate poate să ofere rate de recuperare de 30-50%.

Mintea se vindecă pe sine. Singur sau cu ajutor, omul îşi face patul său şi umblă.

Din afară, lucrurile sunt cât se poate de normale, însă nimic din ce cunoaştem despre mecanismele de funcţionare a creierului nu ne ajută să punem în formule logice ce s-a întâmplat cu D. când a oprit consumul de substanţă.

Şi atunci, aş vrea să folosim această zi, dacă tot ne gândim la droguri şi la anti-droguri, să ne gândim o clipă la oamenii care, în tăcere, ca şi cum ar fi cel mai normal lucru din lume, se opresc din căderea liberă a dependenţei, sfidând atracţia exercitată de biologia creierului care nu mai răspunde la comenzile voinţei, deschid înăuntrul lor o uşă secretă şi trec de partea cealaltă, redevin „normali”. Pentru aceştia aş asurzi un moment surlele şi trâmbiţele demonstraţiilor anti-drog ca să le ascultăm experienţa căderii şi a transformării.

Iar dacă un asemenea demers ar putea să pară neinteresant sau inutil, e suficient să ne uităm în jur la propria noastră cădere, la felul în care, în ciuda tuturor avertismentelor[i], nu ne mai putem opri din a consuma, la felul în care dependenţele noastre distrug însăşi lumea în care trăim, aerul, apa, pământul, la cum ne apropiem de propria anihilare şi să sperăm că, până nu e prea târziu, vom fi în stare să producem şi noi acel lucru absurd, să ne extragem din mlaştină, să ne vindecăm pe noi înşine de noi înşine.


[i] http://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-20245988-studiu-terra-intrat-intr-noua-faza-extinctie-masa.htm

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite