Ziua de 1 Mai, fără mici pe grătar. Unde mergem de Ziua Muncii, dacă ne-am săturat de picnicuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii pot merge cu mocăniţa, prin Bucovina, de 1 Mai
Turiştii pot merge cu mocăniţa, prin Bucovina, de 1 Mai

Românii care s-au săturat de picnicuri şi vor să îşi petreacă ziua de 1 Mai altfel decât lângă un grătar sfârâind au de ales din mai multe activităţi la munte sau la mare.

Vremea frumoasă de afară, combinată cu dorinţa unei excursii perfecte şi cu dorul de ducă ar putea să reprezinte reţeta unei vacanţe perfecte de 1 Mai. Cei care vor mai mult decât să stea pe cearşaf, lângă un grătar cu mirosuri ademenitoare, pot profita de timpul liber pentru a vizita diverse obiective turistice mai mult sau mai puţin cunoscute, fie că e vorba de munte, de mare, de malul Dunării sau de Bucovina.

Dacă alegeţi Delta Dunării, puteţi merge la Mila 35, aproape de celebrul Canal 36, cunoscut ca „Patria pescarilor“. Faceţi excursii pe canalele Deltei, luaţi mese pescăreşti şi vă relaxaţi la ceas de seară. Cetatea Enisala, aflată la 40 kilometri de Tulcea, vă va încânta. Fostă garnizoană, construită în secolul al XIII-lea, este situată la înălţime, oferind un peisaj extraordinar. Tot pentru relaxare, mergeţi în Valea Fagilor, lângă Luncaviţa (pe drumul E87). La Tulcea, nu puteţi rata cei mai vechi munţi din România. Munţii Măcinului îţi oferă ocazia să urci până la 467 metri înălţime. Aici sunt „ascunse“ 1.770 de specii de plante şi 181 de specii de păsări. Tot aici trăieşte o raritate: celebrul balaur dobrogean, cel mai mare şarpe din România, neveninos, care atinge trei metri lungime. Când este aerul limpede, de sus, de pe munte, din Vârful Ţuţuiatu, se zăreşte malul Ucrainei, iar dincolo de el se întinde Basarabia.

Cetăţile din Constanţa

De la istorie la geografie, de la artă la cultură, Constanţa are tot ce îi trebuie. În nord vizitaţi cetăţile Histria, Capidava, Cheile Dobrogei, lacul Nuntaşi, peşterile Sfântul Casian, La Adam şi Lilieci, plajele Vadu şi Corbu. Tot malul Dunării este străjuit de fortăreţe: de la Hârşova, Capidava, Cernavodă, la Rasova, Dunăreni, Oltina şi Ostrov. În sud se află monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, cetatea Callatis, peştera Limanu şi rezervaţiile naturale Murfatlar, Dunăreni, Hagieni, Băneasa şi Esechioi. La Topalu este unicul muzeu rural din ţară, cu picturi şi sculpturi de patrimoniu.

În Călăraşi, puteţi vizita Muzeul Dunării de Jos, singurul din Europa de Est care se mândreşte cu o comoară: peste o mie de piese de artă preistorică. Faceţi neapărat o plimbare cu barca prin ostroavele care alcătuiesc a doua Deltă a Dunării. Printre speciile protejate de aici se numără pelicanul creţ, raţa roşie, cormoranul mic, şoimul dunărean şi vulturul codalb.

Excursie pe Tâmpa

Turiştii care vin la munte de 1 Mai sunt invitaţi să se relaxeze în aer liber. Lacul din Noua este locul perfect pentru acest lucru. Puteţi face fitness, vă puteţi plimba cu barca, iar cei mici se pot juca în două parcuri special amenajate într-un peisaj de vis. Turiştii mai pot urca cu telecabina pe muntele Tâmpa, iar o cursă costă 15 lei. Cei care vor să facă mişcare pot urca pe jos prin pădure, drumul durând maxim 45 de minute, în funcţie de condiţia fizică a fiecăruia. Cei care aleg să vină în Poiana Braşov pot vizita Peştera Valea Cetăţii, singura din ţară iluminată cu led. Peştera se află la 20 de minute de mers pe jos din Poiana Braşov spre Râşnov. Un tur cu ghid costă 10 lei de persoană. La ieşirea din peşteră, curajoşii se pot da cu tiroliana prin pădure. De asemenea, în această perioadă, la Castelul Bran este o expoziţie specială de Paşte unde puteţi învăţa să încondeiaţi ouă. Intrarea la castel costă 25 de lei.

Dacă ajungeţi în Bucovina, o vizită la mănăstirea Moldoviţa din Suceava este obligatorie, iar momentul poate fi completat cu o plimbare cu mocăniţa, micul trenuleţ fiind deja pregătit pentru cursele cu turişti. O cursă cu mocăniţa costă 25 de lei pentru un adult şi 15 lei pentru copii, iar distanţa parcursă este de 11 kilometri, până în Argel. La capătul cursei, pasagerii sunt invitaţi să guste din mâncărurile tradiţionale bucovinene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite