Zile cu temperaturi caniculare, dar şi perioade cu precipitaţii pe arii extinse, în următoarele două săptămâni

Zile cu temperaturi caniculare, dar şi perioade cu precipitaţii pe arii extinse, în următoarele două săptămâni

Vreme oscilantă din punct de vedere termic FOTO Adevărul

Vremea va fi oscilantă din punct de vedere termic în următoarele două săptămâni, cu zile în care temperaturile maxime vor depăşi, în medie, 34 de grade, dar şi cu intervale (7-8 august, respectiv 12-13 august), când probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în majoritatea regiunilor, în special în zonele montane, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 7 - 21 august, dată luni publicităţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Banat, în prima zi a intervalului de prognoză, vremea se va răci semnificativ, valorile termice diurne se vor apropia de cele specifice perioadei, iar media lor, pe întreaga regiune, va fi de 30 de grade. Până în jurul datei de 10 august se va încălzi din nou, astfel că media maximelor va atinge 38 — 39 de grade. În următoarele două zile temperaturile maxime vor scădea cu 10 — 11 grade, apoi se va încălzi, de la o medie a maximelor termice de 27 de grade, în data de 13 august, până la 33 de grade, în ultima zi de prognoză.
 
Media temperaturilor minime va oscila între 18 şi 21 de grade. Până în dimineaţa zilei de 13 august, temperaturile minime vor scădea, iar media lor va fi de 15 grade, apoi nu vor mai avea variaţii semnificative. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată în jurul datei de 7 august şi în intervalul 11 — 13 august.
 
În Crişana, după o răcire semnificativă a vremii, care se va produce în prima zi a intervalului de prognoză, vremea se va încălzi treptat, astfel că maximele termice vor atinge, în medie, la mijlocul primei săptămâni, 37 — 38 de grade. În următoarele două zile se va răci, iar maximele diurne nu vor mai depăşi valori medii de 26 — 27 de grade. Până la sfârşitul intervalului se va încălzi din nou, iar mediile vor ajunge la valori de 31 — 32 de grade.
 
Temperaturile minime vor avea variaţii de la 14 grade în dimineţile de 13 şi de 14 august, şi 21 de grade, în jurul datei de 11 august. Vor fi posibile averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse în data de 7 august şi între 11 şi 13 august.
 
În Transilvania, în primele două zile de prognoză, media maximelor termice va fi de 30 de grade, apoi se va încălzi, astfel că între 9 şi 11 august va urca spre 34 — 35 de grade. Ulterior, până în data de 13 august, media va scădea cu 8 grade, apoi va creşte din nou, uşor şi treptat, spre 31 de grade, în ultima zi a intervalului de prognoză. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative până spre sfârşitul primei săptămâni, iar media lor va fi de 17 — 18 grade.
 
Vor urma două zile, în care temperaturile nocturne vor scădea cu 4 — 5 grade, apoi nu se vor mai modifica semnificativ şi vor atinge valori în jurul a 13 grade. Vor fi averse pe arii extinse la începutul intervalului de prognoză şi în zilele de 12 — 13 august. În rest, doar pe arii restrânse, vor fi posibile averse, în general slabe cantitativ.
 
În Maramureş, în prima zi a intervalului de prognoză, vremea se va răci semnificativ, iar media valorilor termice diurne nu va mai depăşi 27 de grade. Ulterior, până în data de 10 august, se va încălzi, astfel că media maximelor va atinge 36 de grade. În următoarele două — trei zile, temperaturile maxime vor scădea cu 10 — 11 grade, după care se va încălzi din nou, de la o medie a maximelor termice de 26 de grade, în data de 13 august, până la 30 — 31 de grade în ultima zi de prognoză.
 
Media temperaturilor minime va oscila între 16 şi 19 grade în primele 5 zile, în următoarele două va scădea cu aproximativ 5 grade, apoi va rămâne relativ constantă. Probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse va fi ridicată la începutul intervalului şi în perioada 11 — 13 august. În rest, ploi de scurtă durată vor fi posibile izolat.
 
În Moldova, în primele două zile de prognoză, vremea se va răcori, astfel că, în data de 8 august, media maximelor va fi de 28 de grade, iar a minimelor de 18 grade. În continuare, până în 11 august, se va încălzi, astfel că maximele termice vor atinge, în medie, 34 de grade, iar minimele 19 grade.
 
Va urma o scădere a temperaturilor, cu 6 grade pentru valorile maxime şi cu 3 grade pentru cele minime, pentru ca, până la finalul celei de-a doua săptămâni, să nu se mai înregistreze variaţii importante. Vor fi averse pe arii relativ extinse în data de 7 august, în jurul datei de 12 august şi izolat în restul intervalului.
 
În zona Dobrogei, atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne vor fi, în general, în scădere, până în 13 — 14 august, când media maximelor va ajunge la 29 — 30 de grade, iar a minimelor la 19 grade. Ulterior, până la încheierea intervalului de prognoză, nu vor mai fi variaţii semnificative. De asemenea, vor fi condiţii pentru averse în primele zile ale intervalului de prognoză, în 13 august şi în jurul datei de 18 august.
 
În Muntenia, la începutul intervalului de prognoză, valorile termice diurne vor scădea, iar media lor va atinge 33 de grade. În următoarele trei zile se va încălzi, astfel că în jurul datei de 11 august, media maximelor termice va fi de 36 de grade. Vor urma două zile de răcorire a vremii, astfel că în 13 august temperaturile maxime vor fi în medie de 30 de grade. Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni va avea loc un nou proces de încălzire, iar maximele termice vor ajunge la o medie de 34 de grade.
 
Temperaturile minime, în general, vor fi în scădere, de la o minimă de 21 de grade, în prima dimineaţă, până la 17 grade, în ultimele. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în primele două zile de prognoză şi în 12 şi 13 august.
 
În Oltenia, până spre sfârşitul primei săptămâni, media temperaturilor maxime va avea variaţii între 34 şi 36 de grade, iar a minimelor se va situa în jurul valorii de 21 de grade. Vor urma două zile de răcorire, apoi din nou o creştere treptată, de la o medie a valorilor maxime de temperatură de 29 de grade în data de 13 august, până la 34 de grade în 20 august.
 
Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 17 şi 21 de grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în primele două zile din interval şi în 12 — 13 august.
 
La munte, media valorilor termice diurne se va situa între 22 şi 26 de grade până în jurul datei de 11 august, apoi va fi în scădere. Temperaturile minime nocturne se vor încadra între 10 şi 16 grade. Averse vor fi aproape în fiecare zi, dar mai ales în primele două zile ale intervalului de prognoză şi în 12 — 13 august.
citeste totul despre: