Zeci de persoane au protestat la Ministerul Sănătăţii faţă de lipsa imunoglobulinelor. Florian Bodog promite că va rezolva situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii FOTO Adevărul

Câteva zeci de persoane au protestat, marţi, în faţa Ministerului Sănătăţii, reclamând lipsa de pe piaţă a imunoglobulinelor, situaţie semnalată de pacienţi de mai mult timp. Ulterior, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-a întâlnit cu părinţii copiilor afectaţi de deficienţa de imunoglobulină şi cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi şi a promis că va avea discuţii cu firmele producătoare şi cu omologul său din Bulgaria.

Câţiva părinţi s-au adunat, marţi, împreună cu copiii lor, în faţă sediului Ministerului Sănătăţii, ei reclamând lipsa medicamentelor necesare pentru tratamentul copiilor, mai exact lipsa imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii susţine, într-un comunicat, că lipsa imunoglobulinei de pe piaţă românească este determinată de probleme de producţie înregistrate de firmele care o fabrică şi a solicitat acestora "mai multă responsabilitate" şi respectarea prevederilor legale. 

„Este o situaţie care se regăseşte în spaţiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniştrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel şi înştiinţările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producţie se transformă într-o situaţie de sănătate publică nu numai în România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

În cursul zilei de miercuri, ministrul a solicitat de urgenţă o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluţiile de aprovizionare şi a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare. La întâlnire vor lua parte şi asociaţiile de pacienţi.

Stocurile de imunoglobulină vor fi verificate

Mai mult, ministrul Sănătăţii va vorbi astăzi cu omologul bulgar pentru a verifica situaţia stocurilor de imunoglobulină din această ţară, România şi Bulgaria având Acord de colaborare pentru achiziţia comună de medicamente.

Între timp, Ministerul Sănătăţii continua demersurile demarate prin Compania Naţională “Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania “Unifarm” a informat Ministerul Sănătăţii ca a achiziţionat  6 000 de fiole de imunoglobulină pentru care aşteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene.

Lipsa imunoglobulinelor a fost semnalată de pacienţi de mai mult timp, iar reprezentanţii MS spuneau că este o problemă de producţie care se va rezolva.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite