Zeci de medici de la Institutul de Oncologie protestează pentru pacienţi: Situaţie unică în ultimii 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de medici şi asistenţi de la Institutul Oncologic din Bucureşti au ieşit, vineri, în faţă instituţiei pentru a atrage atenţia că sute de pacienţi sunt în pericol pentru că centrul de iradiere riscă să se închidă, din cauza echipamentelor vechi.

Protest spontan vineri la Institutul Oncologic Bucureşti! Angajaţii au întrerupt munca pentru 15 minute pentru a protesta deoarece Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) nu a mai emis un aviz de funcţionare pentru aparatura de radiologie. Angajaţii susţin că în aceste condiţii nu au pe ce lucra, iar pacienţii diagnosticaţi cu cancer nu mai pot fi trataţi.

Protestului lor s-au alăturat şi o mare parte dintre pacienţii aflaţi Institut, după cum relatează ziare.com. Potrivit TVR 1, dintre cele 4 aparate de radioterapie care se află în spital, unul este vechi de 17 ani şi se strică periodic, alte două au 7 ani, iar unul este cumpărat recent, dar încă nu este funcţional. Aparatul vechi de 17 ani şi unul dintre cele două de 7 ani nu au autorizaţie de funcţionare.

În aceste condiţii, din 5 aprilie, va rămâne funcţional un singur aparat. "Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie în ultimii 35 de ani", a declarat medicul primar radioterapeut Mircea Savu, la postul citat.

Într-o intervenţie la Digi24, medicul a spus că din 5 aprilie nu vor mai putea trata peste jumătate dintre pacienţi. La acest moment, în fiecare zi, la Institut sunt trataţi 200 de pacienţi pe zi. În mai puţin de o luna, numărul celor care pot fi trataţi va fi de cel mult 90 de pacienţi.

„Există un aparat neacreditat de CNCAN. Nu pot să-şi facă tratamentul pentru că nu există acreditarea pentru acest aparat şi astăzi, într-adevăr, nu pot.

Am fost informată că nu există experţi angajaţi ai IOB care să aibă acreditarea CNCAN. Este nevoie de un anumit număr minim de experţi ca să poată utiliza aparatele din cadrul institutului. Am înţeles că aceşti experţi au plecat sau au avut suspendat contractul de muncă cu acordul şefului de secţie, spunând că nu are nevoie. Sunt mai multe substraturi”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, pentru Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite