Zacuscă gătită pe grătarul din poiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservele preparate la iarbă verde sunt mai bune, susţin gospodinele. Vinetele sau ardeii copţi la flacăra aragazului nu au acelaşi gust ca atunci când sunt rumeniţi bine la foc mocnit. Şi acest mod de preparare are şi avantaje: reducerea timpului de coacere, cheltuieli mai puţine şi eliminarea fumului şi a mizeriei din bucătărie.

Numeroase gospodine din Braşov îşi adună familia, la sfârşit de săptămână, la Pietrele lui Solomon.

Înarmaţi cu lemne, cărbuni, grătare şi foarte multe plase cu legume, oamenii se trezesc dis-de-dimineaţă pentru a fi siguri că mai găsesc un loc liber.

Îmbinând utilul cu plăcutul, braşovenii coc legumele care urmează să devină provizii pentru iarnă, după care se desfată cu mici şi carne de pui la grătar.

20 kilograme de vinete, coapte în două ore

Marioara Oprea (51 de ani) vine aproape în fiecare weekend, împreună cu soţul, sora şi cumnatul la un grătar la Pietrele lui Solomon.
În luna august îşi aduce cu ea vinete, ardei capia sau gogoşari ca să-i coacă pentru zacuscă.

„Aici adie vântul, stăm la aer curat, nu facem mizerie acasă, scăpăm de fumul şi căldura din bucătărie şi nici nu consumăm gaz. Cu un braţ de lemne şi câţiva cărbuni reuşesc să coc 20 de kilograme de vinete în două ore, faţă de patru-cinci ore cât mi-ar fi luat la aragaz", mărturiseşte gospodina.

Avantaj pentru pensionari

Şi pensionarii sunt extrem de mulţumiţi de faptul că au unde să-şi coacă vinetele şi fac economie. „Pensia este foarte mică şi, decât să consumăm gaz, mai bine venim aici, în aer liber. Mereu venim aici şi coacem câte cinci kilograme pe weekend, în funcţie de posibilităţi", a spus Valeria Moisin (64 de ani), însoţit de fata şi ginerele ei.

Imediat după ce termină de copt legumele pentru iarnă, braşovenii se răsfaţă cu mici, carne de pui, porc sau peşte şi se răcoresc cu bere sau suc rece. „După o săptămână de muncă ne relaxăm şi ne simţim bine la un grătar. Noi, bărbaţii, ne ocupăm de foc, iar femeile, de bucate", spune Gheorghe Glodeanu, ieşit la grătar împreună cu soţia şi fata, Maria, în vârstă de 9 ani.

"Dacă am fi copt vinetele la aragaz, consumam gaz, făceam fum în casă şi o mizerie de nedescris."
Marioara Oprea
gospodină

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite