Weekend la schi: starea celor mai importante pârtii din ţară. Ce variante de distracţie pentru următoarele zile au românii pasionaţi de sporturile iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ADEVĂRUL
FOTO: ADEVĂRUL

Românii care nu vor să petreacă weekendul „între betoane“ sunt aşteptaţi la aer curat, pe pârtie, pentru schi sau pur şi simplu pentru o tură cu sania şi un vin fiert.

Chiar dacă nu a nins în Braşov, zăpada artificială a făcut pârtiile practicabile, iar turiştii care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi au ocupat toate hotelurile şi pensiunile. Poiana Braşov este plină, spre bucuria hotelierilor care spun că, în acest an, au venit mult mai mulţi turişti din 

Republica Moldova, Ucraina şi Rusia, care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Gazdele le-au pregătit oaspeţilor din străinătate mâncare tradiţională şi petreceri cu muzică populară.

 „Pârtiile din masivul Postăvarul se prezintă în stare foarte bună, inclusiv Drumul Roşu şi Sulinar, pe toată lungimea. În zona inferioară, pârtiile Bradul şi Sulinar se prezintă în stare bună. Cea din urmă este închisă doar în zona pilonului 2 (zona inferioară). Rămân închise pârtiile Lupului, zona inferioară şi Stadion“, a anunţat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Stratul de zăpadă pe pârtii este cuprins între 20 şi 40 cm, şi aproximativ 5 cm în Poiana Braşov. Zăpada pe pârtii este tare şi provine din înzăpezirea artificială. Joi la ora 9.00 erau în stare de funcţionare următioarele instalaţii pe cablu: Telecabinele Kanzel şi Capra Neagră, telegondola, telescaunul Ruia, teleschiurile Ruia şi Bradul.

La Predeal, doar pârtia Clăbucet este funcţională, aici find folosite din plin tunurile care produc cu zăpadă artificială. La această pârtie este functional teleschiul. De asemenea, în  zona pârtiei, este un patinoar artificial, lângă Complexul „Fulg de Nea“, a precizat primarul staţiunii, Liviu Cocoş.

Varianta săniuşului

Pentru cei care nu practică schiul, s-a deschis şi pârtia de săniuş din Poiana BraŞov. Ca şi în sezonul trecut, braşovenii şi turiştii vor avea la dispoziţie trei piste drepte de tubing, o pistă de tubing cu viraje şi o pârtie de săniuş.

La aceasta se adaugă şi o bandă transportoare, care le asigură turiştilor un acces facil în partea superioară a pârtiei. În acest sezon, parcul oferă noi facilităţi, comparativ cu sezonul trecut. Astfel, datorită investiţiilor de anul trecut în sistemul de iluminat, parcul va fi deschis şi după căderea întunericului, progamul fiind între orele 10.00-20.00.

Pârtiile din Prahova

Sezonul de schi s-a deschis în toate staţiunile de pe Valea Prahovei, unde stratul de zăpadă natural, ajutat şi de tunurile de zăpadă, permite, în weekend, practicarea sporturilor de iarnă atât în Sinaia, cât şi la Buşteni şi Azuga

Dacă de sărbători la Buşteni, turiştii au putut să se distreze doar în Fun Park-ul de la baza pârtiilor, din acest weekend pot schia atât pe Kalinderu I, cât şi pe Kalinderu II. Potrivit şefului de instalaţii ale domeniului schiabil din staţiune, Mihai Dobre, stratul de zăpadă măsoară pe cele două pârtii între 25 şi 35 cm. Zăpada naturală a fost ajutată şi de tunurile artificiale, pentru o mai bună compactare şi o alunecare optimă, astfel că, de acum încolo, sezonul de schi poate fi considerat oficial deschis în staţiune. De asemenea, toate instalaţiile pe cablu care deservesc cele două pârtii Kalinderu sunt funcţionale. Domeniul schiabil de la Buşteni este deservit de un telescaun debraiabil care are o capacitate de transport de 1200 persoane/oră, unde preţurile sunt aceleaşi de anul trecut. O urcare costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, iar o cartelă de schi de o zi este 150 de lei, adulţi şi 100 de lei, copii.

Azuga şi Sinaia

La Azuga, se schiază pe trei pârtii de la baza Sorica şi Cazacu, adică Sorica bandă, Cazacu Începători şi Cazacu Teleski. Şi aici, pârtiile au fost înzăpezite artificial, iar stratul de nea măsoară peste 40 de cm, potrivit administratorului domeniului schiabil, Vasile Richea. Instalaţiile de transport pe cablu, teleschiul, telegondola şi banda sunt funcţionale, iar preţurile, ca şi în cazul Buşteniului, sunt aceleaşi de anul trecut. O călătorie simplă costă 20 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, iar o cartelă de o zi costă 135 lei.

La Sinaia, unde există 16 pârtii, se schiază deja din jurul datei de 10 decembrie, pe cele 7 pârtii de mare altitudine din Valea Soarelui şi Valea Dorului. Stratul de zăpadă natural de la 2000 de metri altitudine măsoară între 30 şi 35 cm, condiţii foarte bune pentru iubitorii de schi. Nu se schiază, încă, între Cota 1400 şi Cota 2000 şi nici pe Pârtia Nouă.

Condiţii excelente de schi în Straja şi Parâng

Staţiunea Straja din Valea Jiului aşteaptă în acest sfârşit de săptămână cel puţin 3.000 de turişti. Locurile de cazare din cele peste 100 de cabane şi pensiuni din zona de agrement a Masivului Vâlcan sunt rezervate aproape în totalitate.

„Au venit circa 2.000 de turişti în staţiune, iar la sfârşitul săptămânii numărul lor va creşte. S-a aşternut un strat proaspăt de zăpadă, care face ca pe trei dintre pârtiile din Straja condiţiile de schi să fie excelente. Sperăm doar ca în zilele de weekend ceaţa să se risipească, iar turiştii să poată schia în condiţii bune şi pe celelalte pârtii din Straja“, a declarat Miruna Inel, voluntar în cadrul Serviciului Public Salvamont Straja – Lupeni. Sâmbătă, cei care ajung în staţiunea din judeţul Hunedoara, sunt invitaţi să participe la concursuri de iarnă: întrecEri cu schiurile, cu săniile şi competiţii de tir cu arcul, toate dotate cu premii. În zona alpină Straja, stratul de zăpadă măsoară peste 50 de centimetri.

Teleschiurile şi telegondola vor funcţiona în weekend, iar drumul de acces din Lupeni spre staţiune este curăţat, susţin administratorii zonei turistice. Cei care ajung în Valea Jiului în acest sfârşit de săptămână pot schia şi pe pârtiile din Staţiunea Parâng, de la marginea municipiului Petroşani. Telescaunul modern şi teleschiurile vor funcţiona, iar stratul de zăpadă depăşeşte şi aici 50 de centimetri. Sute de oameni sunt aşteptaţi în weekend în zona turistică din Masivul Parâng.

Daniel Guţă, Sebastian Dan, Dana Mihai

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite