Vremea se-ncălzeşte, gripa înfloreşte. Cum se face triajul antigripal în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Deşi pare că meteorologii vin cu veşti bune atunci când anunţă că mercurul din termometre va urca la 14 grade Celsius în zilele următoare, medicii atrag atenţia că variaţiile de temperatură vor favoriza apariţia unor noi cazuri de gripă, cei mai expuşi fiind copiii din colectivităţi, bolnavii cronic şi bătrânii.

După o perioadă cu vreme severă şi fenomene deosebite, România se încălzeşte. Însă medicii atrag atenţia că temperaturile ridicate, care ajung chiar şi la 14 grade Celsius în anumite zone, favorizează o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale. 

În pragul declarării epidemiei de gripă, creşterea mercurului în termometre poate avea consecinţe dramatice. De departe, cei mai expuşi sunt bolnavii cronic, bătrânii şi copiii din colectivităţi. 

„Încălzirea vremii ne va impacta în sens negativ, asta pentru că va creşte circulaţia virală. Mai multe persoane se vor deplasa cu mijloacele de transport în comun, centrele comerciale şi parcurile se vor supraaglomera iar asta va favoriza răspândirea virusurilor gripale. Pe de altă parte, se ştie că variaţiile mari de temperatură favorizează acele mecanisme fiziopatologice prin care o persoană se poate îmbolnăvi”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

Triaj epidemiologic în şcoli

Esenţial în această perioadă este triajul epidemiologic în şcoli. Luni, de la primele ore ale dimineţii, medicii şcolari şi asistentele medicale din unităţile de învăţământ i-au verificat „la sânge” pe elevi înainte de începe cursurile. Dispoziţia a venit de la Ministerul Sănătăţii şi de la Ministerul Educaţiei. 

„În fiecare şcoală se face un triaj de sănătate foarte sever. Ca urmare, cei care sunt în situaţia de a nu fi sănătoşi sunt trimişi la medic, cei care au starea de sănătate normală rămân la şcoală şi îşi văd de lecţii aşa cum stabileşte programul pentru fiecare clasă în parte”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

Însă nu toate şcolile au cadre medicale. Iar acolo unde nu există personal specializat, respectiv medic şcolar sau asistent medical şcolar, realizarea triajului epidemiologic îi revine unui cadru didactic. „Triajul epidemiologic nu înseamnă neaparat să consulţi fiecare copil în parte. Este un set de întrebări care trebuie pus la începutul fiecărei clase vis-a-vis de recunoaşterea unor simptome. Ulterior, profesorul trebuie să îndrume elevul către cabinetul şcolar. Practic, se face o triere iniţială, o selecţie a cazurilor simptomatice”, spune medicul de familie Gindrovel Dumitra. 

De altfel, nici medicii şcolari nu ar putea să facă singuri triajul epidemiologic în condiţiile în care sunt şcoli ce depăşesc 1.500 de elevi. 

„E absolut necesară colaborarea cu cadrele didactice care îi văd pe copii. Ca medic, nu poţi să faci triaj în timpul unei zile pentru că nu mai este eficient. Eficienţa triajului e la prima oră, dar dacă ai 30 de clase, este imposibil să îi verifici pe toţi. Se poate face o urmărire, o centralizare a absenţilor sau o verficare a celor care sunt trimişi de profesori la cabinetul şcolar. Ce trebuie să înţeleagă părinţii este să nu îi trimită la şcoală pe copiii care au chiar şi cele mai mici semne de viroză respiratorie”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Daniela Rajka, vicepreşedintele Societăţii Medicilor Şcolari din România. 

47 de persoane au murit de gripă

Pe de altă parte, profesorul Doina Azoicăi, şefa Societăţii Române de Epidemiologie, spune că triajul epidemiologic nu ar trebui să se facă doar atunci când este alertă de gripă. „Triajul epidemiologic trebuie să se facă preventiv, la revenirea în colectivitate. Acolo unde nu avem personal sepecializat, de acest triaj se pot ocupa cadrele didactice desemnate responsabile. Este esenţial să se facă acest triajul nu doar pentru identificarea infecţiei cu virus gripal ci şi pentru identificarea altor afecţiuni cu care copiii ar putea să intre în colectivităţi. Avem de a face cu un an epidemic mai zgomotos decât anii anteriori”, a arătat şi profesorul Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. 

Până acum au murit 47 de persoane din cauza gripei, iar numărul de cazuri de gripă diagnosticate de medicii de familie este în creştere. „Nu e cazul să creăm o isterie din această chestiune, pentru că gripă a fost întotdeauna în această perioadă a anului. E adevărat că ar fi trebuit cu toţii să luăm măsuri din timp. Puteam, de exemplu, să ne vaccinăm încă din luna noiembrie”, a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care spune că, cel puţin punctual, inspectoratele şcolare pot lua decizia de a suspenda cursurile dacă absenteismul într-o clasă depăşeşte 20%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite