Vremea la munte în weekend. Sfârşit de săptămână cu avertizări de caniculă şi câteva averse la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremea la munte în weekend
Vremea la munte în weekend

Vremea la munte în weekend. Sfârşitul săptămânii vine cu avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă pentru cea mai mare parte a ţării. Cu toate acestea, cei care aleg să meargă la munte vor avea parte de o vreme frumoasă, însă pe arii restrânse sunt aşteptate averse.

Vremea la munte în weekend: ploi izolate

Sâmbătă, vremea va fi călduroasă, caniculară în orele amiezii în cea mai mare parte a ţării, când indicele temperatură-umezeală depăşi pragul critic de 80 de unităţi, mai ales în zonele de câmpie şi podiş. 

Pentru zona de munte, specialiştii au anunţat că la amiază vor fi înnorări temporar accentuate şi pe arii restrânse averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala cu totul izolat. 

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 de grade pe litoral şi în jur de 38 de grade, local, în vestul şi sud-vestul ţării precum şi în sudul Moldovei.

În Capitală vremea se va menţine caniculară în orele amiezii de sâmbătă, când temperatura maximă va fi de 36...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală ITU va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla în general slab.

De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod portocaliu de caniculă valabilă pentru judeţele Bihor, Arad, Timiş, Vaslui, Galaţi, precum şi în zona de câmpie a judeţelor Bacău şi Vrancea. Temperaturi maxime se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

   

De asemenea, a fost emisă o nouă avertizare meteo de Cod galben de caniculă pentru Bucureşti şi pentru 32 de judeţe din ţară. Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, 25 iulie vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, mai ales în zonele de câmpie şi de podiş.

Avertizarea de Cod galben de caniculă este valabilă pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Cluj, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

cod portocaliu canicula

Vremea la munte în weekend

Duminică, vremea se va menţine caniculară în regiunile sudice şi estice, iar disconfortul termic deosebit de accentuat, în timp ce, în restul teritoriului, instabilitatea atmosferică se va accentua, iar temperatura aerului va marca o scădere faţă de ziua precedentă, apropiindu-se de normele climatologice specifice perioadei. 

Vor fi dezvoltări noroase convective în regiunile vestice, nordice şi centrale, unde local, mai ales în cursul zilei şi la începutul nopţii, se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. 

Izolat va fi grindină, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În sudul şi sud-estul   teritoriului cerul va fi mai mult senin. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 27 in Maramures şi 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud si sud-est.

În Bucureşti vremea va fi în continuare caniculară, duminică, iar indicele temperatură-umezeală ITU va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade.

Duminică, avertizarea de Cod portocaliu de caniculă va cuprinde Capitala şi 12 judeţe din sudul şi sud-estul ţării. Concret, în judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vaslui, precum şi în zona de câmpie a judeţelor Bacău, Vrancea şi Buzău, temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

De altfel, vremea se va menţine caniculară în Oltenia, Muntenia, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei şi Dobrogei, pentru aceste regiuni fiind emisă şi o avertizare de Cod galben. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Avertizarea de Cod galben de caniculă este valabilă pentru judeţele Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Tulcea, Constanţa, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Gorj şi Mehedinţi. 

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că în regiunile vestice, nordice şi centrale instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile vor scădea. Valul de căldură va persista în următoarele zile în regiunile sudice şi estice.

cod portocaliu canicula

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avertizare meteo de caniculă: a fost emis un nou Cod portocaliu. Capitala şi 32 de judeţe se află sub Cod galben de caniculă

Avertizare meteo de caniculă. O nouă avertizare de Cod portocaliu de caniculă a fost emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Aceasta va intra în vigoare sâmbătă şi va fi valabilă pentru şapte judeţe. De asemenea, a fost emisă şi o nouă avertizare de Cod galben de caniculă. Duminică, Codul portocaliu se va extinde în 12 judeţe şi în Bucureşti. Vineri, Capitala şi 32 de judeţe din ţară se află sub Cod galben de caniculă.

Cât mai ţine canicula. Prognoza meteo pe două săptămâni. Ploile apar la sfârşitul lunii iulie

Cât mai ţine canicula. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pe două săptămâni (20 iulie – 2 august), potrivit căreia vom avea în continuare parte de temperaturi ridicate, în unele zone chiar caniculare. Specialiştii precizează că probabilitatea pentru averse mai frecvente va creşte la sfârşitul lunii iulie.

Prognoza meteo pe următoarele trei luni: temperaturi peste mediile normale şi cantităţi reduse de precipitaţii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele trei luni (august, septembrie şi octombrie), potrivit căreia, temperaturile vor înregistra nivele peste valorile normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi scăzute în aproape toate regiunile.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite