Vremea în luna februarie. Cea mai secetoasă şi călduroasă lună a fost în 2019

Vremea în luna februarie. Cea mai secetoasă şi călduroasă lună a fost în 2019

Luna februarie aduce precipitaţii puţine şi temperaturi moderate FOTO: Shutterstock

Ultima lună calendaristică de iarnă, februarie, păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie, arată meteorologii. Din punct de vedere al temperaturilor, cea mai călduroasă, dar, totodată, şi cea mai secetoasă lună februarie a fost cea din anul anterior.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi ne apropiem de echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere, totuşi temperaturile  continuă să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi frigul din zona de nord a ţării să persiste şi luna următoare, precizează meteorologii, care au realizat o caracterizare climatică a lunii februarie.
 
Aşadar, din datele înregistrate în perioada 1961–2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive doar în sudul ţării, mai precis în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi în zonele de câmpie din vest şi variază, în general, între 0 şi 2 ºC.
 
Izolat şi pe suprafeţe reduse din zonele de mai sus, mediile depăşesc 2 ºC. În Transilvania şi în Moldova, valorile medii de temperatură se situează între –2 şi 0 ºC, coborând în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până spre –4 ºC. Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între –6 şi –4 ºC. La altitudini de peste 1500 de metri, în Carpaţi Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile coboară până la -8,0 ºC şi izolat, sub această limită.  
 
Regimul precipitaţiilor din februarie este destul de apropiat de cel din luna ianuarie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, cele mai mici cantităţi de precipitaţii, cuprinse între 20 şi 30 mm, sunt caracteristice Moldovei, Bărăganului şi Dobrogei precum şi Podişului Transilvaniei. 
 
În extremitatea estică a Deltei Dunării şi izolat în centrul Transilvaniei, valorile medii multianuale ale cantităţii de precipitaţii scad sub 20 mm. Mergând spre vest se constată că acestea cresc astfel că în cea mai mare parte a Munteniei, în Câmpia şi Dealurile de Vest sunt cuprinse între 30-40 mm. Sume lunare mai mari de 40 mm, se regăsesc în masivele din Carpaţii Meridionali, în nordul Orientalilor sau în Maramureş, dar mai ales în Munţii Apuseni şi în Munţii Banatului.
 
Februarie 2019 se află pe locul 10 în topul celor mai călduroase şi secetoase luni februarie, din perioada
1961-2019. Rămâne însă de văzut ce temperaturi se vor înregistra în februarie, anul curent. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările