Voluntariatul va fi considerat experienţă profesională. Proiectul de lege a trecut de Senat

Voluntariatul va fi considerat experienţă profesională. Proiectul de lege a trecut de Senat

Activitatea de voluntariat ar urma să fie considerată experienţă profesională Foto Adevărul

Senatorii au adoptat, luni, o nouă Lege a voluntariatului, potrivit căreia activitatea de voluntariat va fi considerată experienţă profesională sau în specialitate dacă aceasta este realizată în domeniului studiilor absolvite. Senatul a fost prima Cameră sesizată, urmând ca decizia finală să fie luată de deputaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit proiectului, prin care va fi abrogată Legea voluntariatului adoptată în anul 2001, voluntarii vor putea primi din partea organizaţiei gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat, informează Mediafax.

Iniţiatorii propunerii legislative din care fac parte parlamentari PSD, PNL, PC şi UNPR precizează, în expunerea de motive că, potrivit ultimului Eurobarometru, din 2010, România are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20 la sută din populaţia ţării, având una dintre cele mai scăzute medii de implicare în comunitate din Europa.

Potrivit aceluiaşi studiu, media europeană de implicare în activităţi de voluntariat ajunge la 40 la sută, culminând cu Norvegia, unde 80 la sută din populaţie se implică în activităţi de voluntariat.

Autorii proiectului precizează că echivalentul contribuţiei financiare a voluntariatului la PIB atinge, în state precum Austria, Olanda şi Suedia, între 3 şi 5 la sută din PIB.

Actuala formă a Legii Voluntariatului, adoptată în 2001, are lacune în definirea termenilor, reglementarea contractului de voluntariat, a situaţiei persoanelor care administrează astfel de activităţi, a drepturilor şi obligaţiilor voluntarilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările