Voluntari care s-au vaccinat anti-COVID: „Ne-am simţit ca după o beţie crâncenă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe companii farmaceutice sunt în faze avansate de testare a unul vaccin anti-COVID
Mai multe companii farmaceutice sunt în faze avansate de testare a unul vaccin anti-COVID

La scurtă vreme după anunţul făcut de consorţiul Pfizer-BioNTech cum că vaccinul aflat în faza a treia de dezvoltare arată o rată de protecţie înaltă în faţa COVID-19, au apărut şi primele relatări ale voluntarilor care au luat parte la testări.

Vaccinarea populaţiei împotriva noului coronavirus va începe în vara anului 2021. Aşa a anunţat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, care a reiterat că prioritate vor avea, înaintea populaţiei generale, personalul medical şi cel esenţial în lupta cu pandemia.

„Există un licăr de speranţă. Aţi observat cu toţii că în ultimele zile au apărut ştiri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu ştim în ce zi, în ce săptămână acestea vor fi disonibile, însă este foarte probabil ca ele să fie la dispoziţia noastră în România, începând din primul trimestru al anului 2021, în tranşe, nu vom avea toate dozele de la început. Vom începe cu vaccinarea întregului personal medical. Vaccinarea populaţiei va avea loc în primăvară, spre vară”, a explicat preşedintele Iohannis.

Din cauza cererii foarte mari, toate ţările vor primi vaccinul în tranşe. Recent, preşedintele spunea că România va beneficia de 10 milioane de doze de vaccin.

Ce spun voluntarii

La scurtă vreme după anunţul făcut de consorţiul Pfizer-BioNTech cum că vaccinul aflat în faza a treia de dezvoltare arată o rată de protecţie înaltă în faţa COVID-19 – 90%, potrivit datelor de până acum, au apărut şi primele relatări ale voluntarilor care au luat parte la testări. 

Unul dintre aceştia este Glenn Deshields, 44 de ani, din Austin, Texas, specializat în acţiuni de lobby, care a spus că este foarte mândru că vaccinul este atât de eficient. El a descris în felul următor efectele secundare pe care vaccinul le-a avut asupra sa: „După prima doză m-am simţit ca după o mahmureală severă. M-a durut capul. După a doua doză, mahmureala a revenit, dar a fost mai uşoară”, a spus Deshields. 

Voluntarul a comparat vestea obţinerii vaccinului cu finalul războiului, scrie New York Post. „Una dintre primele amintiri ale bunicului meu a fost legată de clopotele care au bătut la finalul Primului Război Mondial. A fost un război oribil în care s-au întâmplat lucruri cumplite, iar oamenii s-au bucurat enorm când acesta s-a sfârşit. Acum, în sufletul meu am simţit şi eu tot ceva în genul acesta. Slavă Domnului că sunt şanse să se termine la un moment dat”, a spus bărbatul de 44 de ani. 

Efectele secundare, asemănătoare cu ale vaccinului gripal

Alţi voluntari care au participat la studiu au declarat că s-au simţit şi ei ca mahmuri. Mai mult de 45.000 de persoane din şase ţări au luat parte la cea de-a treia fază a studiului clinic, dar dezvoltatorii nu le-au spus dacă au primit vaccinul sau un placebo. Unii dintre ei cred însă că au primit vaccinul, pentru că au avut apoi dureri de cap, febră şi dureri musculare, efecte pe care le-au comparat cu cele ale vaccinului gripal sau cu cele ale unei nopţi petrecute la băută în oraş. 

O altă voluntară, care s-a identificat ca fiind Carrie, a declarat că a avut dureri de cap, febră şi dureri musculare în tot corpul, care au devenit şi mai severe după a doua injecţie. Femeia de 45 de ani din Missouri a spus că a fost o datorie civică să ia parte la acest trial. „Sunt atât de mulţi oameni care au suferit şi suferă încă. M-am gândit că pot să fac ceva care să împiedice oamenii să mai sufere, să-şi piardă membrii familiei, şi care să ne ajute să ne întoarcem la viaţa pe care o aveam înainte”, a motivat voluntara. 

Între 5 şi 20 de euro un vaccin

„Atunci când compania producătoare a anunţat că este eficace în 90% din cazuri înseamnă că, dacă vaccinăm populaţia şi o expunem la virus, 90% din populaţia vaccinată nu va face boala, ceea ce este mai mult chiar decât vaccinul gripal. Vaccinul gripal ne ajută în proporţie de 45-50 la sută, în cazul copiilor mici, şi undeva în jur de 60-70%, în cazul adulţilor şi al vârstnicilor. De asta a şi fost un entuziasm deosebit când s-a anunţat acest lucru”, a declarat Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Metoda de obţinere a serului este una în premieră – pe baza aşa-numitului ARN mesager –, informaţie genetică utilă pentru a declanşa în corp mecanismul de apărare împotriva noului coronavirus prin stimularea sistemului imunitar să producă un antigen specific.

Alte trei vaccinuri aflate în dezvoltare folosesc o tehnologie asemănătoare cu cea utilizată de Pfizer. Potrivit prof.dr. Alexandru Rafila, preţul unui vaccin s-ar putea situa între 5 şi 20 de euro, iar primele doze ar putea apărea până la finalul acestui an. În aceeaşi perioadă sunt aşteptate să apară pe piaţă alte vaccinuri dezvoltate de AstraZeneca, Sanofi GSK şi Moderna. 

Una dintre problemele pe care le are vaccinul anti-COVID este că el trebuie stocat la temperatură foarte joasă, de minus 75 de grade Celsius, ceea ce determină condiţii speciale de transport şi depozitare, plus că are un termen de valabilitate redus. Totodată, durata imunităţii obţinute după vaccinare rămâne şi ea necunoscută. 

Bilanţul zilei de joi

Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, joi, la 334.236 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore fuseseră confirmate alte 10.142 de noi îmbolnăviri din 35.762 de teste efectuate. În acelaşi timp, sunt înregistrate 8.510 de decese, din care 121 în ultimele 24 de ore. Numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă era de 1.152.

Bucureştiul era şi joi pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus. Judeţul Braşov era pe locul 2, iar Clujul, pe locul 3. În Capitală, însă, rata de infectare scăzuse sub 5 la mie, în timp ce în Sibiu ajunsese la 7,4 la mia de locuitori.

Familia unui bărbat mort de COVID, sunată de un angajat DSP Sibiu care a întrebat cum se mai simte acesta

Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că îşi cere scuze public faţă de familia unui sibian decedat de COVID-19, pe care, din greşeală, un angajat al DSP a sunat-o miercuri, după ce a murit bolnavul, să întrebe cum se simte acesta.

DSP a transmis scuze către familia îndoliată, motivând eroarea prin volumul tot mai mare de lucru de la o zi la alta, din cauza creşterii numărului de cazuri, respectiv de decese la nivelul judeţului Sibiu. „În cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Sibiu există un grup de persoane care monitorizează periodic starea de sănătate a pacienţilor confirmaţi cu SARS-CoV-2. Dintr-o regretabilă eroare, în momentul efectuării apelului, reprezentantul DSP Sibiu nu a avut acces la baza de date a cazurilor confirmate cu COVID-19, soldate cu deces. Regretăm situaţia neplăcută creată şi ne cerem public scuze faţă de de familia îndurerată. Ne vom strădui ca aceste greşeli să nu se mai repete în viitor“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Krisztina Gaal.

Slobozia intră în carantină. Restricţii dure timp de 14 zile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa a hotărât, miercuri seară, ca urmare a creşterii accelerate a răspândirii virusului SARS-CoV-2, carantinarea zonală a municipiului Slobozia începând de joi ora 12.00, pentru o perioadă de 14 zile.

Propunerea CJSU Ialomiţa prevede că sunt interzise intrarea şi ieşirea din localitate pe alte căi decât drumurile naţionale şi judeţene; circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate şi prevăzute în declaraţia pe proprie răspundere; este permisă deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă şi locul desfăşurării activităţii profesionale şi înapoi; este permisă deplasarea pentru asigurarea de bunuri pentru necesităţile de bază, inclusiv pentru asigurarea necesităţilor de bunuri în interes profesional; este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată; sunt permise deplasările scurte în zona din jurul locuinţei legate de activitatea fizică individuală, cât şi pentru nevoile animalelor de companie; este permisă deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; este permisă deplasarea pentru activităţile agricole; este permisă deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei locuinţe din afara localităţii, pentru eliberarea de documente sau a celor necesare pentru obţinerea unor drepturi. „Este necesară completarea unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă motivul deplasării atât pentru interiorul localităţii, cât şi pentru ieşirea din localitate.

Pentru deplasarea în interes profesional, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte personalului autorităţilor abilitate legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru deplasarea în interes personal, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte personalului autorităţilor abilitate o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să conţină numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/locul activităţii profesionale, motivul deplasării, data şi semnătura. Este interzisă circulaţia şi formarea de grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii“, se mai arată în informarea Instituţiei Prefectului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite